Gümüş fiyatları destek seviyelerine doğru çekiliyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş fiyatları destek seviyelerine doğru çekiliyor
Osman Bayrak
11.08.2023 08:49

Önemli verilerin geldiği bir haftayı daha geride bırakırken ons gümüş ve gram gümüşün ana desteklerine doğru geri çekildiğini görüyoruz.

Geçtiğimiz hafta cuma günü ABD Tarım Dışı İstihdam verisi 200.000 kişi beklentiye karşılık 187.000 kişi olarak açıklanmıştı. Aynı gün işsizlik verisi de %3,6’lık beklentiye karşılık %3,5 olarak açıklanınca ons gümüş tarafında sınırlı bir geri çekilme sonrasında bir doji mum ile kapanış gerçekleşmişti.

Bu hafta da ABD TÜFE verisi dün %3,3’lük beklentiye karşılık %3,2 seviyesinde açıklandı. Öte yandan yine dün işsizlik haklarından yararlananların sayısının 230 binlik beklentiye karşılık 248 bin seviyesinde açıklanmasıyla ons gümüşte gün içinde sınırlı bir yükseliş gerçekleşti. Ancak yükseliş denemeleri gün sonuna doğru satış ile karşılaşıp dünü başlangıç seviyesinin hemen üzerinde kapattı.

Ons gümüş

Veri ile zengin bir haftayı daha geride bırakırken ons gümüşün günlük hareketlerini izlediğimiz grafiğin son halini aşağıda paylaşıyorum.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafikte açıkça görebileceğiniz gibi ons gümüş 1 yılı aşkın bir süredir paralel yükselen bir kanal içinde hareketine devam etmektedir. Bu tarz kanallar oluştuktan sonra ilk dikkat ettiğimiz konu kanal destek ve dirençlerinin ne ölçüde test edildiğidir. Destek ve dirençlerin test edilme sayıları arttıkça oluşan kanalın gücü de aynı oranda artmaktadır. Yukarıda dikkat ederseniz oluşan kanalın direnç kısmı 4 bölgede defalarca, destek kısmı ise 3 bölgede defalarca test edildi. Bu nedenle oluşan kanalın sağlıklı ve güçlü olduğunu söyleyebiliriz. Bu tarz kanallar içinde hareket edilirken destek bölgesinde al, direnç bölgesinde sat stratesini uygulamak güzel bir hamle olabilir. Destek ve direnç arasındaki yaklaşık 5 USD’lik bant ise ciddi kar etmenizi sağlayabilir. Bu yönde izlenebilecek bir stratejide stop ise destek ve dirençlerin kırılması halinde olmalıdır. Çünkü eğer bu kanalın direnç çizgisi kırılır ve fiyat direnç üzerinde en az 2 gün kalırsa yeniden pozisyon alınabilir. Bunun sebebi ise fiyatın içinden çıktığı kanalı katlama potansiyeline sahip olmasıdır. Benzer şekilde destek seviyenin aşağı kırılması halinde de yeni dipler arayabilecek bir fiyat ile karşılaşabileceğimiz için dikkatli olmak ve stop olmak gerekebilir.

Bu çerçevede ons gümüşün olası desteği 22 USD’den geçmektedir. Eğer 22 USD aşağı kırılırsa dikkatli olup olası yeni dipler için tetikte olmak gerekir.

Olası 22.XX’li bir seviyeden yukarı dönüş halinde ise 28 USD seviyesi ana hedef olarak takip edilebilir.

Gram gümüş

Gram gümüşün günlük hareketlerini izlediğimiz grafiğin son halini de aşağıda paylaşıyorum.

 

Kaynak: Tradingview

Dikkat ederseniz gram gümüş kanal katlama yönünde ilerlerken, yukarıdaki kanalın orta bölgesinden yönünü aşağı çevirdi. Genellikle fiyat, bir paralel kanal içinden sıyrılırsa bu sıyrılmanın gücü ve momentumu ile kanal içinde geçirdiği süreden çok daha kısa bir zamanda kanal katlama hedefine gidebilir.

Öte yandan, ABD tarafında gelen verilerin etkileri ile ons gümüşte görülen geri çekilmeyle gram gümüşte geri çekilme sürecine girdi. Grafikte görülen yeşil düşen trend yukarı kırılmadıkça ilk hedef 19 TL olabilir. 19 TL’nin de kırılması halinde fiyat yeniden kanal içine girecektir ki, o durumu eğer gerçekleşirse analiz etmek gerekir.

Gram gümüşün göstergelerini incelediğimizde MACD tarafında sat sinyalinin 26 Temmuz’da geldiğini görüyoruz. Üzerine bir de DMI göstergesinden 7 Temmuz’da sat sinyalinin gelmesi ile birlikte fiyattaki zayıflık iyiden iyiye göz önüne çıkmıştır. Artık olası bir geri dönüş için saatlik grafikte RSI göstergesi ile bir pozitif uyumsuzluğun oluşmasını ve çalışmasını izleyebiliriz. Eğer böyle bir senaryo yaşanır da fiyat yukarı dönerse fiyatın 21,80 TL’yi geçmesini izleyeceğiz. Eğer olası ilk dönüşte fiyat daha düşük bir tepe oluşturursa fiyatın artık bir düşüş

REKLAMI KAPAT X