ABD enflasyon verisi sonrası doların son durumu

Okuma Süresi: 3 Dakika
ABD enflasyon verisi sonrası doların son durumu
Hamit Alp Ünlü
14.10.2023 14:03

Perşembe günü açıklanan ve beklentilerin biraz üzerinde gelen eylül ayı ABD TÜFE verisinin ardından piyasaların düşük risk iştahı ve güvenli liman arayışıyla dolar tekrar güç kazandı.

Perşembe günü ABD’de eylül ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri açıklandı. Açıklanan veri çekirdek TÜFE’nin piyasa beklentilerine paralel olduğunu, TÜFE verisinin ise beklentilerin sınırlı şekilde üzerinde olduğunu gösterdi.

Ağustos ayında yüzde 0,3 olan aylık çekirdek TÜFE, eylül ayında beklentiler dahilinde sabit kalırken ağustos ayında yüzde 4,3 olan yıllık çekirdek TÜFE ise yine piyasa beklentileri dahilinde yüzde 4,1 seviyesine geriledi.

Öte yanda ağustos ayında yüzde 0,6 olan ve eylül ayında yüzde 0,3’e inmesi beklenen aylık TÜFE verisi yüzde 0,4 ile beklentilerin üzerinde kalırken ağustos ayında yüzde 3,7 olan ve eylül ayında yüzde 3,6’ya inmesi beklenen yıllık TÜFE verisi ise yine piyasa beklentilerinin üzerinde olacak şekilde yüzde 3,7 seviyesinde sabit kaldı.

İLGİLİ HABER ABD’nin eylül ayı enflasyonu açıklandı ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylül ayında yüzde 3,7 ile beklentilerin üzerinde bir artış kaydetti. Böylelikle ağustosta gerçekleşen artış hızı da korunmuş oldu.

Çekirdek TÜFE verisi ile manşet TÜFE verisi arasındaki farkı yaratan en önemli nokta artan enerji fiyatları oldu. Özellikle ABD’de yükselen benzin fiyatları ve bu fiyatların pompa fiyatlarına da yansıması manşet TÜFE’yi yukarı taşıyan unsurlardan biri, belki de en önemlisi olarak kendini gösterdi. Ancak, güçlü iş gücü piyasasının tüketici talebini desteklemesi, enflasyonun istenilen seviyenin üzerinde kalmasına yol açtı.

İstihdam piyasasının halen Fed’in arzu ettiği seviyeden çok güçlü olduğu, geçtiğimiz günlerde açıklanan ve piyasa beklentilerini ikiye katlayan tarım dışı istihdam verisinde de görülmüştü. Amerikan Merkez Bankası (Fed), yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşabilmek adına ya faiz artırımına ara verip bunun yerine tahvil getirilerindeki artışı sıkılaştırma unsuru olarak kullanacak ya da faiz artışına devam edecek.

Fed’den güvercin sinyaller

31 Ekim - 1 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından alınacak faiz kararında Fed’in hangi yolu izleyeceğini göreceğiz; fakat mevcut enflasyon düzeyi ve eylül ayına ilişkin nokta çizelgede 19 üyeden 12’sinin yıl bitene dek bir faiz artışı daha beklediği göz önünde tutulduğunda, kasım ya da aralık ayı toplantılarından birinde 25 baz puanlık bir faiz artışı daha gerçekleşme ihtimali artabilir. Bu ihtimali fiyatlamak adına piyasalar Fed üyelerinden gelecek açıklamalar dikkatle takip edecektir.

Kasım ayı toplantısı öncesi Fed’den gelen mesajlar güvercin tonda. Bugün son olarak Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, fiyat baskılarının azalmaya devam ettiği bir ortamda Fed’in faiz artırımlarına son verebileceğine inandığını dile getirerek faizleri sabit tutmanın şu anda uygulanan kısıtlayıcı para politikasının işini yapmasına izin vereceğini ve Fed’in “hiçbir şey yapmayarak aslında çok şey yaptığını” ifade etti. Piyasalar, beklentileri aşan enflasyon rakamlarına karşın Fed’in kasım ayı FOMC toplantısında faiz artırmama ihtimalini yüzde 88,6 olarak fiyatlıyor.

Dolar enflasyondan ve düşük risk iştahından güç aldı

Enflasyon verisinin beklentileri aşması ve piyasalarda düşük risk iştahı görülmesi, mevcut jeopolitik gerginliklerle birlikte doları güvenli liman olarak desteklemek suretiyle yukarı taşırken tahvillerde ise satış dalgası yarattı.

Dolar endeksi haftanın son gününde yüzde 0,10 artışla 106,46 seviyesine çıkarken, dolar endeksi için önemli direnç noktaları 107,19 ve 109,30 olarak görülüyor. Olası bir aşağı yönlü harekette ise 105,88, 105,12 ve 104,33 önemli destek noktaları olarak göze çarpıyor.

Dolar/TL çaprazı ise hafta kapanışını yüzde 0,14 artış ile 27,76 seviyesinden yaptı.

İLGİLİ HABER Dolar/TL 27,80 seviyesinde: Gözler Fed Başkanı Powell’ın üzerinde Dolar kuru, ABD’de beklentileri aşan enflasyon verisi sonrasında haftanın son işlem gününde Türk Lirası karşısındaki kademeli yükselişini sürdürüyor. Yatırımcılar ise yeni haftada Powell’ın yapacağı konuşmayı bekliyor.
REKLAMI KAPAT X