Gram altın kırdığı direnç üzerinde kalıcı olabilecek mi?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altın kırdığı direnç üzerinde kalıcı olabilecek mi?
Osman Bayrak
18.09.2023 08:40

Geçtiğimiz haftanın son gününde ons altın çok anlamlı bir noktadan tepki yükselişi kaydederek haftayı 1923,94 USD seviyesinden kapattı. Bu sayede gram altın da 1720 TL seviyesinden gelen alçalan trend üzerinden haftalık kapanış aldı. Acaba gram altın kırdığı bu alçalan trendin üzerinde bu hafta kalıcılık gösterebilecek mi? Bu soru ile ilgili ipuçlarını hep birlikte arayalım dilerseniz.

Aşağıdaki grafik gram altın hareketlerini takip ettiğim grafiğin son halini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıda açıkça görebileceğiniz gibi gram altın şu anda üçüncü yükselen kanalının içinde aşağı doğru hareket etmektedir. 1720 TL kanal zirvesinde yükselen kanal direncini test ettikten sonra yönünü aşağı çeviren gram altın uzun sayılabilecek bir süredir bu hareketi devam ettirmektedir. Hatta Merkez Bankası’nın son faiz kararı sonrasında yükselen kanal desteğini test eden gram altın yönünü tekrar alçalan trende çevirmiş ve rutin hareketini sürdürmüştü.

Bu tarz hareketlerde harekete direnç oluşturan trendin kırılıp kırılmadığı takibimizde olur. Pek çok defa test edilmiş olan dirençlerin kırılması kolay olmasa da teknik hareketler için yakından izlenmelidir. Cuma günü gram altın için alçalan trend direnci 1660 TL’den geçerken gram altın 1674 TL’yi test ederek günü ve haftayı 1664 TL’den kapattı. Teknik açıdan alçalan trend üzerinde ilk kapanış gelmiş oldu ama bu trendin kırıldığı anlamına gelmez. Çünkü alçalan trend ciddi anlamda kuvvetli. Bu nedenle ilk kırılımdan ziyade alçalan trend üzerinde bir kalıcılık yaşanmasını izleyeceğiz. Bu tarz baskılayan alçalan trendlerde boğa tuzaklarının yaşanma şansı hiç de hafife alınmayacak kadar yüksek olur. Bu nedenle bu hafta gram altın bir önceki tepe olan 1674 TL seviyesi üzerinde kapanış alabilirse alçalan trendin sona ermiş olabileceğinden bahsedebiliriz.

Ons altın

Aşağıdaki grafik ons altın hareketlerini takip ettiğim grafiğin son halini göstermektedir.

Gram altın gibi ons altın da cuma günü 2067 USD seviyesinden başlayan alçalan trendi tets ederek trendin hemen altında kapanış yaptı. Hafta başlarken alçalan trend direnci 1928 USD’den geçmektedir (Her geçen gün de bu alçalan trend direnci 1 USD azalmaktadır). Bu hafta özellikle bu direnç üzerinde gün kapanışı yaşanıp yaşanmayacağını yakından izleyeceğiz.

Geçtiğimiz hafta perşembe günü ons altın hareketlerini takip ettiyseniz eğer çok tehlikeli hareketler yaşandığını fark etmişsinizdir. Ons altının 200 günlük hareketli ortalaması 1909,44 USD’den geçerken ons altın gün içinde 1901,05 USD seviyesini görerek günü 1910,72 USD seviyesinden kapattı. 200 günlük hareketli ortalamanın gün sonunda üzerinde kalması ve ertesi gün ortalama değerden uzaklaşması yükseliş adına umut verici bir gelişme oldu açıkçası. Ama bu haftaki hareket asıl yönü belirleyici olacak.

Kaynak: Tradingview

ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı ve etkileri

Bu hafta değerli metaller açısından kritik bir haftaya da merhaba diyoruz. Son birkaç haftadır yakından izlediğimiz ABD verileri ardından bu hafta kritik FED toplantısı icra edilecek. Bu hafta çarşamba günü Türkiye saati ile 21.00’de açıklanması beklenen faiz kararı için piyasada %5,5 ile sabit kalması yönünde bir beklenti hâkim. Bizim burada özellikle dikkat edeceğimiz 2 konu olacak. İlki bu toplantıda faiz pas geçilse bile bir sonraki toplantıda faiz artırımına gidilip gidilmeyeceği olacaktır. İkinci önemli konu ise satır aralarında aranacak olan FED’in faiz artırım politikalarını daha ne kadar sürdüreceği ve zirve seviyeye ne denli yakın olduğudur. Bu nedenle çarşamba 21.30 itibarıyla FED Başkanı Powell’ın açıklamalarını yakından izleyeceğiz. 

REKLAMI KAPAT X