Gözler TCMB'de: Merkez Bankası piyasalara nasıl bir mesaj verecek?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gözler TCMB'de: Merkez Bankası piyasalara nasıl bir mesaj verecek?
Hamit Alp Ünlü
21.03.2024 08:44

Piyasalar mart ayı toplantısında TCMB’den bir faiz artışı beklemezken açıklanacak karar metninde yer alacak mesajlara odaklanacak.

Bugün gerçekleşecek mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından TSİ 14.00’te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıklayacak.

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesinde TCMB’nin mart ayında herhangi bir faiz artışı gerçekleştirmemesi ve politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor.

TCMB’nin parasal sıkılaşma yolculuğu

TCMB, 2023 yılının haziran ayında başladığı faiz döngüsünün ardından 2024 yılı ocak ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını yüzde 45 seviyesine dek çekmişti. Bu toplantının ardından TCMB Başkanlığında devir teslim yaşanmış; göreve gelen yeni Başkan Fatih Karahan şubat ayında gerçekleşen ve 2024 yılı yıl sonu tüketici enflasyonu hedefinin yüzde 36 olarak vurgulandığı 2024-I Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısında faizleri bir süre sabit tutma niyetinde olduklarına, bu süre zarfında önceki faiz artışlarının gecikmeli etkilerini gözlemleyeceklerine dair mesajlar vermişti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı TCMB Başkanı Fatih Karahan, göreve atanmasının ardından ilk kez basın karşısına çıkarak yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini açıkladı.

Bu toplantının ardından gerçekleşen şubat ayı PPK toplantısında 8 ayın ardından ilk defa faiz artışına gidilmeyerek politika faizi yüzde 45 seviyesinde sabit bırakılmış; karar metninde enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı vurgulanmıştı.

Bu dönemde TCMB mart ayı içinde birtakım ilave sıkılaşma hamleleri de gerçekleştirdi. Buna göre mart ayı başında yapılan duyuruda kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında, TL ticari krediler ve ihtiyaç kredilerinde aylık büyüme sınırının düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise sınırın korunmasına karar verildiği bildirildi.

İLGİLİ HABER TCMB'den ilave sıkılaşma adımları geldi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları kapsamında ihtiyaç kredisi ile ticari kredilerde düzenlemeye gitti.

Sonrasında ise TCMB tarafından 15-16 Mart 2024 tarihinden başlamak ve 5 Ocak 2025 tarihine dek devam etmek üzere TL likiditeyi sıkılaştıracak ve mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımları atıldı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan mevduat faizlerini artıracak yeni karar Türkiye Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak, mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımlarını açıkladı.

Ancak, son açıklanan enflasyon rakamları tüketici enflasyonunun halen inatçı olduğuna işaret etti ve piyasaları hayal kırıklığına uğrattı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre şubat ayında yüzde 6,70’ten yüzde 3,70’e inmesi beklenen aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi yüzde 4,53 olarak açıklanırken yüzde 64,86’dan yüzde 65,74’e yükselmesi beklenen yıllık TÜFE ise yüzde 67,07 olarak açıklandı.

Şubat ayı TÜFE verisinin açıklanmasını takiben kamuoyuyla paylaşılan mart ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi, yıl sonu TÜFE beklentisinin yüzde 42,96’dan 44,19’a, mart ayı TÜFE beklentisinin ise yüzde 3,17’den yüzde 3,43’e çıktığını gösterdi. HSBC de yüzde 47,9 olan 2024 yılı yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 49,4 seviyesine yükseltti.

Piyasaların ve uzmanların TCMB’den beklentisi ne?

Yukarıda da belirtildiği gibi, piyasaların ve uzmanların mart ayında TCMB’den beklentisi politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bırakması. AA Finans’ın anketine göre uzmanların 2024 yılının sonuna dair medyan beklentisi de politika faizinin yüzde 45 seviyesinde kalması yönünde.

İLGİLİ HABER 20 ekonomist, tek soru: Merkez Bankası faizi ne yapacak? AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) mart ayı kararına ilişkin tahminlerini açıkladı.

Ancak, bu noktada yabancı bankaların daha farklı öngörüleri olduğunu da belirtmekte fayda var. HSBC mart ayı toplantısında faizlerin sabit bırakılması konusundaki görüşünü değiştirmezken benzer bir öngörüye sahip olan Morgan Stanley ise 2024 yılının ikinci çeyreğinde açıklanacak verilere bağlı olarak TCMB’nin faiz artışı gerçekleştirebileceği tahmininde bulundu.

Mart ayında faiz artışı beklemeyen bankalardan Bank of America (BofA) ise nisan ayı toplantısında 300-500 baz puanlık bir artış beklentisi paylaşırken JPMorgan da nisan ayı için 500 baz puanlık bir artış öngördü. Yabancı bankalar arasında en şahin tahmini ise Deutsche Bank yaptı. Deutsche Bank TCMB’nin mart ayı toplantısında 500 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirebileceği öngörüsünde bulundu.

İLGİLİ HABER 5 yabancı bankanın Türkiye için son faiz tahminleri Beklentileri aşan şubat ayı enflasyonunun ardından yabancı finans kuruluşlarının TCMB'nin faiz artıracağına ilişkin beklentileri de yükseldi. Buna göre başta Deutsche Bank, JPMorgan ve Morgan Stanley olmak üzere 5 yabancı banka Türkiye için faiz tahminlerini yeniledi. İşte yabancıların son değerlendirmeleri...
Etiketler: TCMB faiz PPK enflasyon
REKLAMI KAPAT X