Piyasalar seçimden önceki son TCMB toplantısından ne bekliyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Piyasalar seçimden önceki son TCMB toplantısından ne bekliyor?
Hamit Alp Ünlü
27.04.2023 08:36

14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşecek genel seçimler öncesindeki son PPK toplantısı bugün gerçekleşecek. Piyasaların genel beklentisi ise TCMB'nin faizi sabit tutacağı yönünde.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarından nisan ayı toplantısını bugün gerçekleştirecek. Sonrasında ise mevcut ekonomik görünüm hakkında değerlendirmelerde bulunarak, faiz oranları hakkında ki kararını açıklayacak. Ancak bugünkü toplantı, seçimlerden önceki son PPK toplantısı olması sebebiyle diğerlerinden de ayrılıyor olacak.

Toplantı öncesinde piyasalar ise TCMB’nin bu ay da faizleri yüzde 8,5 oranında sabit bırakmasını bekliyor; fakat belirtmekte fayda var ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları faiz indirimlerinin devam edeceği yönündeydi. Dolayısıyla her ne kadar piyasa beklentisi faizlerin sabit kalması yönünde olsa da, toplantıdan herhangi sürpriz bir faiz indirimi kararı gelmesi de ihtimal dahilinde bulunmaktadır.

Faizler tek hanelere nasıl düşmüştü?

TCMB’nin faiz indirimi politikası 2021 Ağustos PPK toplantısı ile başlamıştı. Politika faizi yüzde 19 seviyesinde iken başlayan ve 2021 yılının son ayında politika faizinin yüzde 14 seviyesine dek indirilmesiyle sonuçlanan bu dönemsel politikanın ardından faizler ise küresel koşullar gerekçe gösterilerek 2022 yılının temmuz ayına kadar sabit tutulmuştu.

Fakat TCMB, 2022 yılının ağustos ayında, faiz indirimi için uygun şartların yeniden oluşmasını gerekçe göstererek, sürpriz bir hamleyle yeniden faiz indirimine başlamıştı.

2022 yılının ağustos ve eylül aylarında 100’er baz puan faiz indirimine giderek politika faizi önce yüzde 12’ye, ardından ekim ayı toplantısında yine sürpriz bir 150 baz puanlık faiz indirimi kararıyla yüzde 10,5 seviyesine çeken TCMB, 2022 kasım ayı toplantısından önce piyasalarda faizlerin artık tek hanelere çekileceği yönünde oluşan beklentiye paralel biçimde 150 baz puanlık son bir faiz indirimiyle faizleri yüzde 9 seviyesine çekerek tek hanelere indirmişti.

Kararın ardından yapılan açıklamada ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar verildiğine yönelik bir ibareye yer verilerek, aralık ayında gerçekleşen toplantıda politika faizi sabit bırakılmış, ocak ayında da benzer şekilde politika faizinde değişikliğe gidilmemişti.

Deprem felaketi sonrası önce faiz indirildi, sonra faizler sabit bırakıldı

6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve on binlerce vatandaşımızın hayatına mal olan deprem felaketinin ardından 23 Şubat tarihinde gerçekleşen ilk TCMB PPK toplantısında ise 50 baz puanlık faiz indirimi yapılarak, politika faizi yüzde 9’dan yüzde 8,5 seviyesine çekilmişti.

TCMB deprem felaketinin ardından finansal koşulların destekleyici olmasının daha da önemli hale geldiğini vurgulayarak gerçekleştirilen faiz indirimini ölçülü olarak nitelendirmiş ve depremin ekonomik etkilerinin gözlemleneceğini eklemişti.

Mart ayında gerçekleştirilen toplantıda ise TCMB para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşünde olduğunu ifade ederek politika faizini yüzde 8,5’te sabit tutmuş, yılın ilk yarısındaki durumu izleyeceklerini belirtmişti.

Mevcut durumda izlenen politika incelendiğinde TCMB’nin diğer merkez bankaları gibi istikrarlı bir faiz politikası izlemektense “koşullar elverdikçe” faiz indirimi gerçekleştirilen ve koşullar buna elverişli olmadıkça politika faizinin sabit bırakıldığı bir politika izlemeye meyilli olduğu dikkat çekiyor. Baz etkisiyle yüzde 50,51 olan mart ayı yıllık enflasyonu ise TCMB’nin yüzde 5’lik hedefinin hayli üzerinde bulunurken, izlenen politikayla bu hedefe nasıl ulaşılacağı ise halen açıkça vurgulanmadı. Bu sebeple, 14 Mayıs tarihinde gerçekleşecek kritik genel seçimler öncesi gerçekleşecek son PPK toplantısından çıkacak kararın yanında TCMB’nin karar metninde hangi hususlara vurgu yapacağı da piyasalar için belirleyici olacaktır.

REKLAMI KAPAT X