Gram gümüş tüm zamanların zirvesinde

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram gümüş tüm zamanların zirvesinde
Osman Bayrak
17.11.2023 10:40

Hafta boyunca dirençli bir görüntü çizen gram gümüş, ons gümüşteki yükselişin desteğiyle tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüş, 13 Kasım haftasına başlarken yeşil yükselen trendden başlattığı düşüşünü sonlandırdı. Böylelikle sarı işaretli alanda yaşanan pazartesi mumu ons gümüşün geri dönüşü için özel bir mum oldu. Buna göre gün içinde 21,90 USD seviyesine dek gerileyen ons gümüş günü yeşil bir çekiç mum ile kapattı.

Çekiç mum, pek çok zaman dönüş açısından güzel bir işaret niteliğindedir. Bunun temel nedeni, ons gümüş piyasasında gün içinde gelen satıcıları alıcıların baskılayarak fiyatı tekrar düştüğü seviyeye kadar yükseltebilmiş olmalarıdır. Yeşil çekiç mum sonrası risk almak isteyen yatırımcılar ise cesaretlenerek adeta el artırmaya başlarlar. Bu nedenle de salı gününden itibaren gümüş cephesinde önemli bir yükseliş hareketi yaşanmış oldu. Son üç günde %8’lik bir yükselişe imza atan ons gümüş yatırımcıları ise kritik hafta kapanışını beklemeye başladı.

Yukarıdaki resimde görülen ve 26,1 USD seviyesinden gelen kırmızı ana alçalan trend daha önce 3 kez test edilmiş ama kırılamamıştı. Ons gümüşün önünde önemli bir direnç olarak bulunan bu alçalan trend dün bir kez daha ons gümüşün hareketini frenlemeyi başardı. Bugün hafta kapanışı alacak olan ons gümüş için gün kapanışının 23,90 USD üzerinde olması ise kısa vadeli yükseliş umutları açısından son derece önemli olacak. Bu seviye üzerinde bir haftalık kapanış alabilen ons gümüşün kısa vadede önündeki en önemli direnç aşılmış olacaktır. Kırmızı alçalan trend üzerinde momentumun hız kazanma ihtimali yükseleceği için risk almak isteyen yatırımcıların pozisyon almaları/yükseltmeleri normal karşılanacaktır.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik ise gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons gümüşte görülen toparlanmanın etkisi ile gram gümüş tarafında da önemli bir toparlanma görüldü. Geçtiğimiz pazartesi günü 20 TL seviyesini test eden gram gümüş için olası bir 20 TL altının test edilmesi düşüşün derinleşmesi anlamına gelebilirdi. Yukarıdaki grafikten de görebileceğiniz gibi ana yükselen kanalın destek seviyesi aşağı kırılmış olsa idi gram gümüş bir alt kanal içinde düşüş hareketine devam edebilirdi. Fakat bu destek seviyeden güç bularak yönünü yukarı çeviren gram gümüş sadece 4 gün içinde daha önce yaşanan zirve seviye olan 21,81 TL seviyesinin üzerini gördü.

Yaşanan bu hareketin temelinde hafta ABD tarafında açıklanan TÜFE ve ÜFE verilerinin beklenti altı gelmesi yatmaktadır. Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı üzerinde yukarı yönlü etkisi bulunan ABD enflasyon verisinin beklenti altı gelmesi ile küresel piyasalarda risk iştahı artarak değerli metallere olan talebi de yükseltmiş oldu.

Böylece ons gümüş tarafında başlayan ana hareket ile gerek ons gümüş gerekse gram gümüş genel teknik grafiklerini olumlu ve kısa vade için umut vadeder hale getirmiş oldular. Son olarak, yukarı yönlü yeni hedeflerin teknik görünümünü paylaşmak için bugün gelecek olan hafta kapanışını görmemiz gerekiyor. Ancak gün kapanışına göre ons gümüş ve gram gümüş için yeni hedeflerin teknik görünümlerini analiz edebiliriz.

İLGİLİ HABER Commerzbank, altın ve gümüşte 2024 yılı beklentisini açıkladı Almanya merkezli banka Commerzbank, altın fiyatlarında 2024 yılında yeni rekor yaşanmasını beklerken; gümüş fiyatına yönelik beklentisini ise aşağı çekti. İşte Alman bankanın hedef rakamları..
REKLAMI KAPAT X