Enflasyon raporu bize ne anlatıyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Enflasyon raporu bize ne anlatıyor?
Hamit Alp Ünlü
10.05.2024 17:40

TCMB, dün açıklanan 2024 yılının ikinci enflasyon raporunda enflasyonda yıl sonu beklentisinin yüzde 36’dan yüzde 38’e yükseltildiğini duyurdu. Peki, raporun satır araları bize ne anlattı?

Dün, 2024 yılının ikinci Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Gerçekleşen bu toplantıda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yıl sonu tahmininin yüzde 36 seviyesinden yüzde 38 seviyesine yükseltildiğini duyurdu. 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminleri ise önceki raporda olduğu gibi yüzde 14 ve yüzde 9 seviyelerinde sabit bırakıldı. Enflasyon tahmin aralığının üst bandı da yine önceki raporda olduğu gibi yüzde 42 seviyesinde sabit kaldı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı TCMB, yılın 2. Enflasyon Raporu toplantısında 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak yüzde 38’e çıkardı. 2025 ve 2026 yıl sonu tahminleri ise sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde sabit bırakıldı.

Raporun sunumu sırasında Karahan, 2024 yılının ilk dört ayında enflasyonun TCMB beklentilerinin üzerinde seyrettiğini vurguladı. Son tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi de enflasyonda yüzde 69,8’lik seviyenin TCMB’nin 2024 yılı birinci enflasyon raporundaki öngürüsünden yüzde 0,9 yüksek olduğunu göstermişti. Bu kapsamda yüzde 36’lık tahminin yerinde olmayacağını değerlendirdiklerini ifade eden Karahan da yıl sonu beklentisinin yüzde 38’e çıkarıldığını, TCMB için asıl önemli olan kriterin yıllık değil aylık TÜFE olduğunu aktardı.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay ise 2024 yıl sonu enflasyonunun tahmin aralığının üst bandı olan yüzde 42 seviyesini aşmasını kesinlikle beklemediklerini ifade etti.

Karahan şahin açıklamalarına devam etti

Başkan Karahan geçtiğimiz günlerde Dünya Bankası - IMF toplantısında faiz artış döngüsünün sonuna gelindiğini ve bundan sonra artık likidite yönetimine odaklanacaklarını ifade etmişti. Dünkü açıklamasında şahin mesajlara yer veren Karahan, olası bir ek sıkılaşma senaryosuna da kapıyı tamamen kapatmadı.

Mayıs ayında enflasyonun tepe noktasını görmesinin beklendiğini belirten Karahan’a göre yüksek kiralar özellikle hizmet enflasyonunu etkileyen azımsanmayacak bir faktör olurken 25 metreküpe kadar doğal gazın bedelsiz kullanımı düzenlemesinde sona gelindiğinden bu durumunun mayıs ayı enflasyonu üzerinde 0,7 puanlık yukarı yönlü bir etkisi olacak.

Öte yandan TCMB, mayıs ayında yüzde 75-76 ile enflasyonun tavan seviyesini görmesini beklerken TCMB Başkanı Karahan, bundan sonraki süreç için kararlı duruşunu yineleyerek,  “Haziran'dan itibaren yaşayacağımız dezenflasyon sürecinde, enflasyonu, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Karahan ayrıca, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde TCMB’nin para politikası duruşunu sıkılaştıracağını şayet enflasyon görünümünde bir bozulma olması durumunda ise ek sıkılaşma yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Karahan ayrıca konuşmasında likidite fazlasının geçici olduğunu değerlendirdiklerini vurgularken enflasyonla mücadeleye herhangi bir zarar vermeden rezerv biriktirileceğini de ifade etti.

Artık gözler mayıs ayı enflasyon verisinde

Gerek TCMB gerekse Hazine ve Maliye Bakanlığı her fırsatta mayıs ayını işaret ederek işlerin iyiye gitmeye başlayacağına dair beklentiyi mayıs sonrasına öteledi. Bu saatten sonra yapılacak tek şey mayıs ayı enflasyonunu beklemek ve sonrasında ekonomi kurmaylarının planlarının işleyip işlemeyeceğini görmek olacak. Birçok uzman, analist ve finans kuruluşu TCMB’nin yüzde 38’lik yıl sonu hedefinin gerçek dışı olduğunu ve kendi beklentilerinin TCMB’nin öngörülerinden daha yüksek olduğunu ifade ediyor. Mayıs sonrasında tablo istenilen seviyeye gelmezse para politikasında daha sert sıkılaşma hamleleri bizleri bekleyecek gibi görünüyor.

 

REKLAMI KAPAT X