Haftalık Kripto Bülteni (2 Aralık 2023)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Haftalık Kripto Bülteni (2 Aralık 2023)
Çınar Küçükay
02.12.2023 13:30

Bu hafta kripto piyasalarında yükseliş devam ederken MicroStrategy'nin Bitcoin alımı ve FTX'in varlık satışına onay alması en önemli konular arasında yer aldı.

İşte sizin için derlediğimiz geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmeleri…

Geçtiğimiz hafta kripto piyasaları için oldukça hareketliydi. Bu gelişmelerin ortasında BTC %2,4’ü aşkın yükseliş gösterirken, ETH fiyatı ise neredeyse değişmedi.

BTC bu hafta içinde 39 bin dolar sınırına dayandı. Bu seviye, Mayıs 2022’den bu yana en yüksek fiyat olarak kaydedildi. Şu anda ise 38.700 dolar seviye civarında işlem görmeye devam ediyor. Yaşanan bu yükseliş trendi 7 haftadır devam ediyor olsa da dikkatli olmakta fayda var.

Haftalık görünümde piyasa değerine göre en büyük 10 varlık arasında en çok yükselen kripto para Terra (LUNC) olurken en çok düşen ise Blur (BLUR) oldu.

Kaynak: CoinGecko

Yaklaşık 3 günde %488’i aşan bir fiyat artışı yaşayan TerraClassicUSD (USTC), ulaştığı bu seviyeden yaklaşık %32 düşüş kaydetti.

Kaynak: TradingView

Piyasa değeri açısından en büyük 10 kripto para biriminin haftalık performansına bakıldığında, hiçbir varlıkta düşüş yaşanmadı.

SOL %5,8, DOGE %6,6, LINK %7,3 ve AVAX %3,9 yükseliş yaşarken, XRP %1,3, BNB %2,9, ADA %1,3 ve TRX %2,3 düşüş kaydetti.

Bu hafta kripto borsalarındaki toplam hacim ise 475 milyar doları aştı.

Kaynak: CoinGlass

Geçtiğimiz haftanın önemli başlıkları

MicroStrategy'nin Bitcoin Yatırımları Artıyor

İş zekası yazılımı devi MicroStrategy, Bitcoin'e olan yatırımlarını artırarak kripto para piyasasındaki önde gelen kurumsal yatırımcılardan biri olarak konumunu sağlamlaştırdı. Şirket, kurucusu ve eski CEO'su Michael Saylor'un rehberliğinde Bitcoin'e önemli bir yeni yatırım yaptı.

Son hamlesinde MicroStrategy, 593,3 milyon dolar karşılığında 16.130 BTC'yi ortalama olarak Bitcoin başına yaklaşık 36.785 dolar fiyatla satın aldı. Bu satın alma, şirketin kasım ayında 5,3 milyon dolara 155 BTC satın almasının ardından geldi. Son yatırım, şirketin Bitcoin varlıklarını önemli ölçüde artırdı ve toplam 174.530 BTC'ye ulaştı, bu da toplamda yaklaşık 5,3 milyar dolara mal oldu.

MicroStrategy'nin Bitcoin'e karşı agresif yatırım stratejisi, şu anki Bitcoin fiyatı yaklaşık 38.800 dolar olduğunu göz önünde bulundurarak, 1,4 milyar dolardan fazla gerçekleşmemiş karla sonuçlandı. Şirketin Bitcoin'e yaklaşımı, hisse senedi performansını da etkiledi. 2023 boyunca, MicroStrategy'nin hisse senedi (MSTR), %250'lik olağanüstü bir artış gördü, bu da şirketin hisse değeri ile Bitcoin yatırımları arasındaki iç içe olan ilişkiyi gösteriyor.

Yazılım devinin Bitcoin stratejisi, şirketi kripto para piyasasında önemli bir oyuncu olarak konumlandırdı. Önemli Bitcoin varlıkları ve buna bağlı hisse değerindeki artış, kripto para sektöründeki daha geniş piyasa trendleriyle yakından uyumlu olan yatırım stratejisinin etkisini vurguluyor.

MicroStrategy, kripto para yatırımı dinamik dünyasında ilerlerken, yaklaşımı Bitcoin'de kurumsal benimseme ve güvenin dikkate değer bir örneği olarak hizmet ediyor. Ciddi boyuttaki Bitcoin varlıkları ve buna eşlik eden hisse değerindeki artışla birlikte, şirket, Bitcoin'in ana akım kurumsal finansa entegrasyonunun devam eden anlatısında anahtar bir figür olarak kalmaya devam ediyor.

FTX, Grayscale Trust Varlıklarını Satış Onayı Aldı

FTX ve bağlı borçlular, ABD iflas mahkemesinin çarşamba günkü dosyasında belirttiği üzere, Bitwise ve Grayscale trust’larından hisse satmaya başlayabilir. Bu hisseler, dosya sırasında 744 milyon dolar değerindeydi, ancak bu ay yaşanan kripto fiyatlarındaki artış ve GBTC’nin daralmasıyla bu miktar artış gösterdi.

Satış talebi, FTX kurucusu ve eski CEO'su Sam Bankman-Fried'in müşterileri dolandırmak ve müşteri fonlarını kötüye kullanmak suçlarından yedi suçlamada suçlu bulunmasından sadece günler sonra geldi.

Grayscale ve Bitwise tarafından yönetilen trust’lar, kripto paralara dolaylı yatırım imkanı sağlar. FTX, beş Grayscale trust’ından 691 milyon dolar ve bir Bitwise trust’ından 53 milyon dolarlık hisse satmak istiyor.

Borçlular, varlıkları birden fazla alıcıya potansiyel olarak satmaya hazır hale getirmek ve alacaklıları daha verimli, maliyet etkin bir şekilde geri ödemek için satışın gerekli olduğunu söyledi.

Borçlular ayrıca, satışın trust’lardaki potansiyel fiyat dalgalanmalarına karşı varlıkları koruyacağını söyledi.

İLGİLİ HABER FTX’e 873 milyon dolarlık varlık satışı için onay Geçen yıl iflasını açıklayan kripto para borsası FTX, iflas mahkemesinden Grayscale’deki varlıklarını satmak için onay aldı. 
Etiketler: btc ETH LINK avax xrp BNB ADA TRX
REKLAMI KAPAT X