IOTA (IOTA)
- USD - Amerikan Doları
- TL - Türk Lirası
- 1 IOTA (IOTA) fiyatı, anlık olarak 4,225 TL ve 0,123 USD'ye karşılık gelmektedir.
- IOTA (IOTA) son 24 saat içerisinde %4,06, son bir haftada %-13,74 oranında değişmiştir.
- IOTA (IOTA), 28.09.2024 tarihinde $0,152 ile son bir ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştır.
- IOTA (IOTA), 03.10.2024 tarihinde $0,113 ile son bir ayın en düşük seviyesine ulaşmıştır.
IOTA Haberleri
Bitcoin madencilerinin kazançları son bir yılın en düşük seviyesinde
Bitcoin için yeni tahmin
Yurt dışı merkezli kripto para platformları için geri sayım başladı
IOTA Yorumları
Kripto piyasasını ekim ayında neler bekliyor?
Haftalık kripto bülteni (28 Eylül 2024)
Bitcoin madenciliği nedir? Süreç, maliyetler ve zorluklar üzerine kapsamlı bir rehber
Tarih | Son Değer |
---|
IOTA Haberleri
Bitcoin madencilerinin kazançları son bir yılın en düşük seviyesinde
Bitcoin için yeni tahmin
Yurt dışı merkezli kripto para platformları için geri sayım başladı
IOTA Yorumları
Kripto piyasasını ekim ayında neler bekliyor?
Haftalık kripto bülteni (28 Eylül 2024)
Bitcoin madenciliği nedir? Süreç, maliyetler ve zorluklar üzerine kapsamlı bir rehber
IOTA (IOTA) nedir?
IOTA (MIOTA) Nedir?
Kripto para dünyasında yaşanan gelişmeler tam anlamıyla baş döndürüyor. Son bir yıl içinde yaklaşık 26 kat artışla 439 milyar dolar seviyesinde piyasa değerine ulaşan kripto paralardan artık her kategorideki yatırımcı haberdar, birçokları bu paralara nasıl yatırım yapabileceğini öğrenmeye çalışıyor. En bilinen kripto para olan Bitcoin'den sonra şimdilerde bir diğer kripto para IOTA'nın yıldızı parlamaya başladı. Son bir ayda (13 Kasım-13 Aralık) %611 prim yapan ve piyasa değeri yaklaşık 8 milyar doları aşan IOTA, ulaştığı bu büyüklükle kripto paralar arasında da 5.sıraya yükselmiş bulunuyor.
IOTA Nasıl Doğdu?
Hikayesi 2014 yılında başlayan IOTA Almanya'da kurulu bulunan IOTA Vakfı tarafından geliştirilip, yönetiliyor. IOTA aslında bir kripto para hazırlama düşüncesinden ortaya çıkmadı. Nesnelerin interneti dünyası büyüdükçe ortaya çıkan sorulara çözüm getirme amacı ile başlatılan çalışmaların bir sonucu olarak IOTA doğdu. Bu noktada nesnelerin internetini de kısaca açıklamaya çalışalım.
Fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu bir iletişim ağı nesnelerin interneti (Internet of Things), kısaca IoT, olarak tanımlanıyor. Burada amaç her bir nesnenin sağladığı faydadan daha büyük bir faydayı karşılıklı iletişim ve birlikte çalışabilirlikle sağlamak. Nesnenin tanımı da hayli geniş. Internete bağlanan, bir sensöre sahip her şey, akıllı cihazlar birer nesne ve bu dünyanın parçaları. IoT dünyası genişledikçe tüm bu nesnelerin bir biri ile iletişimi, karşılıklı kullanılabilirliği, kaynak paylaşımı çok büyük önem kazanıyor, ortaya çıkan sorunlara çözüm bulunması için bir çok çalışma yürütülüyor. İşte bu sorunlara çözüm arayışı ile filizlenen IOTA, makine ekonomisinin tam olarak ortaya çıkıp, yüksek performansa erişmesi için gerekli olan adeta "puzzle'ın eksik bir parçası". Geçen bu süreç içinde IOTA bir iletişim protokolünden kripto paraya evrilmiş oldu.
IOTA’yı Diğer Kripto Paralardan Farklı Yapan Nedir?
Nesnelerin interneti için özel olarak tasarlanan IOTA; blockchain teknolojisine dayalı kripto paralarda yaşanan sorunların aşıldığı, yenilikçi yaklaşıma sahip, yeni kuşak bir kripto para olarak tanımlanıyor. IOTA'nın merkezinde özgün veri yapısına dayalı Tangle adı verilen teknoloji yer alıyor. Bu teknoloji altyapısında blockchain teknolojisinde bulunan Blok'lar, Chain'ler ya da Madenciler 'ler yer almıyor. Tangle'ı; ölçeklenebilir yapıda, odaklı, blok içermeyen dağıtık kimlik olarak tanımlamak mümkün. Bu teknolojik altyapı IOTA'nın blockhain tabanlı diğer para birimlerinden hayli farklı, benzersiz nitelikte pek çok özelliğe sahip olmasına imkan veriyor.
Bu özellikler kullanıcılara neler sağlıyor?
Blok zinciri kullanmayan ilk kripto para birimidir
Yeni Kuşak Teknoloji: Tangle
Ölçeklenebilir yapı ile hızlı işlem yapma/işlem doğrulama,
Güvenli veri aktarımı
İşlem ücreti olmadan ücretsiz varlık transferi olanakları
Blockchain'in yarattığı zorlukları ortadan kaldırma
Merkezi olmayan yapı-IOTA’da madenciler yoktur: IOTA'da işlemlerin yapılışı ve işlemler üzerinde konsensus sağlanışı blockchain tabanlı paralardan farklıdır. Madenciler olmadığı için, işlem yapmak isteyen ağ içindeki herkes, önceki 2 işlemi onaylayarak ağın konsensüsüne dahil olmak durumunda. Geçmişteki iki işlemin geçerliliğine ilişkin onaylama, tüm ağın onaylanmış işlemlerin mevcut durumuna ilişkin konsensüs sağlanmasına imkan verir. Bu aynı zamanda hızlı işlem yapabilmeye olanak sağlar.
IOTA (MIOTA) Ne Kadar?
IOTA Vakfı: Almanya'da kurulu bir sivil toplum kuruluşu olan IOTA Vakfı, IOTA sistemini yönetir. İş birliği yapmak isteyen tüm geliştiricilere ücretsiz lisans sağlar. IOTA Foundation kurumu, Volkswagen ve Innogy gibi firmalarla otomobiller için şarj ağı, dijital kimlik ve denetim izi imkanı veren CarPass adı verilen IOTA tabanlı bir teknoloji için iş birliği yapmaktadır. Deutsche Telekom, Microsoft, Fujitsu ve Samsung gibi teknoloji devleri ile IOTA teknolojisini kullanan bir veri pazarı açılmasını desteklemiştir. IOTA Vakfı ayrıca Bosch, Consensys, USbank ve Cisco gibi firmaları da içeren Trusted IOT Alliance’ın kurucu üyesidir.
Piyasaya ilk defa 13 Haziran 2017 tarihinde giriş yapmıştır.