Ons altında yükselen kanal yapısının önemi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Ons altında yükselen kanal yapısının önemi
Osman Bayrak
22.05.2024 09:24

Bir yatırım aracının teknik grafiğini izlerken, oluşabilecek teknik yapıların farkında olmak yatırımcıya önemli avantajlar sunabilir. Ons altında oluşan yükselen kanal yapısı da avantaj sunabilecek yapılardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aşağıdaki grafik ons altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altının içinde bulunduğu yükselen kanal yapısı esasında bir önceki yükselen kanalın kopyalanmış halidir. Ons altın, bir altta yer alan mavi kanalı yukarı kırınca bu kez takibi kanal katlama hedefini baz alarak yapmaya başlamıştık. Bu nedenle de bir üst kanalın destek ya da direnç hatlarının test edilmesine çok dikkat etmemiştik. Burada önemli olan ons altının olası pozitif bir ortamda kanal direncine doğru hareket edecek olmasıdır.

Üst kanalın direncine kısa sürede ulaşan ons altın, kanalın üst bandını birkaç kez test etmesine rağmen kıramayarak yönünü kanal desteğine çevirmişti. Şimdi oluşan momentum ile birlikte bir kez daha yönünü yukarı çevirerek kanalın direnç seviyesini test etti.

Burada önem verdiğim konu, ons altının üst kanalın sınırlarına uygun hareket ediyor olmasıdır. Hafta başında yayımladığım analizde 2450 USD seviyesine dikkatleri çekmiştim ve dikkat ederseniz hafta başında yaşanan yükselişte ons altın en yüksek 2450 USD seviyesini test etti. İşte bu nedenle teknik analizin bizlere sunduğu araçları doğru kullanmayı karanlık bir ormanda önümüzü aydınlatan bir fenere benzetiyorum.

Hafta sonuna kadar olan zaman zarfında ons altının içinde bulunduğu kanalın zirve seviyelerini yakından izlemeye devam edeceğiz. Ons altının bir önceki zirve denemesi olan 2430 USD seviyesine tekrar gelen ons altın bu kez bu seviyeyi kalıcı olarak kırmaya çalışacak, en azından kırmayı deneyecektir.

Şu an için bu seviyenin etrafında fiyatlanan ons altın için akıllara “ikili tepe ihtimali” gelebilir. Teknik olarak uygun görünmekle birlikte böyle bir ihtimalin yaşanması için ons altının bu gördüğü zirve seviyeden yönünü aşağı çevirmesi ve 2280-2300 USD bandına kadar geri çekilmesi gerekmektedir. Bu belirttiğim bant aralığı bu aşamadan sonra aşağı kırılırsa ancak ikili tepe formasyonu çalıştı diyebiliriz. Henüz ortada ne bir geri çekilme ne de geri çekilme için işaret bulunmadığı için grafiklerde oluşmamış formasyonlara oluşma şansı vererek hareketi takip etmeyi doğru bulmuyorum. Ons altın hareketi hala yukarı yönlü okunmalı, ihtimaller bu açıdan değerlendirilmeli ve düşüş yönünde gelecek ilk sinyalle temkin seviyesi yükseltilmelidir.

Gram altın

Aşağıdaki grafik gram altının günlük hareketlerini göstermektedir.

Kaynak: Tradingview

Ons altında görülen zirve denemeleri gram altını da bir önceki zirvesine kadar yükseltti. 2530 TL’den geçen gram altın zirve hattı şu an için gram altının önündeki en büyük direnç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin kırılması ve üzerinde kalıcılık görülmesi halinde gram altında yeni zirvelerin yolu açılacaktır.

Olası geri çekilme senaryosunda ise yükselen kanal direnci artık destek görevi görecek olup, bu hafta için 2460 TL seviyesi korunması gereken seviye olarak karşımıza çıkmaktadır.

REKLAMI KAPAT X