Gözler kritik toplantıda: Piyasalar, TCMB’den nasıl bir faiz kararı bekliyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gözler kritik toplantıda: Piyasalar, TCMB’den nasıl bir faiz kararı bekliyor?
Hamit Alp Ünlü
21.12.2023 08:43

Piyasalar, TCMB’nin vereceği 2023 yılının son faiz kararında 250 baz puanlık artışla politika faizinin yüzde 42,5 seviyesine çıkarılmasını bekliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün gerçekleştireceği 2023 yılının son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından aralık ayına ilişkin faiz kararını açıklayacak. Gerçekleşecek aralık ayı toplantısında TCMB’nin 250 baz puan daha faiz artışına giderek politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını yüzde 42,5 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.

TCMB kasım ayında sürpriz yapmıştı

TCMB’nin kasım ayı PPK toplantısı öncesinde piyasalar, Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 35’ten yüzde 37,5 seviyesine çıkarmasını bekliyordu; fakat TCMB, şahin bir kararla politika faizini 500 baz puan daha artırarak yüzde 40 seviyesine çekmişti. Bugün gerçekleşecek toplantıdan da sürpriz bir karar çıkma ihtimali tabi ki imkansız değil; fakat gerek uzmanlar gerek piyasalar gerekse de 15 Aralık 2023 Cuma günü yayımlanan TCMB aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, TCMB'nin aralık ayı faiz kararına yönelik beklentiyi yüzde 42,50 olarak öngördü.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 29,62 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 65,39 oldu.

Sıkılaşmada sona mı yaklaşılıyor?

Mevcut enflasyon seviyesi halen TCMB’nin hedeflediği seviyeden çok uzakta. Bu sebeple mevcut faiz artış döngüsünün ne zamana dek devam edeceği piyasalar açısından merak konusu.

Orta Vadeli Plan’a (OVP) göre 2023 yılı sonu için hedeflenen tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranı ise yüzde 65 seviyesinde. TCMB aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne bakıldığında ise aralık ayı TÜFE artışı beklentisinin yüzde 3,26, yıl sonu TÜFE artış beklentisinin ise yüzde 65,39 olarak tahmin edildiği görülüyor. Son açıklanan veri ise kasım ayında aylık TÜFE’nin yüzde 3,28, yıllık TÜFE’nin ise yüzde 61,98 seviyesinde olduğuna işaret etmişti.

Ancak unutulmamalı ki TCMB, kasım ayındaki sürpriz faiz kararının metninde, dezenflasyonun tesis edilebilmesi adına gerekli görülen parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığı belirtilerek parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağını ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağını ancak fiyat istikrarının kalıcı şekilde tesis edilebilmesi için gerekli parasal sıkılığın gerekli görülen süre boyunca devam ettirileceğini vurguladı.

Reuters haber ajansının beklenti anketi de TCMB’nin bu faiz kararıyla sıkılaştırma sürecindeki son adımları atmasının beklendiğini gösterdi.

İLGİLİ HABER Reuters anketi sonuçlandı: TCMB politika faizini ne kadar artıracak? Reuters haber ajansının beklenti anketine göre, TCMB’nin yılın son PPK toplantısında politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 42,5 seviyesine çekerek sıkılaştırma sürecinde son adımlarını atması bekleniyor.

Bu kapsamda faiz artış döngüsünün kısa süre içinde sonlandırılması planlanırken yüksek faiz ortamının ise bir süre daha bizimle olması bekleniyor.

Pozitif reel faiz ne anlama geliyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekim ayı içerisinde yaptığı bir açıklamada "Pozitif reel faiz enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmazımız, buna yaklaşmış durumdayız." açıklamasını yapmıştı.

Kasım ayı TCMB kararıyla birlikte politika faizinde yıllık bileşik faiz yüzde 49 seviyesine yükselmiş ve piyasaların 12 ay sonrası için belirlediği enflasyon beklentisinin üzerine çıkmıştı.  Bu durum ise 2021 yılının Kasım ayından bu yana ilk defa pozitif reel faiz ihtimalini doğurmuş oldu. Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde 12 ay sonrası için belirlenen enflasyon beklentisinin yüzde 41,23’e inmesiyle bu beklenti daha da güçlendi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez’in tanımına göre “Reel faiz, nominal faizden enflasyonun etkisinin giderilmesi yoluyla hesaplanan faizdir. Bir anlamda dönem sonunda ele geçecek olan faizin satın alma gücündeki değişimden arındırılmasıyla hesaplanmış faiz demektir.” Bu tanıma göre pozitif reel faiz, belirlenmiş bir vadeye sahip olan bir mevduatın getirisinin söz konusu dönemde görülen enflasyon oranından daha fazla olması; enflasyonun üzerinde bir getiri getirmesi demek olacaktır. Şüphesiz ki, eğer gerçekleşirse, bu durum yatırımların artması ve yabancı yatırımcının ilgisinin çekilmesi açısından önemli olacaktır.

REKLAMI KAPAT X