Haftalık kripto bülteni (14 Ekim 2023)

Okuma Süresi: 5 Dakika
Haftalık kripto bülteni (14 Ekim 2023)
Çınar Küçükay
14.10.2023 19:54

Bu hafta, kripto dünyası Sam Bankman-Fried'ın devam eden yargılaması, ABD mevzuat gelişmeleri ve Binance'in terör finansmanıyla bağlantılı olduğu iddialarıyla sarsıldı. Ayrıca, yükselen faiz oranları ve Amerikan ekonomisinin sinyalleri, kripto yatırımcılarını endişelendirdi.

Geçtiğimiz hafta kripto piyasaları önemli gelişmelere sahne oldu. Bu gelişmelerin ortasında yazım itibarıyla BTC haftalık bazda %3,70'lik bir düşüş gösterirken, ETH fiyatında ise %5,40’lık daha derin bir düşüş kaydedildi.

BTC bu hafta içinde 26.500 dolar seviyesine kadar düşüş yaşarken, Bitcoin'in 25 bin dolar seviyesindeki desteğine kadar düşüş gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği ise merak konusu oldu.

Haftalık görünümde en çok yükselen kripto para XAUt olurken en çok düşen ise MNT oldu.

Kaynak: CoinGecko

Loom Network (LOOM) sadece bir hafta içerisinde %193’ten fazla bir fiyat artışı yaşadı. Yaklaşık 1 aylık bir süre içerisinde %581’i aşan bir yükseliş kaydetti.

Kaynak: TradingView

Piyasa değeri açısından en büyük kripto paralar arasında yerini alan Avalanche (AVAX) ise bir hafta içerisinde %25’i aşan bir çöküş yaşadı.

Kaynak: TradingView

Piyasa değeri açısından en büyük 10 kripto para biriminin haftalık performansına bakıldığında, genel olarak durum kötü görünüyor. Buna göre XRP %7,4, SOL %6,1, ADA %5,9, DOGE %4,8, TRX %2,5, BNB %3,5 ve TON %5,8 düşüş kaydetti.

İLGİLİ ANALİZ Bitcoin fiyatındaki düşüşün arkasındaki 3 temel neden Bitcoin, son zamanlarda global gerilimler, ABD'deki ekonomik belirsizlikler ve hükümetin kapanma riski nedeniyle değer kaybı yaşıyor. Bu faktörler ayrıca kripto para piyasasında belirsizliğin ve volatilitenin de artmasına yol açıyor. İşte Bitcoin’in düşmesine sebep olan 3 temel nedenin detayları…

Bu hafta kripto borsalarındaki toplam hacim ise 305 milyar doları aştı.

Kaynak: CoinGlass

Geçtiğimiz haftanın önemli başlıkları

Sam Bankman-Fried ve FTX Davası Devam Ediyor

FTX'in kurucusu Sam Bankman-Fried'ın (SBF) dolandırıcılık davası tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz hafta mahkemede çarpıcı ifadeler verildi. BlockFi'ın CEO'su Zac Prince, şirketinin SBF’in şirketi Alameda'ya 1,1 milyar dolar borç verdiğini açıkladı.

BlockFi, 2021'de Alameda'ya kredi vermeye başladı ve "Müşterini Tanı" (KYC) kontrolleri yaptı. Prince, Alameda'nın ilk olarak Mayıs 2021'de BlockFi'dan 50 milyon dolar ödünç aldığını söyledi.

Tüm bu detaylar dışında, eski Alameda çalışanı Caroline Ellison'ın kaydettiği 75 dakikalık bir ses kaydı da mahkeme sürecine damgasını vurdu. Kayıt, Alameda'nın FTX müşteri fonlarını kendi ticaret faaliyetleri için kullandığını gözler önüne serdi.

Binance Terörle İlişkili Hesapları Kapattı

İsrail polisinin Siber Suçlar Birimi, dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance ile iş birliği yaparak, Filistinli direniş örgütü Hamas'la ilişkilendirilen kripto hesaplarını başarıyla dondurdu ve el koydu. İsrail Savunma Bakanlığı, Shin Bet ve ulusal istihbarat ajanslarının da katılımıyla gerçekleşen bu operasyon, Hamas'ın İsrail'e karşı yaptığı son saldırıların ardından geldi.

İsrail yetkilileri, 2021 yılından bu yana terör gruplarıyla ilişkilendirilen yaklaşık 190 Binance hesabını dondurdu ve el koydu. Ayrıca, Haziran ayında bu tür tartışmalı kripto hesaplarını kapatmak için kripto borsası platformu ile iş birliği yapmıştı.

Bitcoin Artık Akıllı Sözleşme Platformu Olabilir

Robin Linus, 9 Ekim'de yayınlanan bir beyaz kağıtta Bitcoin'in hesaplama kapasitesini artırmayı hedefleyen yepyeni bir teknoloji olan BitVM'i tanıttı.

Şu anda Bitcoin'in işlevselliği, imzalar ve hashlocklar gibi temel işlemlerle sınırlıdır. BitVM, bu kapsamı genişletmeyi ve oyunlardan sözleşme doğrulamasına kadar çeşitli uygulamaları kapsamayı amaçlamaktadır.

BitVM, Bitcoin işlemlerini ve sözleşmelerini daha karmaşık hale getirmeyi amaçlarken, Bitcoin'in temel konsensüs kurallarını değiştirmeye gerek duymamaktadır. Proje, Ethereum, Solana, Avalanche ve Cardano gibi diğer blok zincir platformları için bir tehdit oluşturabilir. Ancak, projenin hala erken aşamada olduğu ve topluluktan karışık tepkiler aldığı unutulmamalıdır.

Kaynak: X

2 Ekim 2023 tarihinde “satoshi” kullanıcı ismine sahip olan X hesabı, 5 yıl aradan sonra ilk defa bir gönderi yayınlamıştı. Bu gönderide, “Bitcoin bir yüklem makinesidir.  İlerleyen aylarda, beyaz kitapta açıkça yer almayan farklı yönleri keşfedeceğiz.  Bu yönlerin hepsi Bitcoin'in parçalarıdır ve önemlidir.  Bu fikirlerden bazılarına ilk yıllarda değinilmişti; şimdi ise bu fikirleri geliştirme ve açıklama zamanı” şeklinde ifadelere yer verildi.

Bu paylaşımdan sadece günler sonra Bitcoin üzerinde akıllı sözleşmelerin yürütülebileceğine dair yapılan geliştirmeler, işleri biraz daha ilginçleştirdi.

Eğer ki Bitcoin zincirine dair yapılacak yeni güncellemeler ve ortaya çıkarılacak yeni özellikler hayata geçerse, piyasada büyük hareketlilik görülebilir. Hatta altcoin’ler için hüsran dönemi başlayabilir.

ABD Enflasyon Verileri Olumsuz Geldi

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun açıkladığı verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (CPI) Eylül ayında yıllık bazda %3,7 oranında arttı. Bu oran beklentilerin biraz üzerindeydi, ancak Haziran 2022'deki %9,1'lik zirveye kıyasla oldukça düşük.

Enerji ve gıda fiyatlarını dışarıda bırakan Çekirdek CPI, son 12 ayda %4,1 arttı. Bu artışın temel sebebi konut fiyatlarının keskin bir şekilde yükselmesiydi.

Kaynak: CME Group

Piyasa beklentileri %93,8 ile faizin sabit bırakılacağı yönünde oluştu. Ancak, Fed’in en az 1 artış daha yapacağına dair verdiği ipuçları, bu yılın son toplantısında faizin artırılma ihtimalini güçlendiriyor. Faiz artışının bu denli ertelenmesi faiz indirimlerinin de daha geç yapılmaya başlanacağı anlamını taşıyor. Bu da piyasaların hala baskı altında olacağı ve yükseliş döngüsünün beklenenden daha geç geleceğini gösteriyor.

FOMC Raporu Açıklandı

ABD Merkez Bankası (Federal Reserve) tarafından yürütülen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), 19-20 Eylül tarihlerindeki toplantısının tutanaklarını bu hafta yayımladı. Tutanaklar, FOMC üyelerinin büyük çoğunluğunun faiz oranlarında bir artış daha yapılmasının uygun olacağını düşündüğünü ortaya koyuyor. Ancak, komite üyeleri arasında bir fikir birliği olmadığı da belirtildi. Faiz oranları konusunda ortak bir görüşe varılan tek nokta, enflasyon hedefine ulaşıncaya kadar faiz oranlarının yüksek seviyede tutulması gerektiği.

Fed, son toplantısında faiz oranlarını artırmama kararı almıştı, ancak komite üyelerinin bazıları, 2023 yılı sonuna kadar bir faiz artışı daha yapılması gerektiğini belirtti. Mart 2022'den bu yana, Fed 11 kez faiz artışına gitti ve hedef faiz oranını %5,25 ile %5,5 arasına çıkardı. Bunun, son yirmi yılın en yüksek faiz oranı olduğunu belirtmekte fayda var.

Yatırımcılar, Fed’in faiz artışları konusundaki kararlı tavrına ve yüksek enflasyon oranlarına dair endişelerine karşın daha dikkatli davranmaya çalışıyor. Kripto para piyasaları da dahil olmak üzere, bu tür makroekonomik gelişmelerin finansal piyasalar üzerindeki etkisi büyük olacaktır. Özellikle yüksek faiz oranları, kripto para gibi riskli varlıkların cazibesini azaltabilir ve enflasyonun yükselmeye devam etmesi durumunda da düşük riskli varlıklar rağbet görebilir.

REKLAMI KAPAT X