Bu hafta piyasaların takip edeceği 6 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 6 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
16.10.2023 08:17

Bu haftanın açıklanacak bir çok veriyle hareketli geçmesi beklenirken, yatırımcılar ise piyasaların mevcut durumunu açıklanacak veriler sayesinde değerlendirme imkanı bulacak.

Orta Doğu’da devam eden savaş hali ve mevcut gergin havayla piyasaların geçtiğimiz haftadan bu yana daha düşük risk iştahı ile garanti varlıklara yönelmesi, dolar endeksi ve altının yukarı yönlü bir seyir izlemesini sağladı. Buna göre dolar, geçtiğimiz hafta beklentilerin üzerinde gelen eylül ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisinden destek alırken; dolar endeksi haftayı 106,46 seviyesinde kapattı. Altının ons fiyatı da geçtiğimiz haftanın son günü 1933 dolar seviyesine dek yükseldi.

ABD perakende satışları ve konut sektörü verileri

Bu haftanın en önemli gelişmelerinden biri ise ABD'de salı günü açıklanacak perakende satış verileri olacak. İlgili veri piyasalara tüketici harcamaları hakkında bilgi vermesi açısından önem teşkil edecek. Eylül ayında aylık perakende satışların yüzde 0,6’dan yüzde 0,3’e; aylık çekirdek perakende satışların ise yüzde 0,6’dan yüzde 0,2’ye inmesi bekleniyor.

Öte yandan çarşamba günü ülkede açıklanacak eylül ayı inşaat izinleri ve konut başlangıçları ile perşembe günü açıklanacak olan mevcut ev satışları verileri de konut sektörünün mevcut durumu hakkında piyasalara bilgi verecek.

Piyasalar ayrıca perşembe günü Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşmasını ve hafta boyunca Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Dallas Fed Başkanı Lorie Logan tarafından gerçekleştirilecek açıklamaları takip edecek.

İLGİLİ HABER Dolar/TL 27,80 seviyesinde: Gözler Fed Başkanı Powell’ın üzerinde Dolar kuru, ABD’de beklentileri aşan enflasyon verisi sonrasında haftanın son işlem gününde Türk Lirası karşısındaki kademeli yükselişini sürdürüyor. Yatırımcılar ise yeni haftada Powell’ın yapacağı konuşmayı bekliyor.

Çin verileri

Bu hafta dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde başta büyüme verisi olmak üzere veriler açıklanacak. Çarşamba günü açıklanacak gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisinin yüzde 6,3’ten yüzde 4,4’e gerilemesi ve ülkenin hedefi olan yüzde 5 seviyesinin altında kalması bekleniyor. Yine çarşamba günü açıklanacak sanayi̇ üretimi̇ ve perakende satışları verilerinin sınırlı bir gerilemeye işaret etmesi ve işsizlik oranının yüzde 5,2 seviyesinde sabit kalması bekleniyor.

İngiltere enflasyon verisi

Çarşamba sabahı İngiltere’de eylül ayı TÜFE verileri açıklanacak. Eylül ayında aylık TÜFE’nin yüzde 0,3’ten yüzde 0,4’e yükselmesi beklenirken yıllık TÜFE’nin ise yüzde 6,7’den yüzde 6,5’e inmesi bekleniyor. Açıklanacak veri İngiltere Merkez Bankasının (BoE) kasım ayı toplantısı öncesinde ülkedeki enflasyonun mevcut durumu hakkında bilgi verecek. BoE bir önceki toplantısında uzun süreli faiz artırımı döngüsünün ardından faiz artışına ara vermişti. Salı günü ülkede ayrıca ağustos ayına ilişkin istihdam raporu da açıklanacak.

Petrol fiyatları

İsrail - Filistin gerginliğinin tırmanmasının ardından petrol fiyatları da geçtiğimiz hafta kazançlarını genişletmişti. Buna göre ABD ham petrolünün (WTI) varil fiyatı cuma günü yüzde 6 artarak 86 doları aşarken, brent petrolün varil fiyatı ise son sekiz ayki en kazançlı haftasını geçirerek 91 dolar seviyesine yaklaşmıştı.

Bu hafta bölgedeki gerginliğin nasıl seyredeceği ve ABD’nin Rusya’nın petrol sevkiyatlarına uygulamayı planladığı yaptırımlar ve denetlemeler petrolün fiyatlaması konusunda belirleyici olacaktır. Bu sebeple yatırımcılar petrol fiyatlarını da takipte olacaktır.

İLGİLİ HABER Savaş ekonomisi: İsrail-Filistin gerginliğinin ekonomiye olası etkileri İsrail ve Filistin arasında çatışmalar sürerken Bloomberg ekonomistleri üç farklı savaş senaryosu üzerinden küresel ekonominin nasıl etkilenebileceğini anlattı.

Üçüncü çeyrek kazanç sezonu

ABD'de üçüncü çeyreğe ilişkin kazanç sezonu devam ediyor. Salı günü açılıştan önce bankacılık devleri Bank of America (BAC) ve Goldman Sachs (GS), sağlık devi Johnson & Johnson (JNJ); çarşamba günü açılıştan önce Procter & Gamble (PG) ve kapanıştan sonra Netflix (NFLX) kazançlarını açıklayacak. Çarşamba günü ayrıca Tesla (TSLA), mega şirketlere ait kazanç sezonunu da başlatmış olacak. Buna ek olarak perşembe günkü açılıştan önce Philip Morris (PM) kazanç açıklayacak.

Eylül ayı bütçe dengesi

Bugün saat 10.00 itibarıyla ülkemizde eylül ayına ilişkin bütçe dengesi açıklanacak. Bütçe dengesi haziran ayında beklentilerin hayli altında kalarak 219,60 milyar TL açık vermesinin ardından temmuz ayında 48,57 milyar TL ve ağustos ayında ise 51,27 milyar TL fazla vermişti.

İLGİLİ ANALİZ Gram altında yeni haftada takip edilecek kritik seviyeler Geçtiğimiz hafta İsrail’de yükselen tansiyon nedeniyle finansal piyasalarda denklemler değişmeye başladı. Değişen denklemler ise başta değerli metaller olmak üzere riskten kaçış enstrümanlarına olan talebi de yükseltmiş oldu. Bu doğrultuda gram altının hangi seviyeleri hedefleyeceğini teknik açıdan inceleyelim.
İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (16 Ekim 2023) Yatırımcılar bu hafta kripto piyasında Fed yetkililerinin yorumlarından açıklanacak ekonomik verilere kadar birden fazla cepheye odaklanacak.
REKLAMI KAPAT X