Gümüş fiyatlarına ABD TDİ verisi yön verecek

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş fiyatlarına ABD TDİ verisi yön verecek
Osman Bayrak
07.07.2023 09:45

Ons gümüş paralel yükselen kanal içindeki hareketine devam ederken; hareketin bir sonraki fazının yönüne, bugün saat 15:30’da açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam verisi yön verebilir.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün orta vadeli hareketlerini takip ettiğim grafiğin son halini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Yukarıdaki grafik ons gümüşün son 1 yıllık hareketlerini göstermektedir. Dikkat ederseniz ons gümüş kırmızı paralel bir yükselen kanal içinde hareket etmektedir. Kanalın destek çizgisi 4 kez, direnç bölgesi de 3 kez test edildi. Bu açıdan baktığımızda sağlıklı bir yükselen kanalın varlığından bahsedebilir. Bu demek oluyor ki teknik anlamda fiyat desteğe ve dirence geldiğinde yön değiştirme ihtimali yükselmektedir. Bu, fiyatın ilelebet bu kanal içinde hareket edeceği anlamına gelmemektedir. Ons gümüş fiyatını etkileyebilecek güçteki haber akışları fiyatın bu kanalın dışında fiyatlanmasına neden olacaktır.

Bugün saat 15:30’da açıklanması beklenen ABD Tarım Dışı İstihdam verisi de bu güce sahip verilerden biridir. Piyasanın beklentisi istihdam miktarının 225 bin kişi artması yönündedir. Bugün açıklanan ADP (Automatic Data Processing) Tarım Dışı İstihdam Değişikliği verisi de 228 bin kişi beklenirken 497 bin olarak açıklandı. Bu veri ABD devlet verisinden 2 gün önce açıklanmaktadır ve yöntem olarak benzer bir istatistiği üretmektedir. Eğer çok büyük bir sürpriz olmazsa bugün açıklanacak verinin de piyasa beklentisinin üzerinde gelebilir. Bu verinin piyasa beklentisinin üzerinde gelmesi ABD istihdam piyasasının ne denli kuvvetli olduğunu göstermektedir. Kuvvetli bir istihdam verisi nötr ya da artışta olan bir enflasyon verisi ile birleşirse de FED’in ilk toplantıda faiz artırımına gitmesi de kuvvetle muhtemel bir hal alır. FED üyelerinin sözlü yönlendirmelerinde zaten bu yıl 2 kez daha faiz artırımı için alanlarının olduğundan bahsetmeleri, bu yönde gelebilecek verileri bir kez daha önemli hale getirmektedir.

Bu bilgiler ışığında ons gümüşü teknik anlamda incelediğimizde 26 USD’den düşen bir ons gümüş görmekteyiz. Eğer bugün gelen veri sonrası satış derinleşirse en önemli destek 21.35 USD olacaktır. Hareketin momentumuna göre olası düşüşlerde fiyat 21 USD seviyesine dek sarkarsa da kalıcı olabileceğini sanmıyorum. Çünkü gelecek hafta Çarşamba günü açıklanacak olan ABD TÜFE verisi hareketin yönünü tam anlamıyla netleştirecektir. Olası tepki yükselişlerinde ise yeşil düşen trend fiyatın karşısındaki ilk direnç olarak ortaya çıkacaktır. Bugün için bu direnç bölgesi 23.25 USD2den geçmektedir.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik ise gram gümüşün orta vadeli hareketlerini takip ettiğim grafiğin son halini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Orta vadeli gram gümüşün yatırımcısının yüzünü güldürdüğünü söyleyebiliriz. O kadar nizami bir kanal içinde yükselişini sürdürdü ki yatırımcısı fiyatın geleceğini öngörmekte nadiren zorlandı. Özellikle Dolar/TL’de görülen yükseliş ile birlikte gram gümüş de içinde bulunduğu kanalı yukarı kırarak kanalı bir üst perdeye taşımaya çalışmaktadır. Henüz kanal direnci üzerinde kalıcılaşmaya çalışan gram gümüşün kaderini kısa vadede ons gümüşte görülecek hareketler belirleyecektir. Gram gümüş için kısa vadede en önemli destek içinden çıktığı kanalın direnç seviyesi olan 18.50 TL’dir. Bu seviyeye dek görülebilecek geri çekilmeler yükseliş hareketini riske atmazken, bu seviye altında olası haftalık kapanış ilk tehlike çanlarının çalmasına neden olabilir.

Gram gümüş haftayı trend çizgisi üzerinde kapatmayı başarabilirse, yükseliş önündeki tek risk gelecek hafta ABD’den gelecek TÜFE verisi olacaktır. Bu nedenle TÜFE verisi sonrası oluşacak mumların rengi orta vadede gram gümüş hareketi yönünün belirleyicisi olacaktır. 

REKLAMI KAPAT X