Haftalık Kripto Bülteni - 10 Eylül 2023

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftalık Kripto Bülteni - 10 Eylül 2023
Çınar Küçükay
10.09.2023 20:12

Kripto piyasasının etki alanı her geçen gün artarken, beraberinde getirdiği fırsatlar ve riskler de artmaya devam ediyor. Bu haftaki bültenimizde ise BTC ve ETH gibi öncü kripto paraların yanı sıra CYBER ve PERP gibi dikkat çekici hareketler yaşayan kripto paralara, Türkiye'nin dijital Türk lirası hamlesinden Thodex skandalına kadar birçok başlığı ele aldık. İşte kripto piyasasında haftanın önemli gelişmeleri..

Kripto piyasası için geçtiğimiz hafta oldukça hareketliydi. Haftalık ölçekte BTC %1,28, ETH ise %1,90’lık kayıp yaşadı.

Haftalık görünümde en çok yükselen kripto para XRD olurken, en çok düşen ise GALA oldu.

Geçtiğimiz hafta  %354’ten fazla bir yükseliş yaşayarak adından sıkça söz ettiren CYBER, 1 hafta içerisinde ulaştığı zirvesinden %67’den fazla düştü.

Kaynak: TradingView

Bunun dışında, CYBER’a benzer şekilde PERP de birkaç gün içerisinde %230’dan fazla artış kaydetti ve şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Ancak, bu seviyeden %29’u aşkın bir düşüş yaşadı.

Kaynak: TradingView

Piyasa değeri açısından en büyük 10 kripto para arasında ise durum çok da kötü olmadı. Buna göre haftalık ölçekte BNB %0,55, XRP %1,22, ADA %0,3, SOL %0,99 ve TRX %3,81 yükseliş yaşarken DOGE %0,55’lik bir düşüş yaşadı.

Bitcoin oynaklığı geçtiğimiz hafta ile aynı seviyede kalırken, önceki hafta da belirttiğimiz gibi zirve seviyelerinden hala oldukça uzakta seyretti.

Kaynak: CoinGlass

Geçtiğimiz Haftanın Önemli Başlıkları

Dijital Türk Lirası Yolda

Türkiye ekonomisinin geleceği, bu hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıkladığı Orta Vadeli Program (OVP) ile birlikte yeni bir boyut kazanıyor. Çarşamba günü kamuoyu ile paylaşılan detaylar, ekonominin yanı sıra dijital mali alanlara da odaklanıyor, özellikle de çok konuşulacak bir gelişmeye; "Dijital Türk Lirası”

Yeni dijital para birimi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yürütülüp yönetilecek bir Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) olarak karşımıza çıkıyor. Projenin 2024 yılının son çeyreğinde faaliyete geçirilmesi planlanıyor.

Bu gelişmeler, Türkiye'nin dijital ekonomideki yerini güçlendirirken, aynı zamanda kripto para borsaları için de yeni düzenlemelerin yolda olduğunu gösteriyor. Cevdet Yılmaz, kripto para borsalarının da düzenleme kapsamında değerlendirileceğini açıkladı.

İLGİLİ ANALİZ Merkez Bankası djital para için kolları sıvadı: CBDC nedir? Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program’ın detaylarını çarşamba günü kamuoyuna duyurdu. Bu planın içerisinde her ne kadar ekonomi alanındaki gelişmeler yer alıyor olsa da, “Dijital Türk Lirası” adının geçmesi kripto piyasalarının da ilgisini çekti.

Thodex Kurucusu Fatih Özer’e Rekor Ceza

Türkiye'nin önde gelen kripto para borsalarından biri olan Thodex'in çöküşünün kurucusu Faruk Fatih Özer, kardeşi Serap Özer ve Güven Özer, büyük bir dolandırıcılık ve para aklama suçu işledikleri gerekçesiyle ağır cezalara çarptırıldı. Faruk Fatih Özer, kardeşleri ile birlikte toplamda 11.196 yıl hapis cezasına mahkum edildi ve 135 milyon lira para cezasına çarptırıldı.

2021 yılında Thodex aniden karanlığa gömülmeden önce yaklaşık 2 milyar dolar değerindeki müşteri fonunu alarak Arnavutluk'a kaçtığı iddia edilen Özer, 2023 yılında Türkiye'ye iade edilmişti. Özer ve kardeşleri, ciddi mali kayıplara uğramış yaklaşık 400.000 yatırımcıya yönelik suçlar nedeniyle, ağırlaştırılmış dolandırıcılık, suç örgütü yönetme ve para aklama suçlarından suçlu bulundular.

 

İLGİLİ HABER Thodex davasında karar çıktı: Fatih Özer'e rekor ceza Kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, 11 bin 196 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

IMF ve Mali Düzenleyicilerin Kripto Paralar Hakkındaki Raporu

G20'nin talebi üzerine, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Finansal İstikrar Kurulu (FSB), kripto paraların getirdiği makroekonomik ve finansal istikrar risklerini yönetmeye yönelik politika ve düzenleyici öneriler içeren bir belge yayınladı. Bu belge, stabilcoin’ler ve merkezi olmayan finans (DeFi) platformları dahil olmak üzere, kripto para sektörünün beraberinde getirdiği önemli riskleri ve bu risklere yönelik potansiyel politika yanıtlarını detaylı bir şekilde ele alıyor.

İLGİLİ HABER IMF ve mali düzenleyicilerden kripto para uyarısı Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Finansal İstikrar Kurulu (FSB), riskleri azaltmak için genel kripto para yasağının sakıncalı olduğu konusunda uyardı.

Coinbase Kurumsal Yatırımcılara Kredi Verecek

Kripto para borsası Coinbase, geçmişte yaşadığı talihsiz deneyimlere rağmen kredilendirme sektörüne yeniden giriş yapıyor. Şirket, büyük kurumsal yatırımcıları hedefleyen yeni bir dijital varlık kredilendirme platformu oluşturmayı planlıyor.

Coinbase, önceki "borç alma" servisinin aksine, bu sefer kurumsal yatırımcılara odaklanmayı planlıyor. Yeni program, SEC başvurusunda açıklandığı üzere, kurumsal ticaret ve velayet hizmetleri için tasarlanmış Coinbase Prime platformu üzerinden zaten 57 milyon dolarlık bir yatırım aldı. Yeni girişim, şirkete, düzenleyicilerin artan gözetimi altında, riskli bir pazarın içinde dikkatlice ilerleme fırsatı tanıyabilir.

Bu stratejik hamle, bazıları tarafından büyük bir kumar olarak görülse de Coinbase'i bu dalgalı pazarda istikrarlı ve uyumlu bir oyuncu olarak konumlandırabilir. Yeni platform, şirketin Genesis ve BlockFi gibi şirketlerin karşılaştığı zorluklardan dolayı oluşan boşluğu doldurma çabası olarak görülüyor.

İLGİLİ HABER Coinbase kripto piyasasında kreditör olmaya hazırlanıyor İşlem hacmine göre ABD’nin en büyük kripto para borsası olan Coinbase, kripto sektöründe oluşan bir boşluğu doldurmak için harekete geçti. Buna göre kripto para borsası, ABD’de kurumsal yatırımcılar için kripto tabanlı kredi hizmeti vermeye karar verdi.
REKLAMI KAPAT X