Fed, beklentilerden kötü gelen TÜFE verisi sonrası nasıl hareket edecek?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed, beklentilerden kötü gelen TÜFE verisi sonrası nasıl hareket edecek?
Hamit Alp Ünlü
14.09.2023 07:56

ABD’de ağustos ayı TÜFE verisi piyasa beklentilerinden daha kötü gelirken Fed’in önümüzdeki haftaki toplantısında nasıl bir faiz kararı alacağı fiyatlanmaya başlandı.

Dün ABD’de ağustos ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi açıklandı. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan veriler beklentilerden kötü gelerek hayal kırıklığı yarattı. Ağustos ayında yıllık çekirdek TÜFE verisi yüzde 4,7’den yüzde 4,3’e gerileyerek beklentilere paralel gelirken benzer şekilde aylık TÜFE de piyasa beklentilerine paralel şekilde yüzde 0,2’den yüzde 0,6’ya yükseldi. Öte yandan temmuz ayında yüzde 3,2 olan yıllık TÜFE ağustos ayında yüzde 3,6 olan piyasa beklentisinden olumsuz şekilde yüzde 3,7’ye yükseldi. Yüzde 0,2’de sabit kalması beklenen aylık TÜFE ise benzer şekilde piyasa beklentilerinden daha kötü biçimde yüzde 0,3 seviyesine yükseldi.

İLGİLİ HABER ABD'de kritik enflasyon verisi açıklandı! ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustos ayında yıllık bazda tahminleri aştı.

Yıllık TÜFE artışına devam ederken aylık çekirdek TÜFE yükselişe geçti

Hatırlanacağı üzere 12 aylık düşüşün ardından temmuz ayında yükselişe geçen ABD’de yıllık TÜFE, ağustos ayında da yükselişini sürdürdü. Ancak artışa rağmen beklentilerin altında gelen temmuz ayı verisinden farklı olarak ağustos ayı TÜFE verisi, Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz artış döngüsünü bitirmeyi tartıştığı bir ortamda beklentilerin üzerinde geldi.

Yıllık çekirdek TÜFE gerilerken yıllık TÜFE’de artış yaşanmasında ise enerji ve gıda fiyatlarının ağustos ayı TÜFE verisi üzerine etkili olması temel katalizör oldu. Zira enerji fiyatları ağustos ayında aylık bazda yüzde 5,6 gıda fiyatları ise aylık yüzde 0,2 artış gösterirken reel ortalama haftalık kazançlar ise yüzde 0,1 azaldı.

Yıllık bazda incelendiğinde ise enerji fiyatları yüzde 3,6 azalırken gıda fiyatları ise yüzde 4,3 arttı. Aylık çekirdek TÜFE ise 2023 yılının Mart ayından bu yana ilk defa artış gösterdi. Burada da ülkedeki ekonomik canlanmanın enflasyonu artırıcı etkisini görmek mümkün oldu.

Fed nasıl bir yol izleyecek?

19 - 20 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek Fed Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantıları sonrasında faiz kararını açıklanacak. Fed ayrıca kasım ve aralık aylarında da FOMC toplantısını gerçekleştirecek ve faizlere yönelik karar alacak.

Piyasalar her ne kadar Fed’in faiz artışlarında sona gelmiş olabileceğini temenni etse ve fiyatlasa da mevcut durumda enflasyonun Fed’in yüzde 2’lik hedefinin hayli üzerinde olduğu ve enflasyonel risklerin de henüz tamamen aşağı yönlü olmadığı dün açıklanan ağustos ayı TÜFE verisiyle bir kez daha görülmüş oldu.

Hatırlanacağı üzere Fed Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz ay gerçekleşen Jackson Hole Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada yüksek enflasyona vurgu yapmış ve gerekli olması halinde faiz artışlarına devam edebileceklerine dair sinyaller vermişti.

İLGİLİ HABER Fed Başkanı Powell, Jackson Hole'da konuştu: Daha fazla faiz artırımına açık kapı bıraktı Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole toplantısında enflasyonla mücadelede daha dikkatli olunması çağrısında bulunarak, ek faiz artışlarının gelebileceğini belirtti.

Şimdi piyasaların merak ettiği konu Fed’in eylül ya da kasım toplantılarında faiz artışına devam edip etmeyeceği olacak. Fed, uzunca bir süredir veri bazlı hareket etme vurgusu yaptığından ötürü kasım ayı FOMC toplantısı için henüz bir şey söylemek için çok erken fakat dün açıklanan TÜFE verisinin ardından önümüzdeki hafta Fed’den bir faiz artışı daha görebiliriz.

Piyasalar önümüzdeki hafta Fed’in faizleri sabit bırakma ihtimalini yüzde 98 olarak fiyatlarken kasım ayında herhangi bir artış olması ihtimali ise yaklaşık yüzde 45 olarak fiyatlanıyor. Ancak daha önce de pek çok defa gördüğümüz gibi piyasaların fiyatlaması her zaman Fed’in kararlarıyla örtüşmeyebiliyor.

Bu kapsamda dün açıklanan TÜFE verisinin ardından Fed’in faiz artışına devam etmesi ihtimalinin tekrar gündeme gelmesiyle birlikte dolar da yükselişe geçmiş bulunuyor.

Etiketler: fed faiz enflasyon
REKLAMI KAPAT X