Gözler ABD enflasyonunda: Veri, dolar kurunu nasıl etkileyebilir?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gözler ABD enflasyonunda: Veri, dolar kurunu nasıl etkileyebilir?
Hamit Alp Ünlü
10.08.2023 11:31

Bugün öğleden sonra açıklanacak olan ve piyasaların bu haftanın en kritik gelişmesi olarak beklediği ABD TÜFE verisi, doları ve Fed’in bir sonraki hamlelerini nasıl etkileyebilir?

Amerikan Merkez Bankası (Fed), inatçı yüksek enflasyonla mücadelesine tıpkı diğer merkez bankaları gibi devam ediyor. Hatırlanacağı üzere Fed, haziran ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında önceki faiz artışlarının etkilerini görmek adına faiz artırım döngüsüne ara vermiş ve bankanın bu davranışı özellikle güvercin Fed destekçileri ayı piyasası tarafından heyecanla karşılanmıştı; zira piyasaların bu kesimi Fed’in artık faiz artışında nihai noktaya vardığına dair bir beklentiye girmiş ve hatta 2023 yılı içerisinde gerçekleşebilecek bir faiz indirimini fiyatlamaya başlamıştı. Halbuki hem Fed Başkanı Jerome Powell hem de Fed üyeleri faiz artışına verilen aranın sebebinin önceki faiz artışlarının etkisini görmek olduğunu vurgulamıştı. Powell ayrıca 2023 yılında herhangi bir faiz indirimi olmayacağını da birkaç kez yinelemişti.

Bunu takip eden süreçte temmuz ayı FOMC toplantısında beklentilere paralel şekilde tekrardan 25 baz puanlık bir faiz artışıyla faiz yüzde 5,50 seviyesine yükseltildi. Gerçekleştirilen bu toplantının ardından ağustos ayında ise FOMC toplantısı düzenlenmeyecek. Bir sonraki toplantı eylül ayında gerçekleşecek.

Temmuz ayı FOMC toplantısı sonrasında yapılan açıklamalarda ise hem Fed üyeleri hem de Başkan Powell eylül ayı toplantısına yönelik bazı mesajlar verdi.

Bu mesajlardan en önemlisi, Powell’ın açıklanan enflasyon verisinin beklentilerden olumlu gelmiş olmasına rağmen yalnızca bu veriye bağlı hareket etmeyeceklerini, yüzde 2’lik hedefe ulaşabilmek adına önlerinde uzun bir yol olduğunu dile getirerek, gelecekteki olası faiz artışlarının veriye bağlı olacağını belirtmesi idi. Bu demek oluyor ki enflasyon verisi ılımlı gelmeye devam etse dahi, Fed fiyat artışlarının baskılandığına tam olarak ikna olana dek faiz artışlarını devam ettirmeye meyilli davranabilir.

Bugün TÜFE, yarın ÜFE açıklanacak

Bugün öğleden sonra ABD’de temmuz ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE), yarın ise üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri açıklanacak ve piyasalar fiyat artış baskılarının mevcut durumu üzerinden Fed’in faiz artışlarını sonlandırıp sonlandırmayacağı hakkında bir fiyatlama yapmaya başlayacak. Özellikle TÜFE verisinin piyasa beklentisinden daha olumlu gelmesi halinde eylül ayı FOMC için faiz artışının pas geçilmesi ihtimali piyasalar tarafından değerlendirilecek. Ancak verinin piyasa beklentileri doğrultusunda ya da beklentilerden daha kötü gelmesi Fed’in eylül ayı toplantısında faizleri artırma ihtimalini kuvvetlendirecek.

Peki piyasaların bugünkü verilerden beklentisi ne? Yıllık TÜFE’nin temmuz ayında yüzde 3’ten yüzde 3,3’e yükselmesi beklenirken, yıllık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 4,8’de sabit kalması bekleniyor. Aylık TÜFE ve aylık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 0,2 seviyesinde sabit kalacağı öngörülüyor. Yarın açıklanacak ÜFE verilerinde ise yıllık ÜFE’nin yüzde 0,1’den yüzde 0,7’ye yükselmesi beklenirken, yıllık çekirdek ÜFE’nin yüzde 2,4’ten yüzde 2,3’e gerilemesi bekleniyor. Aylık ÜFE’nin ve aylık çekirdek ÜFE’nin ise yüzde 0,1’den yüzde 0,2’ye yükselmesi bekleniyor.

Veri doları nasıl etkileyebilir?

Açıklanacak enflasyon verilerinin iyileşmeye işaret etmesi ya da piyasalar tarafından olumlu algılanması durumunda risk iştahının artması ile dolar endeksi düşerken riskli varlıklara yönelim artabilir. Dolar endeksinin gerilemesi ise dolar/TL’yi de bir nebze geri çekebilir.

Öte yandan enflasyonun beklentilerden kötü gelmesi durumunda Fed’in eylül ayında faiz artışlarına devam etmesi beklentisi kuvvetlenecektir. Bu senaryoda piyasalar güvenli liman arayışıyla dolara yönelebilir. Böylelikle dolar endeksi yükselerek, dolar/TL’nin de güç kazanmasına destek olabilir. Bu senaryoda ons altın fiyatının ise baskı altında kalması beklenebilir.

REKLAMI KAPAT X