ABD mayıs ayı enflasyonu Fed’in faiz kararını nasıl etkiler?

Okuma Süresi: 3 Dakika
ABD mayıs ayı enflasyonu Fed’in faiz kararını nasıl etkiler?
Hamit Alp Ünlü
13.06.2023 10:40

Fed’in faiz kararı üzerinde etkili olabilecek mayıs ayı enflasyon verileri bugün ve yarın açıklanacak. Peki piyasaların enflasyon verisine yönelik beklentisi ne yönde?

Bu hafta piyasaların beklediği en önemli gelişme, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) bugün ve yarın gerçekleştireceği haziran ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrası açıklayacağı faiz kararı olacak. Piyasalar, Fed’in on beş aylık uzun bir faiz artış döngüsünün ardından bu ayki toplantıda artışa ara verip faizlerin yüzde 5,25 oranında sabit bırakılmasını bekliyor. Yarın bitecek olan haziran ayı toplantısının ardından 25 baz puanlık bir faiz artış kararı verilmesi ise yüzde 19,7 olarak fiyatlanırken, faizin sabit bırakılması yönündeki fiyatlama ise yüzde 80,3 seviyesine çıkmış durumda bulunuyor.

ABD’den gelen son veriler ise karışık bir tabloya işaret ediyor. Buna göre, enflasyon ülkede ılımlı seyretse de, özellikle aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve aylık çekirdek TÜFE’de son birkaç aylık verilere bakıldığında, rakamlarda dar bantta bir artış ve azalış hareketleri ya da sabit kalan rakamlar göze çarpıyor.

Buna ek olarak nisan ayına ilişkin açıklanan verilere göre, yıllık TÜFE yüzde 4,9 ve yıllık çekirdek TÜFE ise yüzde 5,5 ile Fed’in hedefi olan yüzde 2 seviyesinin hayli üzerinde bulunuyor. Bu durum ise zaman zaman piyasalarda Fed’in attığı adımların ve 15 aydır devam eden faiz artışının yeterli olup olmadığı hakkında da soru işaretlerinin gündemde kalmasına neden oluyor.

Fed açısından olumlu bir gelişme olarak geçen hafta açıklanan ve son bir buçuk yılın en yüksek seviyesine işaret eden işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ise enflasyonun yavaşlamaya başladığına dair bir işaret olarak görülüyor.

Tabloyu daha karmaşık hale getiren verilerden biri ise ücret artışları yavaşlamasına rağmen mayıs ayında 339 bin ile tahminlerin çok üzerinde gelen tarım dışı istihdam verisi idi. Ücret artışlarının yavaşlaması enflasyonun direncini kırmak adına Fed için olumlu bir durum olsa da, halen çok güçlü olan istihdam piyasasının da daha zayıf hale gelmesi, enflasyonun düşmesi için önem teşkil ediyor. Fakat öte yandan, istihdamın ve iş gücü piyasasının güçlü olması, ABD ekonomisini resesyona girmekten kurtaran nedenlerden biri olarak da dikkat çekiyor.

Dolayısıyla çarşamba günü gelecek olası bir faiz artışı istihdamın gücünü kırmayı ve iş gücü piyasasını daha da güçsüzleştirmeyi amaçlarken, ekonomideki durgunluk korkularını da tekrar körükleyebilmeye aday görünüyor.

Piyasalar enflasyon verilerinin nasıl gelmesini bekliyor?

ABD’de bugün öğleden sonra mayıs ayı TÜFE verileri, yarın öğleden sonra ise mayıs ayı ÜFE verileri açıklanacak. Piyasalar hem yıllık TÜFE’nin hem de yıllık ÜFE’nin azalmasını bekliyor.

Buna göre yıllık ÜFE verisi nisan ayında yüzde 2,3 olarak açıklanmış; yıllık çekirdek ÜFE ise yüzde 3,2 olmuştu. Piyasaların beklentisi ise mayıs ayında yıllık ÜFE’nin yüzde 1,5’e, yıllık çekirdek ÜFE’nin de yüzde 2,9’a inmesi yönünde. Piyasalar aylık çekirdek ÜFE’nin ise yüzde 0,2’de sabit kalmasını beklerken, geçtiğimiz ay yüzde 0,2 artan aylık ÜFE’nin mayıs ayında yüzde 0,1 azalmasını bekliyor.

Yıllık TÜFE verisi ise nisan ayında yüzde 4,9 olarak açıklanmış, yıllık çekirdek TÜFE de yüzde 5,3 olmuştu. Piyasaların beklentisi mayıs ayında yıllık TÜFE’nin yüzde 4,1’e, yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 5,3’e inmesi yönünde. Piyasalar aylık çekirdek TÜFE’nin yüzde 0,4’te sabit kalmasını beklerken geçtiğimiz ay yüzde 0,4 olan aylık TÜFE’nin mayıs ayında yüzde 0,2’ye inmesini bekliyor.

Enflasyon verilerinin beklentiler doğrultusunda gelmesi halinde Fed’in de faiz artışlarına ara vermesi kuvvetli bir ihtimal olarak görülüyor. Fakat enflasyon verisinde tatsız bir sürpriz yaşanması halinde Fed’den bu ay da 25 baz puanlık bir faiz artışı gelme olasılığı masadaki yerini koruyor.

REKLAMI KAPAT X