Bu hafta piyasaların takip edeceği dört önemli gelişme (11 Mart - 15 Mart)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği dört önemli gelişme (11 Mart - 15 Mart)
Hamit Alp Ünlü
11.03.2024 08:31

Piyasalar bu hafta içeride ocak ayı işsizlik rakamları ile halka arz takvimini, dışarıda ise ABD şubat ayı enflasyon verisi ile yükselişine devam eden Bitcoin’i takip edecek.

Bu hafta iç piyasalarda ocak ayı işsizlik ve perakende satış verileri takip edilecek. Buna ek olarak ise bu hafta halka arz olacak Odine Solutions Teknoloji Tic. ve San. A.Ş. talep toplayacak.

Dış piyasalarda ise ABD şubat ayı enflasyon verisi, izlenecek en önemli veri olacak. Nisan ayında gerçekleşecek halving öncesinde ilerleyişine devam eden Bitcoin’in fiyat değişikliği ve piyasalara etkisi de küresel finans piyasaları tarafından yakından takip edilecek.

Ocak ayı işsizlik ve perakende satış verileri

Türkiye’de ocak ayı işsizlik ve perakende satış verileri pazartesi sabahı açıklanacak. 2023 yılının Mayıs ayından bu yana tek hanelerde devam eden işsizlik oranının, ocak ayında da tek hanelerde devam etmesi bekleniyor. Aralık ayında yüzde 8,8 olan işsizlik oranının ise ocak ayında yüzde 8,5 seviyesine ineceği düşünülüyor.

Perakende satış verilerinde de düşüş bekleniyor. Buna göre aralık ayında yüzde 1,7 olarak açıklanan aylık perakende satış verisinin ocak ayında yüzde eksi 0,9’a, aralık ayında yüzde 11,4 olarak açıklanan yıllık perakende satış verisinin ise ocak ayında yüzde 10,5’e gerilemesi bekleniyor.

Enflasyonun beklentilerin üzerinde seyrettiği ve talebin henüz kırılamadığı bir ortamda açıklanacak olan işsizlik ve perakende satış verileri, istihdam piyasasının ve tüketici harcamalarının mevcut görüntüsü hakkında bir fikir vermesi açısından önem teşkil ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da enflasyonla mücadelede işsizliğin biraz daha arttığı ve tüketici harcamalarının düştüğü bir senaryoyu tercih edecektir.

Halka arz piyasası

Bu hafta Borsa İstanbul’da (BIST) bir yeni halka arz gerçekleşecek. Odine Solutions Teknoloji Tic. ve San. A.Ş. 13-14-15 Mart 2024 tarihlerinde talep toplayacak. Resmi web sitesinde “Sürdürülebilir ağ dönüşümü ile geleceğin esnek ve yazılım tanımlı ağlarını oluşturan global bir iş ortağı” olarak tanımlanan Odine Solutions, telekomünikasyon alanında faaliyet gösteriyor.

44 milyon 200 bin lotun satılacağı halka arzın büyüklüğü 1 milyar 326 milyon TL olarak hesaplanırken hisse başına satış fiyatı ise 30 TL olarak belirlendi.

ABD şubat ayı enflasyon verisi

Amerikan Merkez Bankasının (Fed) atacağı sonraki adımları şekillendirecek en önemli veri olan ABD enflasyon verisi ise bu hafta açıklanacak. Salı günü şubat ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE), perşembe günü ise şubat ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri kamuoyuyla paylaşılacak. Şubat ayında çekirdek enflasyonda gerileme beklenirken manşet enflasyon verilerinin bir gerilemeye işaret etmemesi bekleniyor. İnatçı enflasyonun direncinin bir türlü kırılamaması ise piyasaları Fed’den beklenen olası faiz indirimleri konusunda endişelendiriyor.

ABD’de ayrıca şubat ayı perakende satış verileri ve işsizlik başvuruları da perşembe günü açıklanacak. Önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed’in faiz toplantısı öncesinde, Fed yetkilileri geleneksel sessizlik döneminde oldukları için bu hafta Fed kanadından bir açıklama gelmeyecek.

Bitcoin’in ilerleyişi

Bitcoin (BTC), nisan ayının ikinci döneminde gerçekleşmesi planlanan halving öncesinde ilerleyişini sürdürüyor. Önce 2021 yılında görülen en yüksek seviye olan 69 bin dolar seviyesine ulaşan BTC, sonrasında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 70 bin dolar seviyesine yükselmişti. Bu rekor seviyenin hemen ardından ise lider kripto para birimi tekrar bu seviyenin altına geriledi. Düşüş yaşanmış olsa da BTC’nin 70 bin dolar seviyesinin üzerini test etmesi küresel finans piyasaları açısından da çok değerli olarak görülüyor. Bu sebeple yatırımcıların gözü bu hafta da geçtiğimiz hafta, haftalık ölçekte yüzde 10’dan fazla yükseliş kaydeden BTC ve haftalık bazda yüzde 14’ten fazla yükseliş kaydeden Ethereum (ETH) üzerinde olacaktır.

İLGİLİ ANALİZ 11 Mart haftasında kripto piyasasını neler bekliyor? Kripto para piyasalarında yatırımcılar bu hafta ABD’de açıklanacak olan enflasyon oranına odaklanacak. Bu veri, bir sonraki faiz kararına yönelik en büyük ipucunu sunacak.
İLGİLİ ANALİZ Altın kısa vadeli hedefine nokta atışı ulaştı Altın, geçtiğimiz hafta yükseliş anlamında ciddi ataklar yaptıktan sonra haftayı son derece kuvvetli bir yükselişle kısa vadeli hedefine nokta atışı temasla kapattı.
**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
REKLAMI KAPAT X