Haftalık Kripto Bülteni (28 Ekim 2023)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftalık Kripto Bülteni (28 Ekim 2023)
Çınar Küçükay
28.10.2023 12:35

Bu hafta kripto sektöründe başta BlackRock ve Grayscale'ın Bitcoin ETF planları olmak üzere BlockFi ve FTX kanadında önemli gelişmeler yaşandı. Ayrıca, SEC ile Ripple arasındaki dava sürecinde de önemli haberler vardı. Piyasa pozitif bir hava yakalamış olsa da yatırımcıların ve düzenleyicilerin önündeki belirsizlikler devam ediyor.

İşte sizin için derlediğimiz geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmeleri…

Geçtiğimiz hafta kripto piyasaları önemli gelişmelere sahne oldu. Bu gelişmelerin ortasında BTC %14’ü aşkın bir yükseliş gösterirken, ETH fiyatında ise %11’i aşan artış kaydedildi.

BTC bu hafta içinde 35 bin doları aştı ve ardından geri çekildi. Şu an için Bitcoin'in 40 bin dolar hedefine ulaşıp ulaşamayacağı merak konusu.

Haftalık görünümde en çok yükselen kripto para FLOKI (FLOKI) olurken en çok düşen ise Bitcoin SV (BSV) oldu.

Kaynak: CoinGecko

FLOKI (FLOKI) sadece bir hafta içerisinde %84’ten fazla bir fiyat artışı yaşadı. Bu yılın başından beri düşüş trendinde olmasına karşın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği güncellemeler sayesinde böyle bir yükseliş kaydetmeyi başardı.

Kaynak: TradingView

Bitcoin SV (BSV) ise sadece 1 hafta içerisinde %75’ten fazla bir değer kazanmasına rağmen, geçtiğimiz hafta %25’i aşan bir düşüş yaşadı. Yaşanan bu hareket, geçtiğimiz haftalarda BSV tarafından ard arda listeleme haberinin gelmesinden kaynaklanıyor.

Kaynak: TradingView

Piyasa değeri açısından en büyük 10 kripto para biriminin haftalık performansına bakıldığında, genel olarak oldukça iyi görünüyor.

BNB %6,6, XRP %5,7, SOL %15,2, ADA %16,6, DOGE %14,4 ve TRX %3,4,yükseliş yaşarken TON ise %2,5 düşüş kaydetti.

İLGİLİ ANALİZ Bitcoin ve altının ekonomik kriz dönemlerindeki performansı: Hangi varlık daha güvenli? Dünya çapında yaşanan jeopolitik krizler, yatırımcıları her zaman güvenli liman arayışına itiyor. Altın (XAU) ve Bitcoin (BTC) ise bu tip dönemlerde ilk akla gelen varlıklar olarak dikkat çekiyor. Peki, geçmiş krizlerde bu iki varlık nasıl bir performans sergiledi?

Bu hafta kripto borsalarındaki toplam hacim ise 688 milyar doları aştı.

Kaynak: CoinGlass

Geçtiğimiz haftanın önemli başlıkları

BlackRock ve Grayscale ETF Gelişmeleri

Son zamanlarda, kripto para piyasaları birçok önemli gelişmeye sahne oldu. İki önemli yatırım şirketi BlackRock ve Grayscale, Bitcoin ETF (Borsa Yatırım Fonu) ürünleri için ciddi ilerlemeler kaydetti.

BlackRock'ın iShares Bitcoin Trust'ı, Bloomberg analisti Erin Balchusas'a göre Nasdaq borsasında listelenmeye bir adım daha yaklaştı. Balchusas, "iShares Bitcoin Trust, DTCC (Depository Trust and Clearing Corporation) üzerinde listelendi. Ticker kodu ise $IBTC olacak" dedi.

Öte yandan, ABD Temyiz Mahkemesi'nin Grayscale'ın Bitcoin ETF önerisini yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine karar verdi. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Grayscale'ın Bitcoin trust'ını bir ETF'e dönüştürme önerisini yeniden değerlendirecek.

Son olarak, bu gelişmeler ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) kripto para ETF'lerine olan tutumunda bir yumuşama sinyali olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla, yatırımcılar ve analistler SEC'nin bir sonraki adımını dikkatle bekliyor.

İLGİLİ HABER Yeni güvenli liman Bitcoin mi? Kripto devinde sert yükseliş İşlem hacmine göre en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, 35 bin dolar seviyesini test ederek geçen yılın mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

BlockFi'ın Yeniden Doğuşu

Kripto para ödünç verme servisi BlockFi, iflas sürecinden başarılı bir şekilde çıktığını açıkladı. Şirket, 24 Ekim itibarıyla iflas iyileşme planının etkin olduğunu belirtti. Tüm müşterilere tam anlamıyla ödeme yapılamasa da şirketin açıklaması müşteri varlıklarının toplanması ve üçüncü taraflarla olan müşteri iddialarının çözülmesi sürecinin başlayacağını gösteriyor.

BlockFi, iyileşme planının birçok perakende kripto para başlangıç şirketinden daha hızlı ve etkin bir şekilde yerine getirdiğini ifade etti. BlockFi, FTX ve Alameda Research gibi iflas etmiş şirketlerden, tüketici varlıklarına dair milyar dolarlık bir dolandırıcılık iddiasında bulunarak, fonlarını geri almayı planlıyor. Three Arrow Capital’in BlockFi’a karşı olan 284 milyon dolarlık iddiası 10 Ekim’de arabuluculuğa alındı.

Velayetli cüzdanlara sahip müşteriler hemen para çekme talebinde bulunabilirken, faiz getiren hesapları (BIAs) ve kredileri olan müşterilerin ilk dağıtımlarını muhtemelen 2024'ün başlarında alması bekleniyor.

FTX'in Yeniden Lansman Planları

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX, dolandırıcılık ve müşteri fonlarının kötüye kullanılması iddiaları nedeniyle geçen yıl iflas koruması istemişti. Şirket, alacaklılara geri ödeme yapmak için para toplama yolları arıyor.

FTX'in yatırım bankacısı Kevin Cofsky, Wilmington, Delaware'deki bir mahkeme duruşmasında FTX'in şu anda üç potansiyel alıcıyla bağlayıcı teklifler müzakere ettiğini açıkladı. Alıcılar isimlendirilmese de masadaki seçenekler arasında FTX'in tamamen satılması, borsayı yeniden başlatmak için bir ortak getirilmesi veya alım satım platformunun bağımsız olarak yeniden başlatılması yer alıyor.

FTX'in hukuk danışmanı Andrew Dietderich, FTX ve ana alacaklı gruplarının bazı anahtar anlaşmazlıkları geçici olarak çözdüğünü bildirdi. Bu, şirketin aralık ayında alacaklılar için detaylı bir geri ödeme planı sunmasına olanak sağlayacak.

Şu ana kadar, yöneticiler FTX varlıklarından yaklaşık 7 milyar dolar, bunun 3,4 milyar doları kripto paralar olmak üzere, geri kazanmayı başardı. Ancak, son alacaklı geri ödeme yüzdeleri henüz belirsiz, kısmen FTX'i satmaktan veya yeniden başlatmaktan elde edilecek değere bağlı.

SEC ile Ripple Arasında Tansiyon Yükseliyor

ABD'nin finansal düzenleyici kurumu olan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Ripple şirketine karşı yürüttüğü hukuki mücadelede 770 milyon dolarlık bir tazminat talebinde bulundu. SEC, Ripple'ın kurumsal satışları ile Federal Menkul Kıymetler Yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyor.

Taraflar arasında bir anlaşmaya varılıp varılamayacağı merak konusu. SEC'nin önceki davaları göz önüne alındığında, tazminat talebinin büyük ölçüde düşürülebileceği spekülasyonları yapılıyor. Özellikle SEC, Ripple CEO'su Brad Garlinghouse ve Yönetim Kurulu Başkanı Chris Larsen'a karşı suçlamaları düşürmüş durumda.

İLGİLİ HABER SEC, Ripple yöneticilerine yönelik suçlamaları geri çekti ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Ripple yöneticilerine yönelttiği suçlamaları düşürdüğünü duyurdu.

9 Kasım, kripto para topluluğu için önemli bir tarih olarak gösteriliyor. Anlaşma ile ilgili bir haber çıkmaması, yatırımcıları endişelendirebilir. Ancak her iki taraf da bir anlaşmaya yakın görünüyor, bu da piyasalara olumlu yansıyabilir.

İLGİLİ HABER Kripto paralarda vergi hazırlığı Dün Resmi Gazete’de yayımlanan 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda, dijital varlıklara vergilendirme getirilmesi ve kripto varlık saklayıcıların düzenlenmesine ilişkin maddeler de yer aldı.
REKLAMI KAPAT X