Bu hafta piyasaların takip edeceği 4 gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 4 gelişme
Hamit Alp Ünlü
08.01.2024 08:46

Nispeten sakin geçmesi beklenen 2024 yılının ikinci haftasında piyasalar, başta ABD enflasyon verisi olmak üzere İngiltere GSYH, Türkiye perakende satış ve ABD kazanç sezonu verilerini takip edecek.

Açıklanan verilerle oldukça hareketli başlayan 2024 yılının ilk haftasını geride bıraktık. İkinci haftada ekonomi gündemi nispeten sakin olmakla birlikte hayli önemli gelişmeler takip edilecek. Şüphesiz ki bunların en önemlileri ABD’de perşembe ve cuma günleri açıklanacak olan aralık ayı enflasyon verileri olacak. Buna ek olarak bu hafta içinde kazanç sezonu da ilk kazanç açıklayacak olan bankalar ile başlamış olacak. Takip edilecek bir diğer gelişme İngiltere gayri safi yurtiçi hasıla verisi. Türkiye’de ise perakende satışlar ve kasım ayı işsizlik oranı verileri izlenecek.

ABD aralık ayı enflasyon verileri

ABD’de bu hafta aralık ayına ilişkin enflasyon verileri açıklanacak. Açıklanacak olan bu veriler, piyasaların Amerikan Merkez Bankasının (Fed) sonraki hamlelerinin fiyatlanması ve Fed kanadından gelecek olası bir faiz indiriminin ne zaman başlayacağının kestirilmeye çalışılması açısından önem teşkil edecek.

Geçen hafta açıklanan tarım dışı istihdam verisi, istihdam piyasasının halen güçlü olduğunu göstermiş; bu durum ise faiz indirimi beklentilerini baskılamıştı. Piyasalar Fed’in 2024 yılının mart ayında faiz indirimlerine başlamasını öngörüyor ancak Fed kanadından bu konuda henüz herhangi bir ipucu yok.

Perşembe günü açıklanacak aralık ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerinde aylık TÜFE’nin yüzde 0,1’den yüzde 0,2’ye; yıllık TÜFE’nin ise yüzde 3,1’den yüzde 3,2’ye yükselmesi bekleniyor. Aylık çekirdek TÜFE’nin yüzde 0,3’ten yüzde 0,2’ye, yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 4’ten yüzde 3,8’e inmesi piyasaların öngörüsü. Cuma günü açıklanacak üretici fiyat endeksi (ÜFE) verisinin ise kasım ayında değişmeyen aylık manşet ve aylık çekirdek ÜFE’nin sırasıyla yüzde 0,1 ve yüzde 0,2’ye yükseldiğini işaret etmesi bekleniyor.

İngiltere GSYH

İngiltere’de cuma günü kasım ayı GSYH verisi açıklanacak. Verinin, İngiltere ekonomisinin 2023 yılının kasım ayında yüzde 0,2 büyüdüğüne işaret etmesi bekleniyor.

Aralık ayında yayımlanan 2023 yılının ekim ayına ilişkin GSYH verisi, ülke ekonomisinin yüzde 0,3 küçüldüğüne işaret etmişti. Açıklanan bu veri ülkedeki resesyon ihtimalini artırmış ve enflasyon henüz istenilen seviyeye düşmemiş olsa da İngiltere Merkez Bankası (BoE) üzerinde 2024 yılında faizleri indirmesi için baskı oluşturmuştu.

ABD kazanç sezonu

2023 yılının dördüncü çeyreğine ve tüm yıla ilişkin kazanç sezonu bu hafta başlıyor. Firmalar bu dönemde 2023 yılına ilişkin kazancın kâr beklentilerini karşılayıp karşılamadığını ölçecek.

Cuma günü ABD'nin bankacılık devleri JPMorgan Chase (JPM), Bank of America (BAC) ve Citigroup (C) kazanç sezonunu başlatacak. Fed’in artırdığı faiz oranları, bankaların faiz ödemelerinden daha fazla gelir sağlamasına vesile oldu.

Türkiye perakende satışlar ve işsizlik oranı

Geçtiğimiz ayı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2023 yılının ekim ayına ilişkin işsizlik verileri işsizlik oranının yüzde 8,5 seviyesinde kaldığını gösterdi. Bu seviye, işsizliğin tek hanelerde seyrettiği arka arkaya altıncı ay olurken 2012 yılının kasım ayından bu yana kaydedilen en düşük işsizlik seviyesi oldu.

Bu hafta salı günü, 2023 yılının kasım ayına ilişkin işsizlik verisi açıklanacak. Açıklanacak verinin kasım ayında işsizlik seviyesinde yüzde 8,5’ten yüzde 8,7’ye bir artışı işaret etmesi bekleniyor.

Buna ek olarak cuma günü ise hem aylık hem de yıllık perakende satışlar açıklanacak. Yıllık perakende satışların yüzde 13,7’den yüzde 13,5’e; aylık perakende satışların ise yüzde 2’den yüzde 1,8’e düşmesi bekleniyor.

İLGİLİ ANALİZ Altın yatırımcısının ‘altın dostu’: Yükselen trend Orta ve uzun vadeli bir projeksiyona sahip altın yatırımcısının ‘altın dostu’ yükselen trendlerdir.
İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (8 Ocak 2024) Kripto piyasasını hiç olmadığı kadar hareketli bir hafta bekliyor. SEC, ETF’ler konusunda nihai kararı bu hafta verecek. Öte yandan ekonomik veriler de gündemde olacak.
REKLAMI KAPAT X