Fed faiz artışına gitmedi, sırada ECB ve BoE kararları var

Okuma Süresi: 3 Dakika
Fed faiz artışına gitmedi, sırada ECB ve BoE kararları var
Hamit Alp Ünlü
14.12.2023 09:00

Fed 2023 yılının son faiz kararında piyasa beklentileri doğrultusunda hareket ederek faiz artışına gitmeyip 2024 yılı için faiz indirimi sinyalleri verirken; piyasalar, ECB ve BoE’nin faiz kararlarını beklemeye başladı.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) salı ve çarşamba günleri gerçekleştirdiği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından çarşamba akşam saatlerinde 2023 yılının son faiz kararını açıkladı. Fed, piyasa beklentilerine paralel şekilde faizi son iki toplantıda olduğu gibi yüzde 5,50 seviyesinde sabit bıraktı.

Fed karar metninde, enflasyonun arzu edilen seviyeye inmediği belirtilmekle birlikte ekonomik faaliyetin yavaşladığı, uzun vadede maksimum istihdamın ve Fed’in planladığı enflasyon seviyesi olan olan yüzde 2 enflasyon oranının hedeflendiği vurgulandı.

Kasım ayı enflasyon verileri Fed kararından önce açıklanmıştı

ABD kasım ayı enflasyon verileri salı ve çarşamba günleri, Fed kararı açıklanmadan önce yayımlanmıştı. Salı günü açıklanan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi aylık TÜFE verisi dışında beklentilere paralel geldi. Ekim ayında yüzde 3,2 olan yıllık TÜFE piyasa beklentileri doğrultusunda kasım ayında yüzde 3,1 seviyesine inerken ekim ayında yüzde 4 seviyesinde olan yıllık çekirdek TÜFE ise yine piyasa beklentilerine paralel şekilde kasım ayında da aynı seviyede sabit kaldı. Buna ek olarak ekim ayında yüzde 0,2 olarak açıklanan aylık TÜFE, piyasa beklentileri doğrultusunda kasım ayında yüzde 0,3 seviyesine yükseldi. Ekim ayında artış göstermen aylık TÜFE verisinin kasım ayında da sabit kalması bekleniyordu; fakat açıklanan veriler aylık TÜFE’nin kasım ayında yüzde 0,1 oranında arttığını gösterdi.

Çarşamba günü açıklanan kasım ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri beklentilerden olumlu gelmişti. Ekim ayında yüzde 1,2 olan ve kasım ayında yüzde 1 seviyesine inmesi beklenen yıllık ÜFE verisi yüzde 0,9 olarak açıklanırken ekim ayında yüzde eksi 0,4 olan ve kasım ayında yüzde 0,1’e yükselmesi beklenen aylık ÜFE yüzde 0 olarak açıklandı. Ekim ayında yüzde 2,3 olan ve kasım ayında yüzde 2,2’ye inmesi beklenen yıllık çekirdek ÜFE yüzde 2 olarak açıklanırken ekim ayında artış göstermeyen ve kasım ayında yüzde 0,2 artması beklenen aylık ÜFE beklentilerden olumlu gelerek artış göstermedi.

Fed faiz indirimi sinyali verdi, Powell belirsizliğe işaret etti

Fed ayrıca 2024 yılı için faiz indirimi sinyali verdi. Fed noktasal grafiklerinde, Fed yetkilileri 2024 yılı için üç kere faiz indirimi öngördü. Fed Başkanı Jerome Powell faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Sürdürülen sıkılaşma politikasının etkilerinin henüz tam olarak görülmediğini belirten Powell, enflasyonun yavaşlasa da halen yüksek seyrettiğini ifade etti. Gelecekte izlenecek yol haritasının henüz tam olarak belirlenmediğini de ifade eden Powell, gerekli görülmesi halinde ek faiz artışı ihtimalinin halen masada olduğunu ifade etti, faiz indiriminin zamanlamasının ise henüz belirlenmediğini ve tartışıldığını söyledi.

Sırada BoE ve ECB faiz kararları var

Fed’in faiz kararının ardından bugün İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve  Avrupa Merkez Bankası (ECB) da faiz kararını açıklayacak.

BoE’nin son üç ayda olduğu gibi aralık ayında da faiz oranını yüzde 5,25’te sabit bırakması bekleniyor. Ülkede son açıklanan TÜFE verisi yüzde 4,6 seviyesinde gerçekleşmişti.

ECB’nin de 2023 yılının son toplantısında refinansman faizini yüzde 4,50, mevduat faizini yüzde 4 ve marjinal fonlama faizini de yüzde 4,75 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor. Son açıklanan verilere göre Euro Bölgesi’nde yıllık TÜFE yüzde 2,4, aylık TÜFE ise yüzde eksi 0,5 seviyesinde.

REKLAMI KAPAT X