Haftalık kripto bülteni - 23 Eylül 2023

Okuma Süresi: 3 Dakika
Haftalık kripto bülteni - 23 Eylül 2023
Çınar Küçükay
23.09.2023 12:05

Geçtiğimiz hafta kripto piyasası, Fed’in faiz kararı başta olmak üzere hem önemli finansal kuruluşların stratejik adımları hem de bazı kripto paraların dikkat çeken yükselişleriyle gündemde kalmaya devam etti. İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmeleri…

Geçtiğimiz hafta kripto piyasaları önemli gelişmelere sahne oldu. Bu gelişmelerin ortasında BTC %0,30'luk bir artış gösterirken, ETH fiyatında ise %2,70 düşüş yaşandı.

Haftalık görünümde en çok yükselen kripto para WEMIX olurken en çok düşen ise RLB oldu.

Kaynak: CoinGecko

Loom Network (LOOM) ise geçtiğimiz hafta sürpriz bir şekilde %193’ten fazla bir yükseliş yaşayarak gündeme geldi. Bu yazının yazıldığı sırada da yükseliş trendinin devam ettiği görüldü.

Kaynak: TradingView

Bunun dışında, geçtiğimiz hafta sürpriz bir yükseliş yaşayan Hifi Finance (HIFI) ise bir hafta içerisinde %70’den fazla düşüş kaydetti.

Kaynak: TradingView

Piyasa değeri açısından en büyük 10 kripto para biriminin haftalık performansına bakıldığında, genel olarak durumun kötü olmadığı görüldü.

XRP %2,62, SOL %2,10 ve TON %8,58 yükseliş gösterirken, DOGE %1,18, ADA %2,26 ve BNB %1,93 değer kaybetti. TRX fiyatında ise önemli bir değişiklik yaşanmadı.

Bu hafta kripto borsalarındaki toplam hacim ise 343 milyar doları aştı.

Kaynak: CoinGlass

Geçtiğimiz haftanın önemli başlıkları

Citigroup ve Blok Zinciri Çözümü

ABD'nin üçüncü büyük bankası Citigroup, kurumsal müşterilere yönelik blok zinciri bazlı bir ödeme çözümü olan Citi Token Services'i tanıttı. Bu hizmet, dünya çapında kurumsal müşterilere gerçek zamanlı sınır ötesi ödemeler ve likidite sağlamayı amaçlıyor. Bu, blok zinciri teknolojisinin finansal kurumlar arasında giderek daha fazla kabul görmekte olduğunu gösteriyor.

Citigroup'un Küresel Hizmetler Başkanı Shahmir Khaliq, "Dijital varlık teknolojileri, mevcut yasal araçlara ve köklü düzenleyici çerçevelere yeni teknolojiler uygulayarak, düzenlenmiş finansal sistemi yükseltme potansiyeline sahiptir" dedi.

Nomura ve Bitcoin Fonu

Japonya'nın en büyük yatırım bankası Nomura da Bitcoin kabul fonu başlatarak kripto para piyasasına adım attı. Nomura’nın bu adımının, Bitcoin'e olan ilgiyi ve yatırımı artırabileceği düşünülmekte. Bu, Nomura'nın Bitcoin'in benimsenmesine adanmış bir fona yaptığı ilk girişim olmasına rağmen, finans devi uzun süredir dijital varlık ekosistemiyle aktif olarak ilgileniyor.

Varlıkları 500 milyar doları aşan bir dev olan Nomura, üst düzey kurumsal yatırımcılara aracılık hizmetleri sağlama konusunda köklü bir geçmişe sahip. Bu, Japonya’daki finans kurumlarının kripto paralara olan ilgisinin bir göstergesi olabilir. 

Mt. Gox Ödemeleri Ertelendi

2014 yılında 850,000 Bitcoin’in çalındığı hack saldırısı sonrası iflas eden Mt. Gox, kripto para tarihinde büyük bir yara olarak kayıtlara geçti. Bu dramatik iflas olayından sonra, alacaklılar yıllardır hak ettikleri geri ödemeleri alabilmek adına sabırla beklemeye koyuldular. Ancak, bu bekleyiş bir türlü son bulmadı. En sonunda, alacaklıların uzun süredir beklediği geri ödeme tarihini belirleyen yeni bir karar açıklandı, fakat bu karar bir kez daha hayal kırıklığı yarattı. Geri ödeme tarihi, önceki tarih olan 31 Ekim 2023'ten bir yıl sonrası olan 31 Ekim 2024’e ertelendi.

Mt. Gox’un yükümlü olduğu meblağ ve kripto varlıklar, zaman içinde değerlenmiş durumda. Bu erteleme kararı, toplamda 127.000 alacaklıyı doğrudan etkiliyor.

Bu erteleme, alacaklıları bir kez daha umutsuzluğa sürüklerken, kripto para piyasalarında da belirsizliği artırabilir. Mt. Gox’un kontrolündeki bu büyük miktardaki kripto varlıkların piyasaya sürülmesi, özellikle Bitcoin değeri üzerinde olumsuz bir baskı oluşturabilir.

İLGİLİ HABER "Lazarus, 104 günde 240 milyon dolarlık kripto para çaldı" Bzetmex CEO'su Erdoğan Turan, kullandıkları araçlar giderek güçlenen siber suçluların kripto sektörünü kolay kazanç olarak gördüğünü belirterek, "Elliptic'in verilerine göre yalnızca Lazarus, 104 günlük bir süreçte 240 milyon dolar değerinde kripto para çaldı" dedi.

Fed Faiz Kararını Açıkladı

Fed, çarşamba günü faiz kararını açıkladı ve faiz oranını %5,25 ile %5,50 aralığında sabit bıraktı. Bu, Mart 2022’den bu yana Fed’in faizı artırmaya başlamasından beri gerçekleştirdiği ikinci duraklama oldu.

ABD, %2’lik enflasyon oranı hedefine önemli derecede yaklaştı ve eğer yetkililer yeterince ilerleme kaydettiklerine karar verirse, faiz oranları önümüzdeki aylarda da stabilize olabilir.

Fakat, Federal Reserve, olası faiz indirimleri konusunda herhangi bir açıklama yapmadı, bu nedenle genel borçlanma maliyetleri nispeten yüksek olmaya devam edecektir.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı! ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından eylül ayına yönelik faiz kararını açıkladı.
REKLAMI KAPAT X