Fed, faiz kararını açıklayacak: Karar, kripto piyasasını nasıl etkiler?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed, faiz kararını açıklayacak: Karar, kripto piyasasını nasıl etkiler?
Çınar Küçükay
20.03.2024 14:29

ABD Merkez Bankası (Fed), mart ayı toplantısının ardından para politikası kararlarını ve revize edilmiş Ekonomik Projeksiyonlar Özetini (SEP), yani bilinen adıyla "nokta grafiğini" bugün açıklayacak.

Piyasa katılımcıları, ABD Merkez Bankasının politika faizini beşinci kez üst üste %5,25-5,5 aralığında sabit bırakacağını düşünüyor.

Kaynak: CME Group

Piyasa katılımcıları, mayıs ayında bir faiz indirimi ihtimalinin oldukça düşük olduğunu düşünüyor. Bu nedenle yatırımcılar, SEP ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın yorumlarını, haziran ayında bir politika değişikliğinin doğrulanıp doğrulanmadığını anlamak için dikkatle inceleyecek. Öte yandan, Fed'in Haziran ayında faizleri sabit bırakma ihtimalinin %39,7 olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: CME Group

Aralık ayında yayımlanan nokta grafiği, politika yapıcıların 2024 yılında toplam 75 baz puanlık (bps) bir faiz indirimi öngördüğünü göstermişti. Yayımlanan rapor ayrıca, Fed yetkililerinin 2024 yılında enflasyonun ortalama %2,4 olacağını ve 2026'ya kadar %2'lik hedefe geri döneceğini öngördüğünü belirtmişti.

Aralık ayındaki politika toplantısından bu yana yayımlanan makroekonomik veriler, yılın ilk birkaç ayında tüketici ve üretici enflasyonunun yükselmeye başladığını gösterdi. Ayrıca, iş gücü piyasası nispeten sağlıklı kalmaya devam ederken, öncü PMI anketleri gibi aktiviteye ilişkin veriler, ABD'nin bir resesyonu büyük olasılıkla atlatacağını önerdi.

Yeni nokta grafiği, yetkililerin hala 75 bps kesintileri desteklediğini teyit ederse, bu, piyasaların haziranda bir dönüşe yönelik eğilim kazanmasına neden olabilir. Bu senaryoda, ilk piyasa tepkisi muhtemelen ABD Hazine tahvil getirilerinde bir düşüşe yol açacak ve ABD Doları (USD) üzerinde ağır bir baskı yaratacaktır. Bunun dışında, kripto piyasasında yukarı yönlü bir eğilim görülmesi de oldukça muhtemel.

Diğer yandan, politika yapıcılar yıl içinde faiz oranında 50 baz puanlık bir indirime yönelebilir, yıl başından bu yana beklenenden daha güçlü tüketici ve üretici enflasyon rakamlarını ve nispeten sağlıklı bir iş gücü piyasasını gerekçe göstererek bunu yapabilir.

Toplantı sonrası basın toplantısında, Başkan Powell politika dönüşünün zamanlaması hakkında yorum yapmaktan kaçınabilir ve veriye bağlı yaklaşımı tekrarlayabilir. Bu durumda, nokta grafiğindeki değişiklikler USD'nin değerlemesini sürdürmeye devam edebilir, bu da kripto para piyasasında düşüşe neden olabilir. Eğer Powell, enflasyon görünümü hakkında iyimser bir ton benimser ve haziran ayında bir faiz indirimi için kapıyı açık bırakırsa, piyasalarda olumlu hareketler gözlemlenebilir.

Bir diğer önemli nokta, açıklamanın hala enflasyonu "yüksek" olarak tanımlayıp tanımlamayacağıdır, bu tanımlama Fed'in mevcut sıkı para politikası boyunca kullandığı bir tanımdır ve bu söylemlerden uzak durulması faiz indirimlerinin yakın olduğuna işaret edebilir.

Powell, hem enflasyonun Fed'in yıllık %2 hedefinin çok üzerinde seviyelerde sıkışıp kalmaya başladığına dair işaretler gören ekonomistlerin hem de ekonomik büyüme ve işe alımın yakında yavaşlamasını bekleyen ekonomistlerin baskısı altında olacak.

İLGİLİ ANALİZ Fed günü piyasalarda gözler Powell’ın duruşunda: Beklentiler ne yönde? Piyasalar Fed’in bugün (çarşamba) akşam saatlerinde açıklayacağı faiz kararında herhangi bir değişikliğe gitmesini beklemezken karar sonrası Powell’ın açıklamalarının tonu piyasaların tepkisini belirleyecek.

Bitcoin fiyatında son durum

Sabahın erken saatlerinde, dünyanın en büyük kripto parası Bitcoin, 60.775 dolara kadar düştü. Bu hareket, geçtiğimiz haftadan bu yana yaklaşık %17’lik bir düşüşe tekabül ediyor.

Kaynak: TradingView

Ancak, düşüş yaşadığı seviyeden tepki alarak kısmi bir yükseliş kaydetti. Öte yandan, son dönemdeki bu oynaklık, Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi'ni Aşırı Açgözlülük'ten Açgözlülük seviyesine döndürdü.

Coinglass verilerine göre son 24 saat içinde yaklaşık 436 milyon dolarlık kripto para tasfiye edildi, bu da son iki haftada gözlemlenen en önemli likidasyon olaylarından biri olduğu anlamına geliyor.

Etiketler: btc fed faiz kripto para
REKLAMI KAPAT X