Ons altında 1935 USD direncine dikkat

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altında 1935 USD direncine dikkat
Osman Bayrak
10.07.2023 09:09

ABD tarafından gelen önemli veriler ışığında fiyatlamalar gördüğümüz geçtiğimiz haftayı volatilitesi yüksek bir şekilde ons altın 1925 USD seviyesinden, gram altın ise 1612 TL seviyesinden kapattı. Bu hafta ise ons altın cephesinde gözlerimiz 1935 USD direncinde olacak.

Ons altını takip ettiğim grafiğin güncel halini aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

Kaynak: Tradingview

Geçtiğimiz haftalarda kırmızı ana yükselen trendin 1960 USD seviyesinde kırılmasının ardından ons altın yatay bantta konsolidasyon sürecine girdi. Bu konsolidasyon sürecinin sınırları gelen haber akışı ile şekillenmektedir.

Hafta başında gelen ADP TDİ verisinin piyasa beklentisinin üzerinde olması ile 1902 USD seviyesine gerileyen ons altın, cuma günü TDİ verisinin piyasa beklentisini altında kalmasıyla 1935 USD seviyesine dek yükseldi. Böylece teknik anlamda kısa vadeli yatay bandın destek ve direnç seviyeleri 1900-1935 USD olarak şekillendi.

Mevcut durumda ons altın zaten ana yükselen trendin altın fiyatlandığı için teknik anlamda ara yükselişler tepki yükselişi olarak adlandırılmaktadır. Eğer bu yatay konsolidasyon bölgesi uzar ve yukarıda kırmızı renkle gösterdiğim ana yükselen trendden uzaklaşılırsa, aşağı ve yukarı yönde yeni bir ana trend oluşmasını izleyeceğiz. Bu hafta 1900-1935 USD yatay banı içindeki hareketler normal karşılanacakken, olası destek ya da direnç kırılımlarında yatay bant genişliği kadar yeni bir marj açılma ihtimali masaya gelecektir.

Gram altın

Gram altını takip ettiğim grafiğin güncel halini aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

Kaynak: Tradingview

Grafikten de açıkça görebildiğiniz gibi gram altın üçüncü kanal katlama hedefine doğru ilerlemektedir. 1280 TL’den itibaren dolar/TL kaynaklı yükseliş hareketinin yükselen trendi ise mavi trend çizgisi ile grafikteki yerini almaktadır.

Teknik anlamda yatay konsolidasyon sonrası eğer kırılım yukarı yönde gelirse ana hedef 1700 TL olacaktır. Fakat fiyatta bir zayıflık görülür de mavi ana yükselen trend kırılırsa, kanal destek bölgesi olan 1540 TL hedef haline gelebilir.

Bu hafta gram altın için karar haftası olduğu için hareketleri yukarıdaki grafiğin yerleşimine uygun olarak takip edebilirsiniz.

Gün içi oluşan hareketlerden ziyade gün kapanış seviyelerine göre yukarıdaki teknik yaklaşım ışığında bir strateji geliştirebilirsiniz.

Bu haftanın kritik verileri

Bu hafta ABD tarafında 2 önemli veri açıklanacaktır. Bu verileri, ons altın üzerinde etkili olabilecek güçte olması nedeniyle tek tek inceleyeceğiz.

ABD Haziran TÜFE verisi

FED’in aldığı faiz kararları ile esas olarak düşürmeyi hedeflediği TÜFE’ye ait haziran ayı verisi bu hafta çarşamba günü Türkiye saati ile 15:30’da açıklanacak. Piyasa tarafından haziran ayı için %0,3’lük bir artış beklenirken, yıllık TÜFE verisinin de %3,1 olması beklenmektedir. Eğer gelecek veri piyasa beklentisinin ciddi anlamda üzerinde olursa FED’in faiz artırımı konusunda eli kuvvetleneceği için ons altına bir satış olarak yansıyabilir. Fakat eğer enflasyon beklenti altında açıklanırsa piyasada geçici bir bahar havası görme şansımız yükselir.

ABD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları

Bu haftanın ikinci verisi ise 249 binlik bir piyasa beklenti ile işsizlik haklarından yararlanma başvuru verisi olacaktır. İstihdam piyasasının gücünü sembolize etmesi nedeniyle FED’in radarında olan verinin benzer mantıkla beklenti altı ya da üzerinde açıklanması ons altın tarafında bir volatiliteye neden olabilir. Perşembe günü 15:30’da açıklanacak veri bu hafta ons altının hafta kapanış değerinin oluşmasına da son katkıyı sağlayacaktır.

TIKLAYIN: Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme

REKLAMI KAPAT X