Kripto para piyasasında bu hafta neler oldu? (27 Ocak 2024)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Kripto para piyasasında bu hafta neler oldu? (27 Ocak 2024)
Çınar Küçükay
27.01.2024 11:49

Bu hafta Bitcoin ve genel olarak kripto para piyasası, dalgalı bir hafta geçirdi. İşte sizin için derlediğimiz geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmeleri…

Kripto para piyasalarında son dönemin en dikkat çekici gelişmeleri arasında, Bitcoin ve Ethereum için spot borsa yatırım fonları (ETF) başvuruları ön plana çıkıyor. ETF haberleri gündemdeki yerini korurken Bitcoin'in (BTC) fiyatı, haftalık ölçekte neredeyse fiyat değişikliği yaşamadı. Ethereum (ETH) ise haftalık %9 düşüşle yaklaşık 2255 dolardan işlem görüyor.

Haftalık görünümde piyasa değerine göre en büyük 100 varlık arasında en çok yükselen kripto para Manta Network (MANTA) olurken en çok düşen ise ORDI (ORDI) oldu.

Kaynak: CoinGecko

Bitcoin, Ethereum ve stabilcoin’ler hariç piyasa değeri açısından en büyük 10 kripto para biriminin haftalık performansına bakıldığında, TRON (TRX) haricinde yükseliş yaşanmadı. Dogecoin (DOGE) ise neredeyse fiyat değişikliği kaydetmedi.

Kaynak: CoinGecko

Geçtiğimiz haftanın önemli başlıkları

ETF’lerde Son Durum

İki hafta önce başlatılan Bitcoin borsa yatırım fonları (ETF), finans piyasalarında büyük bir etki yarattı. İlk beş gün içinde bu fonlar, toplam 14,11 milyar dolarlık rekor bir işlem hacmine ulaştı. Bu, kripto para dünyasında yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) bu süreçte öne çıkarak 7,64 milyar dolarlık hacimle pazarın yarısından fazlasını elinde tuttu. Bunu takiben, iShares Bitcoin Trust (IBIT) 2,76 milyar dolarlık işlem hacmiyle ikinci sırada yer aldı ve Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) 2,1 milyar dolarlık hacimle üçüncü sırayı aldı.

Bu ETF'lerin piyasaya sürülmesi, Bitcoin ve genel kripto para piyasaları üzerinde önemli bir etkiye sahip oldu. Özellikle Grayscale'in GBTC'si, yatırımcıların portföylerini yeniden dengelemesi ve daha iyi getiri ve ücretler arayışı ile önemli bir çıkış yaşadı. Bloomberg ETF analisti Eric Balchunas ve yatırımcılar, bu ETF'lerin kripto para piyasalarında uzun vadede önemli bir rol oynayacağını öngörüyor.

Bitcoin tarafında bu gelişmeler sürerken, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), dünyanın en büyük varlık yöneticisi olan Blackrock ve Grayscale Investments tarafından önerilen spot Ethereum borsa yatırım fonları (ETF) kararlarını erteledi. Grayscale, mevcut Ethereum Trust'ını bir spot ETF'e dönüştürmeyi amaçlıyor.

Bu hafta, SEC spot Ethereum borsa yatırım fonlarına (ETF) ilişkin iki başvuruyu erteledi. Son zamanlarda 11 spot Bitcoin ETF'nin onaylanmasının ardından, yatırımcılar SEC'den spot Ethereum ETF teklifleri üzerine olası kararları yakından takip ediyor.

SEC, Nasdaq Stock Market tarafından Blackrock'un Ishares Ethereum Trust'ının listelenmesi ve işlem görmesi için yapılan bir başvuruyu erteledi. Başvuru geçen yıl 21 Kasım'da yapıldı ve 11 Aralık'ta Federal Kayıt Defteri'nde yorum için yayınlandı.

SEC ayrıca Grayscale'in Ethereum Trust’ı üzerine kararını da erteledi. Kripto varlık yöneticisi, Ethereum Trust'ını (ETHE) bir spot Ethereum ETF'e dönüştürmeyi amaçlıyor. NYSE Arca, Grayscale Ethereum Trust'ın hisselerinin listelenmesi ve işlem görmesi için bir kural değişikliği teklifini 10 Ekim 2023'te SEC ile dosyaladı.

Ripple Tarafında Hareketlilik Sürüyor

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile devam eden dava sürecinde Ripple şirketi, eski federal savcı ve hukuk avukatı James K. Filan tarafından yapılan açıklamaya göre Yargıç Sarah Netburn'den bir "sur-reply" (ek yanıt) talebinde bulunma izni aldı.

Bu gelişme, sınır ötesi ödeme çözümü ağı olan Ripple'ın, SEC'nin zorla belge sunma talebine karşı ek bir yanıt sunma girişimini takip ediyor.

Ripple'ın hukuk temsilcileri, Yargıç Netburn'e hitaben yazılan bir mahkeme başvurusunda, sur-reply'ın önemini ve ABD menkul kıymetler kurumunun ilk yanıtında yaptığı önemli bir faktörel yanlış yorumu düzeltmedeki rolünü vurguladı. Ripple ekibi, sur-reply'ın bu yanlış anlamaları açıklığa kavuşturarak mahkemelerin doğru bilgilere dayanarak karar vermesine olanak tanıyacağını ifade etti.

Ripple ayrıca, SEC'nin 2020'den Haziran 2023'e kadar tüm XRP satış sözleşmelerini dosyaladığını ve muhtemelen ürettiğini iddia eden başka bir SEC ifadesine de odaklandı. Davalıya göre bu iddia da yanlış ve sur-reply'ın, blockchain ağının dava süresince XRP sözleşmelerinin satışlarını onaylamadığını göstermeye yönelik olduğu belirtildi.

Sınır ötesi merkezi olmayan çözüm, SEC'in "ODL" sözleşmeleriyle ilgili bilgileri talep etmesine rağmen, dava başladıktan hemen sonra, 22 Aralık 2020'den sonra herhangi bir satış sözleşmesi çıkarılmadığını belirtti. Bu satış sözleşmelerinin, mahkemenin daha önce yatırım sözleşmeleri olmadığını kabul ettiği dağıtıcılar, danışmanlar, bağımsız yükleniciler, hibeler, bağışlar ve diğer dağıtımları kapsadığı belirtildi.

Ripple'ın ek yanıtının kabul edilmesi, davada önemli faktörel yanlış anlamaların düzeltilmesine olanak tanır ve dava sürecinin şeffaflığını ve tarafların kendilerini tam anlamıyla ifade etme fırsatını artırır.

REKLAMI KAPAT X