Yeni haftada piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Yeni haftada piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
13.08.2023 17:28

Piyasalar yeni haftada, ABD ve Euro Bölgesi’nden gelecek çeşitli verileri fiyatlamaya ve son Fed toplantısına ait tutanaklar ile Fed’in gelecekteki hamlelerine ilişkin çıkarımlarda bulunmaya çalışacak.

Temmuz ayı Fed FOMC tutanakları

Amerikan Merkez Bankası (Fed), temmuz ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, haziran ayında ara verdiği faiz artış döngüsüne tekrar devam etme kararı alarak, piyasa beklentisi doğrultusunda 25 baz puanlık faiz artışı daha gerçekleştirmiş ve faizleri yüzde 5,25 - 5,50 bandı ile son 22 yılın en yüksek seviyesine çekmişti. Toplantı sonrasında ise Fed Başkanı Jerome Powell enflasyonla mücadelede kararlılık vurgusu yapıp eylül ayı toplantısı için veri odaklı ilerleyeceklerini ifade etmişti.

Bu hafta ise çarşamba akşamı, Fed’in temmuz ayı FOMC toplantısı tutanakları açıklanacak. Her ne kadar temmuz ayı faiz kararı oy birliği ile alınmış olsa da, toplantı esnasında değinilen hususlar ve paylaşılan görüşler, piyasaların Fed’in sonraki hamlelerine ilişkin fikir yürütebilmesi açısından kritik olacak.

Geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon verileri de ABD’de ilginç bir tabloya işaret etmişti. Buna göre, temmuz ayında yıllık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 3,2 ve yıllık çekirdek TÜFE yüzde 4,7 ile piyasa beklentilerinin altında açıklanırken, aylık TÜFE ve aylık çekirdek TÜFE piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 0,2 oldu. Yıllık ve aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri ise temmuz ayında yüzde 0,8 ve yüzde 0,3 ile piyasa beklentilerinden daha yüksek açıklandı.

ABD verileri

ABD’de bu hafta Fed tutanaklarına ek olarak bazı önemli veriler de takip edilecek. Buna göre salı günü temmuz ayı perakende satış verileri, çarşamba günü ise temmuz ayına ilişkin inşaat izinleri ve konut başlangıcı verileri açıklanacak. Piyasalar hem perakende satışlarda hem de konut sektörüne ilişkin verilerde iyileşme görmeyi bekliyor.

Perşembe günü ise işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve Philadelphia Fed İmalat ve İstihdam verileri izlenecek.

Euro Bölgesi verileri

Euro Bölgesinde bu hafta ekonomik görünüme ilişkin bazı veriler açıklanacak, yine bazı verilerin ikinci okumaları gerçekleştirilecek. Buna göre salı günü açıklanacak ağustos ayı Almanya ZEW Mevcut koşullar endeksi ve ekonomik hissiyatı ile Euro Bölgesi ZEW ekonomik hissiyatı, bölgenin lokomotif ekonomisinin ve genel olarak bölge ekonomisinin mevcut hissiyatı hakkında fikir vermesi açısından önem teşkil edecek. Çarşamba günü ise haziran ayı sanayi üretimi verileri ve ikinci çeyreğe ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) verilerinin ikinci okumaları paylaşılacak. Cuma günü de bölgeye ilişkin temmuz ayı TÜFE verilerinin ikinci okuması açıklanacak.

İngiltere temmuz ayı TÜFE verileri

İngiltere’nin büyük ekonomiler arasında en yüksek enflasyon oranlarından birine sahip olması nedeniyle İngiltere Merkez Bankası (BoE), 2021 yılının Aralık ayından beri aralıksız şekilde faiz artışı gerçekleştiriyor. BoE, ağustos ayının ilk haftasında gerçekleştirdiği para politikası toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artışı daha gerçekleştirerek faizi yüzde 5,25 ile son 15 yılın en yüksek seviyesine çekmişti.

Geçtiğimiz hafta ise Birleşik Krallık’ta 2023 yılı ikinci çeyrek GSYİH verileri açıklandı. Açıklanan veriler sürpriz bir şekilde beklentiler üstü geldi ve uzun süredir devam eden faiz politikasına rağmen ikinci çeyrekte İngiltere ekonomisinde büyümeye işaret etti. Bu hafta açıklanacak temmuz ayı TÜFE verilerinde de iyileşme görülmesi bekleniyor. Aylık TÜFE’nin yüzde 0,1’den yüzde eksi 0,5’e gerilemesi beklenirken, yıllık TÜFE’nin ise yüzde 7,9’dan yüzde 6,8’e inmesi bekleniyor. Yıllık enflasyona ilişkin tahmin her ne kadar BoE’nin hedefinin üzerinde olsa da, GSYİH verileri ile birlikte okunduğunda BoE’ye duyulan güvenin artması ve gelecekteki adımların daha kararlı atılması açısından önem teşkil edecektir.

Japonya ikinci çeyrek GSYİH ve temmuz ayı TÜFE verileri

Faiz oranlarının 2016 yılının Eylül ayından bu yana yüzde eksi 0,1 seviyesinde sabitlendiği ve ultra gevşek para politikası ile kırılgan ekonomik toparlanmanın desteklenmeye çalışıldığı Japonya’da salı günü açıklanacak ikinci çeyreğe ilişkin çeyreklik ve yıllık GSYİH verilerinin büyümeye işaret etmesi bekleniyor. Cuma günü açıklanacak temmuz ayı yıllık TÜFE verisinin ise yüzde 3,3’ten yüzde 3,1’e düşmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABER Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (7 Ağustos - 12 Ağustos) Bu hafta küresel piyasalarda ABD enflasyon verileri, yurt içinde ise işsizlik rakamları haftanın en önemli gelişmesi oldu.
REKLAMI KAPAT X