Ons altında dikkat çeken zayıflık: Gram altında takip edilecek kritik seviye

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altında dikkat çeken zayıflık: Gram altında takip edilecek kritik seviye
Osman Bayrak
08.11.2023 11:01

Geçtiğimiz hafta 2003 USD seviyesini test etmesine rağmen haftayı 1992 USD seviyesinde kapatan ons altında bu hafta geri çekilmeler dikkat çekiyor. Peki, ons altındaki gerileme sonrasında gram altında takip edilecek seviye ne olmalı?

Aşağıdaki grafik ons altının 4 saatlik hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Hafta başı teknik analizinde ons altında bir miktar yorulma emarelerinin görülmeye başlandığından bahsetmiştim.

İLGİLİ ANALİZ Altın fiyatlarında gün içi volatilite yükseliyor Son dönemde ons altın cephesinde gün içi volatilitenin yükselişi dikkat çekmektedir. Gerek günlük mumların bar boylarının yükselmesi gerekse de oluşan uzun kuyruklar yüksek volatiliteye işaret etmektedir.

Dün yaşanan hareketleri incelediğimizde ise bahsettiğim zayıflığın artık fiyat tarafında da kendisini net bir şekilde hissettirdiğini görüyoruz. Zira pazartesi ve salı günü yaşanan mumlar geniş gövdeli, gün kapanışı dipten ya da dibe yakın yerden gerçekleşti. Bu mumların 1800 USD seviyesinden gelen yükselen trendin kırılımının ardından gelmesi ise bizi daha dar zaman aralıklarında oluşan fiyat hareketlerini incelemeye sevk etti. Bu nedenle sizlerle bu analizimde ons altının 4 saatlik hareketlerini paylaşıyorum.

Ons altının 4 saatlik grafiğinde önemli bir yükseliş hareketi sonrası yatay bölgede konsolidasyon çalışmaları göze çarpmaktadır. Bu yatay bölgenin alt sınırını 1960 USD, üst sınırını ise 2005 USD seviyeleri oluşturmaktadır. Bu iki seviye arasında önemli bir dalgalanma yaşayan ons altın şu an destek bölgesi etrafında fiyatlanmaktadır.

Olası 1960 USD altındaki kalıcılaşmada (En az 24 saatlik kapanış gelmesi) aşağı yönlü 45 USD’lik yeni bir alan açılabilir. Bu tarz yatay konsolidasyon bölgelerinden bir kırılma ile sıyrılan fiyat, kırılım yönünde önemli hareketler için yüksek potansiyele sahip olur. Fakat 1960 USD altının test edilmesi ihtimalinde bu olasılığın çalışması hemen beklenmez. Çünkü fiyat ayı tuzağı diye tabir ettiğimiz yatırımcıları yanlış yöne sevk ettirecek hareketler yapabilir. Bu nedenle şu aşamada yaşanan zayıflığın bir adım sonrasını temkinli bir şekilde izlemeliyiz.

1960 USD seviyesi aynı zamanda 1800-2005 USD dip-tepe bölgeler arasında oluşan fibonacci geri çekilme seviyelerinden 0,236 seviyesine denk gelmektedir. Bu da demek oluyor ki ons altın şu ana kadar 1800 USD seviyesinden beri yaşadığı yükselişin %23,6’sını geri vermiş durumdadır. Bu da ons altında yaşanan zayıflığın bir başka göstergesi olmaktadır.

Bu seviyeyi takip eden sıralı fibonacci seviyelerinin 1933 USD ve 1910 USD olduğunu; ons altının 200 günlük hareketli ortalamasının da 1914 USD seviyesinden geçtiğini şimdilik not etmek istiyorum. Bakarsınız gün gelir lazım olur.

Gram altında kritik destek: 1800 lira

Ons altında yaşanan zayıflık gram altını da peşinden sürüklemektedir. Ancak, Dolar/TL’de yaşanan kademeli yükseliş sonrası ons altındaki baskının gram altına göre daha fazla olduğu görülmektedir.

Gram altının teknik görünümü incelendiğinde ise son zayıflama ile birlikte gram altının üzerine çıktığı yükselen kanalın destek bölgesine geri çekildiğini görmekteyiz.

1800 TL’den geçen yükselen kanalın destek bölgesi daha önce 4 kez test edilmesine rağmen kırılmamıştı. Gram altın bu bölgeyi kendisine destek yaptıktan sonra 7 gün üzerinde kalabilmişti.

Eğer gram altın, 1800 TL seviyesi üzerinde kalmayı başaramazsa kendisini yeniden 1650-1800 TL bandından geçen yükselen kanal içinde bulabilir.

Kısa vadeli yükseliş beklentilerini bir miktar törpüleyebilecek bu ihtimalin masaya gelmemesi için ise gram altın tarafında 1800 TL seviyesinin muhakkak üzerinde kalınmalıdır.

İLGİLİ HABER Ekim ayında en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? TÜİK verilerine göre ekim ayında aylık en yüksek reel getiri altın, yıllık en yüksek reel getiri ise BIST 100 endeksinde oldu.
REKLAMI KAPAT X