Gümüşte kazanan ayılar mı boğalar mı olacak?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gümüşte kazanan ayılar mı boğalar mı olacak?
Osman Bayrak
22.03.2024 09:57

Haftaya güç kaybederek başlayan ons gümüş, çarşamba günü açıklanan Fed kararının ardından önemli bir yükseliş kaydetmeyi başardı fakat bu yükselişe karşılık dün gelen güçlü satış bugünkü haftalık kapanışı hayati hale getirdi.

Çarşamba günü Türkiye saati ile 21.30’da beklenen Fed kararı tam da piyasa beklentisine paralel bir şekilde açıklandı fakat karar sonrası yapılan basın toplantısında Başkan Powell’ın açıklamaları finansal piyasalara adeta bomba etkisi yarattı.

Başkan Powell, faizler konusunda zirveye ulaştıklarını, enflasyonu dizginleyebilmek için yeterli bir süre faizleri bu seviyede tutabileceklerini ve gelecek verilere göre faizlerde bir indirime gidebileceklerini açıkça ifade etti. Burada gelecek verilerden ise enflasyon ve iş gücü piyasasına ait verileri kastetti. Fed kapılarını olası faiz indirimlerine aralamış olsa da bu konuda nihai kararı ABD enflasyonu şekillendirecek.

Öte yandan karar sonrasında piyasada 2024 yılı için %5,5 olan ABD faizlerinin yıl sonunda %4,75’e düşmesinin beklenmesi ve Powell’ın açıklamalarının satır aralarının güvercin tonda olması, çarşamba günü değerli metallere ve riskli varlıklara alım getirdi.

Ons Gümüş

Aşağıdaki grafik ons gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Dün gelen kuvvetli satış mumuna kadar açıkçası işler gayet yolunda gidiyordu. Geçtiğimiz hafta son derece önemli bir direnç yani alçalan trend yukarı yönde kırılmıştı. Bu tarz trend kırılımlarında kırılan trendin üzerinde gerçekleşen fiyatlamalar arttıkça kırılım güç kazanmaktadır. Her ne kadar bu hafta oluşan mum şimdilik kırmızı görünse de bu akşam gerçekleşecek olan haftalık kapanış bu açıdan hayati önem taşımaktadır.

Yukarıdaki hareket pozitif kılan ise fiyatın 2. haftada da direnç üzerinde kalabiliyor oluşudur fakat dün yaşanan sert geri çekilme günlük bazda yutan mum görüntüsü verdiği için tehlike sinyallerinin çalmasına neden oldu. Eğer ons gümüş fiyatı, bugün de direnç üzerinde kalmayı başarırsa, önümüzdeki hafta için yükseliş umutları artacaktır. Bunun için de bugünkü kapanış değerinin 24,10 USD üzerinde olması gerekmektedir. Olası bu seviye altındaki kapanışlar ons gümüş üzerindeki baskının artarak devam etmesini sağlar ki bu senaryoda yatırımcıların çok dikkatli olmaları gerekecektir.

Gram gümüş

Aşağıdaki grafik gram gümüşün günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Dün fiyatlama formüllerinde dolar/TL’nin de olduğu yatırım araçlarında hiç beklenmedik gelişmeler yaşandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasa tarafından düşük ihtimal olarak görülen 500 baz puanlık faiz artışına gitti. Bu karar son dönemde yükselişi ciddi anlamda dikkat çeken dolar/TL’nin %1’e yakın değer kaybetmesine neden oldu. Alınan bu kararın olası sonuçlarına çok değinmeden (Bu konu ayrı bir inceleme yazısı olmayı hak eder) gram gümüşe olan etkilerinden bahsetmek istiyorum.

Dolar/TL’de yaşanan düşüşün ons gümüşteki düşüşe denk gelmesi ile gram gümüş dün %3’ün üzerinde değer kaybetti. Yukarıdaki grafikten de görebileceğiniz gibi tam da kanal direncine gelmiş bir gram gümüş, yüksek bir volatilite ile aşağı sürüklendi.

Bu sebeple bugün gelecek olan dolar/TL haftalık kapanışı da gram gümüş için ons gümüş kadar önem arz etmektedir. Olası düşüşlerin devamı halinde gram gümüş tekrar yükselen kanal içine girip direnç seviyeden uzaklaşabilir. Bu durumda ana hedef 24 TL olacak şekilde bir salınım hareketi yaşanabilir. Yok, eğer yaşanan düşüşler dün ile sınırlı kalırsa bugün için gram gümüşün direnç noktası 26,20 TL’den geçmektedir. Bu seviye üzerinde yaşanacak bir gün kapanışı gram gümüşü bir üst kanala taşıyacaktır.   

İLGİLİ MAKALE Ayı ve Boğa Piyasası Nedir? Ayı ve Boğa Piyasası Nedir?
**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
REKLAMI KAPAT X