Haftalık Kripto Bülteni (21 Ekim 2023)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftalık Kripto Bülteni (21 Ekim 2023)
Çınar Küçükay
21.10.2023 17:22

Geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın enflasyon açıklamaları ve SEC'nin Ripple davasını düşürmesi gibi önemli olaylar, kripto piyasalarında yatırımcılar ve piyasa gözlemcileri için önemli etkiler yarattı.

İşte sizin için derlediğimiz geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmeleri…

Bitcoin (BTC), yanıltıcı spot Bitcoin ETF haberlerinin ardından bir dalgalanma yaşadı. Fiyatı, 30.000 dolar seviyesine ulaştıktansonra 28.000 dolara gerileyen Bitcoin, tekrar 30.000 dolar seviyesine yükseldi.

Ethereum’da (ETH) ise durum biraz daha farklı oldu. Bu hafta piyasanın genel hareketi göz önüne alındığında beklenen yükselişi yaşayamadı. BTC’de bu artış haftalık bazda %10’u aşarken, ETH’de %4’ün altında kaldı.

 Ancak, spot Bitcoin ETF onayı konusunda beklentiler artıyor ve bu gelecek haftalarda piyasaya önemli bir etki yapabilir.

 Haftalık görünümde en çok yükselen kripto para Bitcoin SV (BSV) olurken en çok düşen ise Conflux (CFX) oldu.

Kaynak: CoinGecko

Bitcoin SV (BSV) sadece bir hafta içerisinde %75’ten fazla bir fiyat artışı yaşadı. Uzun bir süredir düşüş yaşayan BSV, Binance vadeli işlemler kategorisinde listeleme haberinin ardından böyle bir yükseliş kaydetti.

Kaynak: TradingView

Loom Network (LOOM) ise 1 ay içerisinde 10 kattan fazla bir değer kazanmasına rağmen, sadece 1 hafta içerisinde %80’i aşan bir düşüş yaşadı.

Kaynak: TradingView

Piyasa değeri açısından en büyük 10 kripto para biriminin haftalık performansına bakıldığında, genel olarak oldukça iyi görünüyor.

XRP %6,6, SOL %26,6, ADA %2,9, DOGE %3,1, TRX %6,7, BNB %3,2 ve TON %8,5 yükseliş kaydetti.

İLGİLİ ANALİZ Savaşın ortasında kripto piyasaları: BTC, ETH, BNB, XRP ve SOL analizi Kripto para piyasasındaki volatilitenin arttığı bu dönemde, yatırımcılar için doğru bilgiye ulaşmak hayati önem taşıyor. İsrail-Filistin gerilimi ve global ekonomik belirsizlikler gibi faktörlerin piyasayı etkilediği bu kritik zamanda, piyasa değeri açısından en büyük beş kripto para birimi olan Bitcoin, Ethereum, BNB, Ripple ve Solana'nın performansını yakından inceledik.

Bu hafta kripto borsalarındaki toplam hacim ise 403 milyar doları aştı.

Kaynak: CoinGlass

Geçtiğimiz haftanın önemli başlıkları

Bej Kitap ve Powell’ın Konuşması

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, perşembe günü New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada enflasyon oranlarının hala yüksek olduğuna dikkat çekti. Powell, kısa vadeli enflasyon oranlarının değişken olabileceğini, bu nedenle ekonominin sıkılaştırılmasına ilişkin dikkatli bir yaklaşım benimsemeleri gerektiğini ifade etti.

Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin “dikkatli bir şekilde ilerlediğini” belirterek, faiz oranlarını yükseltmenin ekonomi üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini, ancak çok az hareket etmenin de enflasyonu kökleştirebileceğini ifade etti. Kasım ayındaki bir sonraki toplantı öncesinde, bu dengenin nasıl sağlanacağı merak konusu.

Federal Reserve tarafından çarşamba günü yayımlanan Bej Kitap raporu ise ekonominin genellikle istikrarlı olduğunu veya biraz daha zayıf bir büyüme gösterdiğini belirtti. Rapor, tüketici harcamalarının karmaşık olduğunu ve özellikle genel perakendeciler ve otomobil bayileri arasında fiyat ve ürün tekliflerinde farklılıklar olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, raporlar son iki aydır yüzde 7'nin üzerinde seyreden yüksek konut kredisi faiz oranlarının inşaat sektörü üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu gösteriyor.

İLGİLİ HABER Fed'in Bej Kitabı ekonomik faaliyette çok az değişiklik olduğunu gösterdi ABD Merkez Bankası (Fed) Bej Kitabı'nda eylül ayından bu yana ekonomik faaliyette çok az değişiklik olduğunu ortaya koydu.

SEC Ripple Davasını Düşüyor

Ripple CEO'su Brad Garlinghouse ve Yönetim Kurulu Başkanı Chris Larsen, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından getirilen tüm suçlamalardan temize çıktı. Bu, şirket için üçüncü ardışık galibiyet ve Amerika'daki kripto düzenlemeleri için büyük bir dönemeç olabilir.

Bu temize çıkış, Ripple için üçüncü ardışık galibiyet olarak görülüyor. Temmuz 2023'te bir mahkeme, "XRP'nin kendisi bir güvenlik olmadığı" hükmünü vermişti. Ekim ayında ise SEC'nin itirazı reddedilmişti. Bu kararlar, Ripple ve XRP için olumlu bir hava yaratıyor ve kripto para dünyası için önemli bir öncü olabilir.

Ripple, ABD'nin dışında iş yapma konusunda da büyümeye devam ediyor. 2023 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla, şirketin işlerinin yaklaşık %90'ı ABD dışında gerçekleşti. Bu, ABD dışındaki pazarların Ripple için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Ripple'ın bu zaferi, ABD'nin kripto paralar ve blockchain teknolojisi hakkındaki politikalarında bir değişikliğe yol açabilir. Bu karar, ABD merkezli kripto şirketleri için olumlu bir adım olabilir ve yasal belirsizlikleri azaltabilir.

İLGİLİ HABER SEC, Ripple yöneticilerine yönelik suçlamaları geri çekti ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Ripple yöneticilerine yönelttiği suçlamaları düşürdüğünü duyurdu.

Sahte Bitcoin ETF Haberleri

Son günlerin en dikkat çekici kripto para haberlerinden biri, ünlü kripto haber platformu tarafından paylaşılan Bitcoin ETF onayı haberiydi. Bu habere göre Amerikan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), varlık yönetimi devi BlackRock'ın Bitcoin ETF başvurusunu onaylamıştı. Ancak bu haberin sahte olduğu, sektörün önde gelen uzmanları tarafından hızla doğrulandı.

Haber platformunun bu sahte haberi, Bitcoin'in fiyatını kısa süre içinde 2.000 dolar yükseltti. Bu durum, sektör genelinde volatiliteye ve saatlik bazda 100 milyon doları aşan likidasyonlara yol açtı.

Bloomberg Intelligence'dan Eric Balchunas ve James Seyffart gibi kripto para uzmanları, haberin sahte olduğunu vurguladı. Seyffart, "Bu haberin sahte olduğuna inanıyorum. Şu anda bu haberi doğrulayacak bir şey bulamıyorum" şeklinde yazdı.

BlackRock, SEC'nin Bitcoin ETF başvurusunu onaylamadığını doğruladı. Geçtiğimiz Eylül ayında, SEC, BlackRock'ın yanı sıra diğer Bitcoin ETF adaylarının kararını ertelemişti.

İLGİLİ HABER Bitcoin'in sert yükselişinin arkasında ne var? SEC'nin iShares ETF'lerine onay verdiği iddiaları sonrası Bitcoin fiyatında sert bir yükseliş yaşandı.
Etiketler: btc ETH BSV CFX LOOM xrp sol ADA doge BNB
REKLAMI KAPAT X