Enflasyonla mücadele edebiliyor muyuz?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Enflasyonla mücadele edebiliyor muyuz?
Hamit Alp Ünlü
15.03.2024 14:20

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi mart ayı sonuçları, yıl sonu enflasyon ve dolar kuru beklentisinde artışa işaret etti. Anketin ardından ise enflasyonla mücadele edebiliyor muyuz sorusu cevap aramaya başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finansal ve reel sektörlerden katılımcıların cevapları ile hazırlanan Piyasa Katılımcıları Anketi’nin 2024 yılı mart ayı dönemine ilişkin sonuçlarını açıkladı. Mart ayı anket döneminde, bir önceki anket dönemine kıyasla, anket katılımcılarının yıl sonu tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve dolar kuru seviyelerinde artış bekledikleri kaydedilirken, yıl sonu gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) ve mart ayı politika faizi beklentilerinde herhangi bir değişiklik kaydedilmedi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 40,53 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 44,19 oldu.

Enflasyon beklentisi OVP’nin üzerine çıktı

Yıl sonu TÜFE beklentisi, önceki anket döneminde yüzde 36 seviyesinde idi. Bu seviye Orta Vadeli Program’da (OVP) 2024 yılı sonu için öngörülen seviye olmakla birlikte daha önceki analizlerimizde de belirtildiği üzere, mevcut piyasa koşullarında ulaşılması güç bir hedef olarak dikkat çekmekte idi.

Ekonomiye ilişkin üç yıllık yol haritası olma özelliği taşıyan OVP ise 2023 yılının eylül ayında kamuoyu ile paylaşıldı. Paylaşıldığı ilk anda, 2024-2026 arası döneme ilişkin büyüme beklentisinde aşağı, enflasyon beklentisinde ise yukarı yönlü revizeleri içinde barındıran OVP’de yer alan hedefler daha sonra yeniden revize edilmek durumunda kaldı.

OVP'de 2024 büyüme tahmini yüzde 4, 2024 için yıl sonu TÜFE tahmini yüzde 33, işsizlik oranı ise yüzde 10,3 olarak yer almıştı. Daha sonra 2023 yılının kasım ayında açıklanan 4. Enflasyon Raporunda 2024 yıl sonu TÜFE tahmini yüzde 36’ya yükseltilmiş bu seviye mevcut 2024 yılı 1. Enflasyon Raporuna da korunmuş idi. Bu toplantı sonrası ayrıca piyasalarda, politika faizinin yüzde 45 seviyesinde korunacağı ve dezenflasyonu sağlamak adına ek makroihtiyati tedbirlere başvurulacağı yönünde bir beklenti de oluşmuştu.

Ancak 2024 yılı başından bu yana enflasyonun gösterdiği performans incelendiğinde; enflasyonun öngörülen kadar çabuk gevşemeyebileceği ihtimali dikkat çekiyor. Aralık ayında yüzde 64,77 olan yıllık TÜFE; ocak ayında yüzde 64,86 seviyesine, şubat ayında ise yüzde 67,07 seviyesine yükseldi. Aralık ayında yüzde 2,93 olan aylık TÜFE ise ocak ayında yüzde 6,70 seviyesine yükselirken şubat ayında ise yüzde 4,53 ile beklentilerin hayli üzerinde açıklandı. Bu verilerin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri olduğunu hatırlatmakta fayda var.

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi mart döneminde, yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 42,96’dan 44,19’a çıkarken mart ayı TÜFE artış beklentisi yüzde 3,17’en yüzde 3,43’e çıktı. GSYH beklentisi yüzde 3,3’e indirilirken yıl sonu dolar/TL beklentisi ise 40,53 olarak açıklandı. Dolar/TL çaprazı 2024 yılına 29,72 seviyesinde başlamış fakat yükselişini sürdürmüştü. 2024 yılının ilk üç buçuk ayını geride bıraktığımız bugünde dolar/TL çaprazı 3 liraya yakın bir artış ile 32,2181 seviyesinde seyrediyor.

HSBC de Türkiye için yıl sonu TÜFE tahminini yukarı yönlü revize etti. Piyasa katılımcılarından daha pesimist bir görüntü çizen HSBC yüzde 47,9 olan yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 49,4 seviyesine yükseltti. HSBC, TCMB faiz beklentilerinde ise değişikliğe gitmedi. HSBC’nin aksine, ABD’li finans devi JPMorgan Chase, TCMB’nin nisan ayında 500 baz puanlık faiz artışı işe politika faizini yüzde 50 seviyesine çıkaracağını öngörüyor.

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimler ülke ekonomisi için oldukça büyük önem teşkil edecek. Ekonomi politikasında büyük bir değişiklik beklenmese de dolar/TL çaprazının hareketi açısından seçim sonuçları belirleyici olacaktır.

İLGİLİ ANALİZ Dolarda yeni zirve: Geçmiş 4 yerel seçim döneminde dolar kurunun performansı 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimlerin dolar kuru üzerindeki olası etkilerini görmek için geçtiğimiz dört yerel seçim döneminde dolar/TL’nin hareketlerini mercek altına aldık.
**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
REKLAMI KAPAT X