Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
13.11.2023 09:02

Bu hafta piyasalar enflasyon, büyüme ve perakende satışlar gibi birçok önemli veriyi takip edecek ve Fed konuşmaları ile Fed üyelerinin aralık ayı toplantısı için ne düşündüklerini fiyatlamaya çalışacak.

ABD ekim ayı enflasyon verileri

ABD’de ekim ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi salı günü, üretici fiyat endeksi (ÜFE) verisi ise çarşamba günü açıklanacak. Amerikan Merkez Bankasının (Fed) bir süredir yürütülen faiz politikasının uzun süredir yüksek seyreden enflasyon rakamları üzerindeki etkilerini görmek adına faiz artışına ara vermesinin ardından piyasalar ise ekim ayı enflasyon verisinde Fed politikalarının etkilerinin görülüp görülmediğini fiyatlayacak.

Piyasalar ekim ayında yıllık ve aylık çekirdek TÜFE verilerinin sırasıyla yüzde 4,1 ve yüzde 0,3 seviyelerinde sabit kalmasını beklerken yıllık TÜFE’nin yüzde 3,7’den yüzde 3,3’e, aylık TÜFE’nin ise yüzde 0,4’ten yüzde 0,1’e gerilemesini bekliyor.

Ekim ayı aylık ÜFE verilerinde ise gerileme görülmesi bekleniyor. Aylık ÜFE’nin yüzde 0,5’ten yüzde 0,1’e, aylık çekirdek ÜFE’nin yüzde 0,3’ten yüzde 0,2’ye inmesi beklenirken; yıllık çekirdek ÜFE’nin yüzde 2,7’de sabit kalması, yıllık ÜFE’nin ise yüzde 2,2’den yüzde 2,3’e yükselmesi bekleniyor.

ABD’de açıklanacak diğer veriler ve Fed konuşmaları

ABD’de salı ve çarşamba günleri açıklanacak enflasyon verilerine ek olarak bu hafta perakende satışlar, işsizlik başvuruları, Philadelphia Fed imalat endeksi, inşaat izinleri ve konut başlangıçları gibi önemli veriler ve Fed konuşmaları takip edilecek.

Çarşamba günü açıklanacak verilere göre ekim ayında aylık perakende satışların yüzde 0,7’den yüzde eksi 0,1’e gerilemesi beklenirken aylık çekirdek perakende satışların ise yüzde 0,6’dan yüzde 0,1’e inmesi bekleniyor.

Perşembe günü açıklanacak Philadelphia Fed imalat endeksinin ise eksi 9’dan eksi 11’e inmesi beklenirken işsizlik haklarından yararlanma başvurularının 217 binden 219 bine yükselmesi bekleniyor. Cuma günü açıklanacak ekim ayı inşaat izinlerinin ise 1 milyon 471 binden 1 milyon 450 bine gerilemesi beklenirken ekim ayı konut başlangıçlarının 1 milyon 358 binden 1 milyon 345 bine inmesi bekleniyor.

Bu hafta  ayrıca New York Fed Başkanı John Williams, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Fed Başkan Yardımcıları Philip Jefferson ve Michael Barr gibi isimler açıklamalar gerçekleştirecek.

İngiltere ekim ayı TÜFE verisi

Birleşik Krallık ve dolayısıyla İngiltere’de ekim ayı TÜFE verileri çarşamba günü açıklanacak. Hatırlanacağı üzere İngiltere Merkez Bankası (BoE) çok uzun süren faiz artışı hamlelerinin ardından son toplantısında politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda serbest bırakmıştı.

Ekim ayında yıllık TÜFE’nin yüzde 6,7’den yüzde 4,8’e; yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 6,1’den yüzde 5,8’e gerilemesi beklenirken aylık TÜFE’nin yüzde 0,5’ten yüzde 0,1’e, aylık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 0,5’ten yüzde 0,4’e inmesi bekleniyor.

Japonya üçüncü çeyrek GSYH verisi

Japonya’nın ultra gevşek para politikasından çıkışa hazırlandığına dair bazı söylentiler ve değerlendirmeler piyasalar tarafından fiyatlanırken bu hafta çarşamba günü ülkede gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verileri açıklanacak. 2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 1,2 olarak açıklanan çeyreklik GSYH verisinin üçüncü çeyrekte yüzde eksi 0,1’e gerilemesi beklenirken yıllık GSYH verisinin ise üçüncü çeyrekte yüzde 4,8’den yüzde eksi 0,6’ya düşmesi bekleniyor.

Türkiye ekim ayı perakende satışlar ve bütçe dengesi verileri

Ülkemizde haftanın ilk gününde ekim ayı perakende satış verileri açıklanacak. Ekim ayında yıllık perakende satışların yüzde 17,2’den yüzde 15,6’ya gerilemesi beklenirken aylık perakende satışlarda ise yüzde eksi 4,7’den yüzde eksi 3,9’a bir yükseliş beklenmekte.

Eylül ayında bütçede 129,20 milyar lira açık verildikten sonra çarşamba günü açıklanacak ekim ayı bütçe dengesinin bu açığın 75 milyar liraya gerilediğine işaret etmesi bekleniyor.

İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (13 Kasım 2023) Bu hafta kripto piyasasında, ABD enflasyon verileri ve Çin-ABD liderler toplantısı gibi kritik ekonomik ve diplomatik gelişmelerin yanı sıra, beş önemli kripto paranın kilit açılımı piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak.
REKLAMI KAPAT X