Ons altın kritik direnci test etti: Bundan sonra ne olabilir?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altın kritik direnci test etti: Bundan sonra ne olabilir?
Osman Bayrak
17.04.2024 10:24

Ons altın yükselişini sürdürerek hem içinde bulunduğu ana yükselen trendin hem de ara yükselen trendin direnç seviyesi olan 2400 USD seviyesini dün geç saatler itibarıyla test etti. Peki, bundan sonra ne olabilir?

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Analizlerimi yakından takip edenler, ons altının yükseliş başlangıcından itibaren çizdiğimiz 2 ana yükselen trendi (Yeşil) ve kırmızı ara yükselen trendi hatırlayacaktır. Öte yandan, mavi yükselen kanal yukarı kırılıp da direnç üzerinde kapanış geldikten sonra altının yatırımcısına bir sürpriz yapmaya hazırlandığından bahsetmiştim. Bu tarz yükselen kanallar kararlı şekilde kırıldıktan sonra hareket genellikle daha sert ve kararlı şekilde devam etmeye meyilli olmaktadır.

Yukarıda bahsettiğim bu kırılım yaşandıktan sonra yükseliş devamı ile birlikte kırmızı ara yükselen trendin varlığından şüphelenerek, hareketleri bu potansiyelde izlemeye başlamıştık. Yukarıdaki grafikte yer alan yeşil yükselen kanalın direnci ile kırmızı yükselen kanalın direncinin 2400 USD seviyesinde kesişmesi ile birlikte bu seviye ons altın için kısa vadeli hedef haline gelmişti.

Bu hedefe giderken her ne kadar yüksek bir volatilite görülmüş olsa da yükseliş kararlılıkla devam etti. Yaşanan her geri çekilme de yatırımcılar tarafından şimdiye kadar alım fırsatı olarak görüldü. Bu nedenle de geri çekilmeler birbirini takip eden mum barlar şeklinde gerçekleşmedi.

Son dönemde artan jeopolitik risklerle birlikte haber odaklı hareketlerin sık yaşandığı altın piyasasında bu hareketlerin önümüzdeki bir iki hafta daha yüksek volatilite ile devam etmesi olası görünmektedir. Bu nedenle özellikle piyasanın işleme kapalı olduğu saatlere özellikle dikkat etmek gerekmektedir. Bu açıdan bakınca, İran-İsrail gerginliğinin de piyasanın kapalı olduğu saatlere denk gelmesini çok da masum görmüyorum.

Peki, bundan sonra ne olabilir?

Her zaman söylediğim gibi fiyatlara bir senaryo çizmektense, yaşanan hareketleri sağduyulu okumaya çalışmalıyız. Eğer yaşanan gerilim bu seviyede sonlanırsa, ons altının yaşanan 2400 USD direncinde bir süre konsolide olması ya da bir dönüş hareketine başlaması daha muhtemel olacaktır fakat yaşanan gerilimin dozu artarak olaylar karşılıklı bir çatışma atmosferine dönerse ons altın daha önce hiç test etmediği fiyat alanlarında çok sert hareketler yapabilir.

Gram altında takip edilecek seviyeler

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Gram altında da takip ettiğimiz yükselen kanal hareketinin devamını izlemekteyiz. Gram altın için kırılan her kanalın direnci, gram altını bir sonraki paralel yükselen kanalın direncine sürüklemektedir.

2 gün önce kırılan son yükselen kanalın direnci ile birlikte, gram altın bir sonraki yükselen kanal içine girmiş bulunmaktadır. Bu açıdan baktığımızda gram altın için orta vadeli direnç seviye 2640 TL olarak takip edilebilir. 2200 TL’den itibaren yaşan yükselen trend hareketi aşağı yönde kırılmadığı sürece hareketin bu momentum ile devamı beklenebilir.

Olası geri çekilmelerde ise 2455 TL ve 2430 TL seviyeleri sıralı destekler olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle 2430 TL seviyesinin aşağı yönde kırılması halinde düzeltme hareketinin derinleşmesi ve 2370 TL seviyesinin hedef haline gelmesi teknik açıdan olası görünmektedir. 

Son dönem hareketlerinin haber odaklı sürdüğünü bir kez daha hatırlatarak, gram altın fiyatını yukarıdaki teknik disipline uygun şekilde duygularımızdan arınmış şekilde takip etmeyi faydalı görüyorum.

İLGİLİ ANALİZ İran-İsrail gerginliği altın fiyatlarını nasıl etkiler? Geçtiğimiz cumartesi gecesi yaşanan İran-İsrail gerginliği, başta altın olmak üzere değerli metal fiyatlarının yukarı yönlü ivmelenmesi beklentilerini artırdı. Peki, İran-İsrail gerginliği yeni haftada altın fiyatlarını nasıl etkileyebilir?

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

REKLAMI KAPAT X