Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 3 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
02.10.2023 08:21

Küresel piyasalarda bu hafta ABD tarım dışı istihdam verisi ve merkez bankası başkanlarının açıklamaları takip edilirken, iç piyasada izlenecek en önemli gelişme ise eylül ayı TÜFE verisi olacak.

ABD Başkanı Joe Biden, dün hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısına imza attı. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Biden'ın 2023 mali yılının bitimine 1 saatten az kala federal hükümete 45 günlük finansman sağlayacak tasarıyı imzalamasıyla, hükümetin kapanmasının da önüne geçildi. Söz konusu tasarı, 17 Kasım'a kadar federal kurumlara ödenek sağlarken, Kongre'de 2024 mali yılı bütçesi üzerinde anlaşmaya varılması için zaman tanıyacak.

Bu gelişme ile başlayacak yeni haftada piyasalar ABD’den gelecek çeşitli verilere ve Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarına odaklanacak ancak en önemli gelişme şüphesiz ki tarım dışı istihdam verisi olacak. Piyasalar ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamalarını da izleyecek. İç piyasada ise eylül ayı imalat PMI ve tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri takip edilecek önemli veriler olarak göze çarpıyor.

ABD eylül ayı tarım dışı istihdam verisi

Eylül ayına ilişkin ABD tarım dışı istihdam verisi cuma günü açıklanacak. Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi beklentileri aşarak 187 bin istihdam artışına işaret etmişti. Piyasalar eylül ayında tarım dışı istihdamın hız kaybederek 163 bin olarak açıklanmasını bekliyor. Verinin beklentiler altında gelmesi, istihdam piyasasının zayıfladığını ve Fed’in sıkılaşma döngüsünü sonlandırmaya yaklaştığını işaret ederek piyasaları rahatlatabilir.

Ayrıca salı günü açıklanacak ağustos ayı JOLTS istihdam raporu ve çarşamba  günü açıklanacak ADP tarım dışı istihdam değişikliği verisi de istihdam piyasasının mevcut durumu hakkında fikir vermesi açısından önemli olacak.

Fed ve ECB başkanlarının açıklamaları

Fed Başkanı Powell ve Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyesi Patrick Harker, bugün akşam saatlerinde toplumun farklı kesimlerinden çalışanlarla katılacakları bir etkinlikte açıklamalarda bulunacaklar. Piyasalar, özellikle Başkan Powell’ın açıklamalarını, Fed’in piyasa koşulları konusundaki görüşlerini anlamak adına yakından takip edecek. Bu hafta ayrıca FOMC üyesi John Williams, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly açıklamalarda bulunacak.

Cuma günü açıklanan ve Fed’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği ABD kişisel tüketim harcamaları verisi ağustos ayında beklentilere paralel şekilde artış gösterdi. Piyasalar Fed’in bu verinin ardından nasıl bir pozisyon alacağına ilişkin mesajları Fed yetkililerinin açıklamalarında bulmaya çalışacak. Fed, son FOMC toplantısında faizi sabit bırakmıştı.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı! ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından eylül ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

Cuma günü Euro Bölgesi enflasyon verisinin eylül ayında piyasa beklentilerinden daha olumlu şekilde yüzde 4,3 ile son iki yılın en düşük seviyesini işaret etmesinin ardından piyasalar çarşamba günü  ECB Başkanı Christine Lagarde’ın yapacağı konuşmalarda da ipuçları arayacak.

Eylül ayı TÜFE verisi

Yarın sabah saatlerinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin TÜFE verisini açıklayacak. Açıklanacak verinin eylül ayında yıllık TÜFE’nin yüzde 61,70 seviyesine yükseldiğini işaret etmesi beklenirken aylık TÜFE’nin ise yüzde 9,09’dan yüzde 4,88’e inmesi bekleniyor.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı eylül ayı verileri İstanbul’da aylık enflasyonun yüzde 5,46, yıllık enflasyonun ise yüzde 73,18 olduğunu gösterdi. TÜİK verilerinin son aylarda İTO verileriyle paralellik göstermesinden yola çıkarak açıklanacak olan TÜFE verilerinin piyasa beklentilerinden daha yüksek gelmesi mümkün olabilir. Açıklanacak TÜFE verisi ayrıca son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 25’ten yüzde 30’a çeken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) atacağı sonraki adımlar hakkında belirleyici olacaktır.

İLGİLİ HABER İstanbul'un eylül ayı enflasyonu belli oldu İstanbul'da eylül ayında önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 5,46, toptan fiyatlar ise 3,94 artış kaydetti.
REKLAMI KAPAT X