Ons altın, ABD TÜFE verisini nasıl karşılayacak?  

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altın, ABD TÜFE verisini nasıl karşılayacak?  
Osman Bayrak
12.07.2023 09:04

Hafta başından beri dar bir bantta hareket eden ons altın, ABD TÜFE verisinin açıklanacağı güne kritik 1935 USD direncinin hemen üzerinde başladı. Bu sebeple bugün sizlere ons altının ABD TÜFE verisini nasıl karşılayabileceğini analiz edeceğim.

Haftaya 1925 USD seviyesinden başlayan ons altın, pazartesi günü geçirdiği volatil bir günün ardından önemli bir toparlanmaya imza attı. Dün gelen alımlarla ise ons altın, 1938,5 USD seviyesini test ettikten sonra günlük kapanışını kısa vadeli önemli bir direnç olan 1935 USD direncine takılarak yaptı.

Ons altını takip ettiğimiz grafiğe dilerseniz yakınlaşarak analize başlayalım.

Kaynak: Tradingview

Ons altının 4 saatlik grafiğini incelediğimizde 1935 USD direncini açıklıkla görmekteyiz. Daha önce 3 kez test edilmesine rağmen geçilemeyen direnç dün ilk kez egale edilmeye çalışıldı fakat direnç bölgesi fiyatın önüne set olmayı başardı. Böylelikle günlük kapanış 1935 USD direnci altında kaldı.

Ons altının RSI göstergesini incelediğimizde ise önemli bir pozitif uyumsuzluk sergilediğini görmekteyiz. Bu nedenle bugün gelebilecek haber bazlı bir hareketin teknik alt yapısı kısa vadeli grafikte hazır görünmektedir.

Her ne kadar kısa vadeli grafikte durum böyle olsa da günlük grafiğe baktığımızda ons altının önemli bir yükselen trend altında fiyatlandığına şahit olmaktayız. Bu anlamda yaşanabilecek tepki yükselişleri ise 1600 USD seviyesinden gelen yükselen trendin baskısı altında kalacaktır.

Bugün TSİ 15:30’da açıklanması beklenen ABD TÜFE verisinin aylık bazda %0,3, yıllık bazda ise %3,1 gelmesi beklenmektedir.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararında etkisi en güçlü veri olan enflasyon verisi eğer beklentiden önemli bir miktar sapma ile açıklanırsa piyasada volatilitenin artmasına neden olabilir.

TÜFE verisinin açıklandığı saatlere 1930 USD etrafında giren bir ons altın, beklentinin çok altında gelebilecek bir enflasyon verisi ile artacakken, beklentiden çok yüksek gelebilecek bir veri de ons altında ciddi bir sıçramanın yaşanmasına neden olabilir.

Bu kapsamda ons altın için en önemli destek 1897 USD’den geçen 200 günlük hareketli ortalama seviyesidir. Bu seviye üzerinde kaldıkça ons altının yönünü yukarı okuyabiliriz. Fakat olası bu seviyenin altında fiyatlamalarda bir sonraki destek 1850 USD olacaktır.

Yukarı yönlü hareketlerde de kısa vadeli direnç olan 1935 USD aşılabilirse ilk hedef 1960 USD olacaktır. 1962 USD seviyesi aynı zamanda fibo 0.23 seviyesi olduğu için önemli bir direnç olarak karşımıza çıkacaktır.

Gram Altın

Gram altın hareketlerini izlediğim grafiğin son hali aşağıda yer almaktadır.

Kaynak: Tradingview

Gördüğünüz gibi gram altın kritik ABD TÜFE verisini önemli bir destek seviyesinin hemen üzerinde karşılamaktadır. Eğer bugün ons altında bir düzeltme hareketi ile karşılaşırsak gram altın için ilk destek seviyesi 1540 TL olacaktır. Bu desteğin kırılması halinde ise 1456 TL önemli bir destek olarak karşımıza çıkacaktır.

Fakat yükseliş hareketinin devamı halinde görülebileceği gibi 1700 TL seviyesi önemli ilk direnç olarak karşımıza çıkacaktır. 1700 TL kanal direnci olduğu için kırılması zor fakat kırıldığı takdirde önemli yeni bir yükseliş kanalının açılmasını sağlayabilir.

Şu an için 2 adım sonrasını yorumlamaktan ziyade bugün açıklanacak veri sonrasında hareketin hangi yöne nasıl bir momentumla ilerleyeceğini izlememiz ise yararımıza olacaktır.

REKLAMI KAPAT X