Bu hafta piyasaların takip edeceği 4 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 4 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
20.02.2023 09:18

Bu hafta küresel piyasaların takip edeceği önemli gelişmelerin başında açıklanacak Fed tutanakları, ABD ile Euro Bölgesi verileri ve TCMB faiz kararı geliyor.

Bu hafta küresel piyasaların takip edeceği en önemli gelişme, gerçekleşen en son ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında ilişkin tutanakların açıklanması olacak. ABD’de geçtiğimiz günlerde açıklanan ocak ayı enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle enflasyonla mücadele kapsamında Fed’in duruşu ve sonraki toplantılarda atmayı planladığı adımlar merakla bekleniyordu. Buna ek olarak ABD’de açıklanacak veriler de ekonominin mevcut durumu hakkında fikir verebilmesi adına yakından takip edilecek.

Euro Bölgesi’nde ise bu hafta başta Almanya olmak üzere bölge mensubu diğer ülkelerin açıklanacak enflasyon ve PMI verileri piyasalarca takip edilecek. Ülkemizde ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak.

Fed tutanakları ve ABD verileri

Çarşamba günü Fed’in ocak ayı FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar açıklanacak. Açıklanan tutanaklarda piyasalar Fed üyelerinin toplantıdaki tartışmalarından ve fikirlerinden sonraki dönemlerde izlenecek politikaya ilişkin fikirler çıkarmaya çalışacak.

Hatırlanacağı üzere ocak ayı FOMC toplantısında Fed faiz artışına devam etmiş; ancak faiz artış hızını 50 baz puandan 25 baz puana çekmişti. Fed üyelerinden ve Fed Başkanı Jerome Powell’dan gelen açıklamalar şahin tonda olsa da, piyasalar gelen bu mesajları daha güvercin tonda algılama eğilimine devam etmişti. Fakat geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyon rakamları ABD’de fiyat artış baskısının istenildiği şekilde kontrol altına alınamamış olduğunu gösterdi. Geçtiğimiz hafta açıklanan ocak ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi yıllık enflasyonun yüzde 6,5’ten yüzde 6,4’e gerilediğine işaret etse de, açıklanan rakam piyasa beklentisi olan yüzde 6,2’nin üzerinde kaldı.

Benzer durum yüzde 5,7’den yüzde 5,5’e düşmesi beklenen; fakat yüzde 5,6’da kalan yıllık çekirdek TÜFE için de geçerli oldu. Aylık enflasyon verisine bakıldığında ise aylık çekirdek TÜFE’nin beklentiler doğrultusunda yüzde 0,4’te kaldığı görülürken aylık TÜFE’nin yine beklentiler doğrultusunda yüzde 0,1’den yüzde 0,5’e yükseldiği; dolayısıyla ABD’de halen enerji ve gıda sektörlerindeki fiyat baskısının devam ettiğini gösterdi. Buna ek olarak perşembe günü açıklanan ocak ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) verisi ise aylık bazda yüzde eksi 0,2’den yüzde 0,7’ye yükselerek beklentilerin üzerinde geldi. Bu ise son yedi ayda ÜFE verisinde görülen en yüksek artış oldu.

Açıklanan enflasyon rakamları böylelikle Fed’in de daha önce vurgu yaptığı gibi faiz artışlarının devam edebileceğine işaret etti. Ocak ayında işgücü piyasasının halen güçlü olduğunu ispatlamasıyla birlikte ise Fed’e faiz artışlarına devam edebilmesi için daha geniş bir alan sağlanmış oldu. Piyasalar ise temmuz ayında Fed’in faiz oranını yüzde 5,2’ye çıkarabileceğini fiyatlıyor. Açıklanacak Fed tutanaklarında da yatırımcılar mart ayında 25 baz puandan daha yüksek bir faiz artışı olup olmayacağına ilişkin ipuçları arayacak.

ABD’de ayrıca Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim giderleri verileri, konut verileri, işsizlik başvuruları ve dördüncü çeyreğe ilişkin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) verisinin ikinci okuması yayımlanacak.

Euro Bölgesi verileri

Euro Bölgesinde bu hafta açıklanacak en önemli veri yarın hem bölge genelinde hem de bölgenin en büyük iki ekonomisi olan Almanya ve Fransa’da ayrı ayrı açıklanacak olan PMI verileri olacak. Bölge ekonomisinde geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğinde görülen beklenmedik büyümenin ardından PMI verileri piyasalara bölge ekonomisinin mevcut durumu hakkında bilgi verecek.

Çarşamba günü Almanya Ifo İş İklimi Endeksi bölgenin lokomotif ekonomisi hakkında piyasalara ipuçları verecekken, perşembe günü ise ocak ayı enflasyon verilerine ilişkin son okumalar açıklanacak.

TCMB faiz kararı

Ülkemizde ise perşembe günü TCMB gerçekleştireceği PPK toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak. Küresel merkez bankalarının aksine TCMB faiz indirimleriyle politika faizini yüzde 9’a düşürmüş, son iki toplantıda ise faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmemişti. Ancak ABD’nin köklü yatırım bankalarından JP Morgan ve Morgan Stanley, geçen hafta yayımladıkları raporlarda TCMB’den bu haftaki toplantıda 100 baz puanlık faiz indirimi beklediklerini açıkladı.

REKLAMI KAPAT X