Ons altında 200 günlük hareketli ortalamaya dikkat

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altında 200 günlük hareketli ortalamaya dikkat
Osman Bayrak
13.08.2023 14:41

ABD’den gelen veriler ile yoğun 2 haftayı geride bırakan ons altın, haftalık kapanışını 1913 USD seviyesinden, gram altın ise 1652 TL seviyesinden yaptı. Özellikle ons altın cephesinde görülen seviyenin 200 günlük hareketli ortalamaya (200 günlük HO) yakın olması ise dikkatleri ons altının 200 günlük HO ile yakınsayan hareketine çevirdi.

Ons altının günlük hareketlerini takip ettiğim grafiğin son halini aşağıda paylaşıyorum.

Kaynak: Tradingview

Analizlerimi yakından takip edenler sabit bir grafik yapısının her hafta güncellenen halini görmektedirler. Aslında her zaman dilimine ayrı ayrı bakarak farklı bir yapıya dikkatler çekilebilir. Özellikle küçük zaman dilimlerinde (15 dakikalık ya da saatlik) bir takım teknik görünümler oluşmaktadır. Fakat bu küçük zaman dilimlerindeki yapılar 24 saat işlem yapabilen günlük al sat yapanları ilgilendirdiği için özellikle atıfta bulunmayı tercih etmiyorum.

Sizinle paylaştığım günlük ya da 4 saatlik grafikler ons altının orta vadeli hareketlerine ışık tutmayı amaçlamaktadır. Özellikle daha dar zaman kalıplarında oluşan volatiliteden kurtulmak için bakış açımızı bu yapıda tutmayı faydalı görüyorum.

Yukarıdaki grafikte dikkatleri çekmek istediğim ise iki önemli teknik yapı bulunmaktadır:

Birincisi ons altının 1620 USD dibi ile 2070 USD zirvesi arasındaki fibonacci seviyeleridir. Bu seviyeler ons altının olası dönüş seviyeleri olarak radarımızda olacaktır.

Bu hafta başlığa taşıdığım diğer önemli detay ise 200 günlük Hareketli Ortalama çizgisidir. Grafik üzerinde dikkat ederseniz ons altının son 200 günlük kapanış değerlerinin ortalamasından oluşan bu veri haftayı 1907,6 USD seviyesinden kapattı. Ons altın fiyatı da bu seviyeye oldukça yaklaştı. Yine grafik üzerinde görebileceğiniz gibi ons altın son 2 denemesinde 200 günlük HO seviyesine her yaklaştığında alıcı ile karşılaşmış ve görece sert bir şekilde yukarı “tepki” almıştı. Bu nedenle “teknik anlamda” 200 günlük HO bölgesi ons altın için potansiyel bir tepki alma bölgesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu cümlenin daha açık haliyle anlamı şöyle olabilir. Ons altının bu bölgeden tepki yükselişi alma ihtimali, bu seviyeyi kırma ihtimalinden yüksektir.  Teknik analiz de işte bu ihtimalleri yönetme sanatı olduğu için var olan pozisyonları sürdürme ya da yeni pozisyon alma noktasında yolumuza bu yönde ışık tutmaktadır.

Netice itibarıyla, eğer ons altın yüksek ihtimal olan 200 günlük Hareketli Ortalama bölgesinden tepki alabilirse önüne ilk engel olarak 1922 USD seviyesi çıkacaktır. Bu direnci kırabilirse kısa vadeli alçalan trend kırılmış olacağı için ons altının ilk hedefi 1960 USD olacaktır. Fakat eğer düşük ihtimal gerçekleşir ve 200 günlük Hareketli Ortalaması aşağı kırılırsa 1896 USD seviyesi ilk durak olacaktır. Eğer bu seviye fiyatı tutabilecek güce sahip olursa fiyat bu seviyeden dönebilir, aksi halde düşüş 1840 USD seviyesine dek sürebilir. Mevcut riskleri ve ihtimalleri bu fiyat yol haritasına göre kurgulamak teknik anlamda daha doğru olacaktır.

Gram altın

Gram altın, dolar/TL’nin de desteği ile kuvvetli bir yükseliş aldığı için gram altının 200 günlük Hareketli Ortalaması fiyata göre epey aşağıda kaldı. Bu nedenle gram altını içinde bulunduğu yükselen kanal içinde değerlendirmek daha doğru olacaktır. 1720 TL seviyesi daha önce söylediğim gibi kanal direnci olduğu için fiyat buradan dönüp yönünü kanal içine çevirdi. Özetle ons altında görülen geri çekilme sonucu aşağı salınan bir gram altın gördük.

Bu sebeple eğer ons altında yukarıda bahsettiğim bir tepki yükselişi olursa, gram altın da 1690 TL’ye dek tırmanabilir. Olası yükselişlerin devamında 1740 TL seviyesi yükselen kanal direnci olarak karşımıza çıkacaktır. Fakat düşüşlerin sürmesi halinde özellikle 1590 TL seviyesi hedef haline gelebilir.

Kazançlı bir hafta geçirmeniz dileğiyle.

REKLAMI KAPAT X