Bu hafta piyasaların takip edeceği beş önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği beş önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
22.01.2024 08:56

Oldukça yoğun geçecek haftada piyasaların takip edeceği en önemli gelişmeler; TCMB ile majör merkez bankalarının faiz kararları, PMI verileri, ABD GSYH ve kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi verileri olacak.

İsviçre’nin Davos kentinde gerçekleşen 2024 yılı Dünya Ekonomik Forumu geçtiğimiz hafta piyasalarca takip edilen önemli olaylardan biriydi. Buna ek olarak Euro Bölgesi enflasyon verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları ve kabine toplantısından sonra açıklanan emekli maaşlarına gelen zam kararı gibi gelişmeler piyasalar tarafından yakından takip edildi.

İLGİLİ HABER Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (15 Ocak - 20 Ocak) Bu hafta yurt içinde en önemli gelişme emeklilere yapılan ek zam olurken, küresel çapta ise finans piyasaları Avrupa’da açıklanan enflasyon rakamlarıyla ABD yetkililerinin faiz patikasına ilişkin açıklamalarını takip etti.

Bu hafta ise TCMB ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarını açıklayacak. ABD’de ise PMI, GSYH ve kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi verileri izlenecek.

TCMB ocak ayı faiz kararı

TCMB, perşembe günü gerçekleştireceği 2024 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından politika faizine ilişkin kararını açıklayacak. TCMB, aralık ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranı yüzde 42,5 seviyesine yükseltmiş, karar metninde ise faiz döngüsünün mümkün olan en kısa sürede tamamlanacağı vurgulanmıştı.

Geçen hafta açıklanan TCMB ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ise ocak ayına ilişkin beklenti 250 baz puanlık artışla politika faizinin yüzde 45 seviyesine çıkarılacağı yönünde olmuştu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 40 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 42,04 oldu.

ABD kişisel tüketim giderleri

Amerikan Merkez Bankasının (Fed) enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi verileri bu hafta açıklanacak. Cuma günü açıklanacak aralık ayı verisinin yıllık bazda yüzde 2,6 seviyesinde sabit kalması beklenirken aylık bazda ise hem manşet hem de çekirdek verinin yüzde 0,2’ye yükseleceği düşünülüyor.

PMI verileri

Bu hafta açıklanacak önemli verilerden biri satın alma müdürleri endeksi (PMI) verileri olacak. Çarşamba günü ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere’de ocak ayı PMI verileri açıklanacak. Açıklanacak olan veriler 2024 yılının ilk verileri olmasının yanında yumuşak iniş senaryolarının halen tartışıldığı mevcut ortamda piyasalara fikir vermesi açısından önemli olacak.

ABD’de açıklanacak PMI verilerinde sınırlı bir düşüş bekleniyor. İmalat PMI verisinin 47,2’ye gerileyerek 50 sınırının altında kalması beklenirken hizmet PMI verisinin 51’e, bileşik PMI verisinin ise 50,3’e inmesi; fakat gerilemeye rağmen 50 seviyesinin üzerinde kalarak sektörlerde herhangi bir küçülmeye işaret etmemesi beklenmekte.

Euro Bölgesinde halihazırda 50 seviyesinin altında olan ilgili kalemlerin ocak ayında sınırlı şekilde gerileme göstermesi bekleniyor. İmalat PMI verisinin 44,4 seviyesine, hizmet PMI verisinin 48,8 seviyesine, bileşik PMI verisinin ise 47,6 seviyesine inmesi bekleniyor.

İngiltere’de ise beklenti daha iyimser. Hizmet PMI verisinin 53,5 seviyesine ve bileşik PMI verisinin 52,3 seviyesine yükselmesi beklenirken imalat PMI verisinin 47 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

ABD GSYH

Perşembe günü ayrıca ABD’de 2023 yılı dördüncü çeyreğine ilişkin GSYH verisinin açıklanması bekleniyor. Üçüncü çeyrekte yüzde 4,9 büyümeye işaret eden verinin dördüncü çeyrek için yüzde 2 olarak açıklanması bekleniyor.

ECB, BoJ ve BoC ocak ayı faiz kararları

Bu hafta TCMB kararına ek olarak diğer önemli merkez bankalarının kararları da açıklanacak. Perşembe günü 2024 yılının ilk faiz kararının açıklayacak olan ECB’nin 3 temel faiz oranını değiştirmemesi ve ana refinansman faizini yüzde 4,50, marjinal fonlama faizini yüzde 4,75 ve mevduat faizini ise yüzde 4 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Açıklanacak faiz kararına ek olarak ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları da büyük önem teşkil edecek.

Japonya Merkez Bankası (BoJ), salı günü faiz kararını açıklayacak. Ultra gevşek para politikasını sürdüren BoJ faizi eksi 0,10 seviyesinde sabit bırakması beklenirken piyasalar merkez bankasının açıklamalarında sıkılaşmaya dair emareler arayacak.

Çarşamba günü faiz kararı açıklayacak Kanada Merkez Bankasının (BoC) da faizi yüzde 5 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor.

İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (22 Ocak 2024) Bu hafta kripto piyasasında önemli gelişmeler beklenmezken ABD cephesinde açıklanacak olan veriler piyasada volatiliteye neden olabilir.
İLGİLİ ANALİZ Ons altın düşen kanal hareketi yapmaya mı başladı? Geçtiğimiz haftayı yükselen trend desteğinin altında kırmızı bir çekiç mum ile kapatan ons altın, düşen kanal içinde hareket etme ihtimalini tekrar su yüzüne çıkardı.
Etiketler: TCMB faiz ecb BoJ BoC PMI GSYH
REKLAMI KAPAT X