Gümüş için önemli toparlanma sinyali

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüş için önemli toparlanma sinyali
Osman Bayrak
02.02.2024 09:21

Geçtiğimiz haftayı ana düşen trendin hemen üzerinde kapatmayı başaran ons gümüş bu hafta kapanışı için önemli bir toparlanma sinyali vermeye başladı.

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz hafta ana düşen trendine yaklaşan ons gümüş, dikkatleri düşen trendi kırıp kıramayacağı yönündeki soru işaretleri ile üzerine çekmişti. Hafta kapanışını neredeyse trend üzerinde kapatmayı başaran ons gümüş, bu haftaya önemli bir yükseliş hareketi ile başladı. Geçtiğimiz pazartesi günü gelen hacimli yeşil mum ile alçalan trend yukarı kırılmış oldu. Çünkü hem ons gümüş trend üzerinde 2. kapanışını almış hem de hacimli yeşil bir mum ile yön tayini yapmış oldu. Haftanın ilerleyen günlerinde FED toplantısının oluşturduğu belirsizlik ons gümüş fiyatını da etkileyerek ons gümüşün kırdığı trendi test etmesine neden oldu. Özellikle dün görülen geri çekilmenin en düşük seviye itibarıyla alçalan mavi trende temas etmesi çok anlamlı bir hareket oldu. Çünkü yaşanan geri çekilme veri akışı ile yerini yükselişe bırakınca, kırılan trend başarılı bir şekilde test edilmiş oldu.

Dün ABD tarafında açıklanan İşsizlik haklarından yararlanma başvuruları 213.000 kişilik beklentiye karşılık 224.000 kişi olarak açıklandı. Bu da ABD ekonomisi açısından bir zayıflık belirtisi olması nedeniyle ons gümüşe alım gelmesine neden oldu. Zaman zaman okurlarımızın yaşanan hareketleri nasıl açıklanan verilere bağladığımı soranlar oluyor. Bu tespiti doğrulamanın en basit yolu yukarıdaki grafiğe 5 dakikalık periyotta bakmak olacaktır. Bu son hareket özelinde yukarıdaki grafiğe 5 ya da 15 dakikalık zaman diliminde baktığımızda dün ons gümüşte yaşanan geri çekilmenin saat 16.30-17.00 arasında yerini yükselişe bıraktığını görüyoruz. Bahsettiğim verinin de Türkiye saati ile 16.30’da açıklandığını düşünürsek, kurduğumuz temel mantığın teknik ile de doğrulandığını görebiliriz.

Dün yaşanan bu yükselişin haftalık kapanışa da yansıması halinde, önümüzdeki hafta ons gümüş için yükseliş umutları filizlenebilir. Olası bir yükseliş momentumunda ons gümüşün ilk hedefi 24,20 USD olacaktır. Bu seviye ons gümüşün ana alçalan trendi olduğu için ons gümüşün ilk önemli direnci olarak takip edilecektir. Bu seviyenin üzerinde en az 2 gün kapanış alınması halinde yeni bir yükseliş hareketinden bahsedebilir olacağız.

Piyasaları her zaman çift yönlü düşünmemiz gerektiği için olur da yükseliş momentumu erken pes ederse fiyat 22 USD desteğine kadar geri çekilebilir. Bu seviye hem mavi alçalan trend desteği hem de bir önceki dip seviye olması nedeniyle teknik olarak ikili dip ihtimalini gündeme getirebilir. Özet olarak, ons gümüş hareketini 22 USD- 24,20 USD bandında izlemeye devam edeceğiz.

Gram gümüş

Ons gümüşte yaşanan toparlanma hareketi gram gümüşü de pozitif etkilemiş görünüyor. Özellikle dün yaşanan yükseliş hareketi gram gümüşün de alçalan direnç üzerinde kalmasını sağlamış görünüyor. Bu nedenle gram gümüşün bugün 22,50 TL üzerinde kapatması önümüzdeki hafta yükseliş umutları açısından son derece önemli.

Kaynak: Tradingview

REKLAMI KAPAT X