Gram gümüş oyuna geri dönme çabasında

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram gümüş oyuna geri dönme çabasında
Osman Bayrak
13.10.2023 09:55

Geçtiğimiz hafta sonu Orta Doğu coğrafyasında artan jeopolitik riskler ile gram gümüş yeniden oyuna dönme çabasına girdi.

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini takip ettiğim grafiğin güncel halini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Gram gümüş uzunca bir süre yükselen bir kanal içinde hareket ettikten sonra özellikle dolar/TL’de görülen yükseliş sonrası içinde bulunduğu yükselen kanal direncini yukarı kırmıştı.

Temmuz ayından sonra görülen bu hareket ile gram gümüşün önüne yeni bir yükselen kanal hedefi açılmış oldu. Fakat gram gümüş, açılan bu yeni yükselen kanalın orta bölgesini geçemeyerek ons gümüşte görülen zayıflama ile yönünü aşağı çevirmişti.

Gram gümüşte görülen zayıflık ise 6 aylık yükselen trendin kırılması ile sonuçlanmıştı. Fakat gram gümüş trend altında sadece 3 gün kalabildi ve ardından artan jeopolitik riskler ile tekrar yükselen trend üzerine çıkarak içinden sıyrıldığı yükselen kanal direncine kadar tepki gösterdi. 

Gram gümüşün bu hareketi de bir kez daha trend kırılımı sonrası kalıcılık arama prensibini doğrulamış oldu. Gram gümüş her ne kadar görülen zayıflık ile birlikte yükselen trendi aşağı kırmış olsa da çok kısa bir süre içinde yönünü tekrar yukarı çevirmeyi başardı. Bu nedenle bu elastik bakış açısını gösteremeyecek yatırımcı grubu için günlük değil haftalık grafikleri takip etmenin daha anlamlı olduğu ortaya çıkmaktadır.

Gümüşte takip edilecek seviyeler

Önemli bir yükselişe imza atmaya hazırlanan gram gümüş için bugün 19,80 TL seviyesi son derece önemlidir. Eğer gram gümüş bu seviye üzerinde günlük ve haftalık kapanış alabilirse, içinden sıyrıldığı yükselen kanalın tekrar üzerine geçebilmiş olacaktır. Bu da gram gümüşe yeniden bir üst kanal içinde hareket etme şansı tanıyacaktır. Eğer bugün olası bir zayıflama ile gün kapanışı söz konusu olur ise yükselen trend desteği olarak 19,15 TL seviyesini yakından izleyeceğiz. Bu seviye üzerinde bir kapanış yaşanması yükseliş umutlarını önümüzdeki haftaya taşıyabilecekken, bu seviyenin kırılması halinde yükseliş denemesi sadece bir tepki ile sınırlı kalabilecektir.

Öte yandan ons gümüşte yaşanan yükseliş denemeleri henüz ons gümüşün ana yükselen kanal desteğine erişebilmiş değil. 22,70 USD seviyesi altında kaldıkça yaşanan yükselişler sadece kırılan kanalın destek bölgesine pull-back hareketi olarak sınırlı kalacaktır. Eğer ons gümüş bu seviyeye yakın bir noktaya kadar yükselir de bu seviye üzerine atamaz ise orta vadeli yükseliş umutları da iyiden iyiye zayıflayacaktır. Çünkü ons gümüş hem 2022 yılı ortasında başlayan yükselen paralel kanaldan düşmüş olacak hem de düştüğü kanalın destek seviyesini test edip aşamamış olacaktır. Bu ihtimalin bir de artan jeopolitik risklere rağmen yaşanması orta vadeli yükseliş ihtimallerini iyiden iyiye azaltabilir.

Son olarak ABD 10 Yıllık tahvil faizlerinde görülen geri çekilme dün ani bir yükseliş hareketi ile duraksadı. Bu da değerli metallere satış hareketi olarak yansıdı. Önemli bir not olarak paylaşmak gerekirse %4,33 altına inmeyen ABD 10 Yıllık tahvil faizleri ons gümüş üzerinde önemli bir baskı unsuru olmaya devam edebilir. Bu nedenle ons gümüş hareketlerini tahvil faizleri ile birlikte izlemekte yarar görüyorum.

REKLAMI KAPAT X