Piyasalar ABD enflasyon verisi coşkusunu sürdürüyor

Okuma Süresi: 4 Dakika
Piyasalar ABD enflasyon verisi coşkusunu sürdürüyor
Hamit Alp Ünlü
15.11.2023 14:09

Salı açıklanan ve piyasa beklentilerinden daha iyi gelen ekim ayı ABD enflasyon verisi sonrasında piyasalarda oluşan pozitif hava halen etkisini sürdürüyor

Salı günü açıklanan ABD enflasyon verisi piyasalarda pozitif yönde sürpriz yarattı. Beklentilerden daha iyi gelen ekim ayı enflasyon verisi, piyasalarda ABD’de enflasyonun yavaşladığına dair bir fiyatlama etkisi yaratırken coşkulu bir iyimserlik dalgası da yarattı. Ekim ayında yüzde 0,3 seviyesinde sabit kalması beklenen aylık çekirdek tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi yüzde 0,2 olarak açıklanırken yüzde 4,1 seviyesinde sabit kalması beklenen yıllık çekirdek TÜFE ise yüzde 4 olarak açıklandı. Yüzde 0,4’ten yüzde 0,1’e inmesi beklenen aylık TÜFE yüzde 0 olarak açıklanırken benzer şekilde yüzde 3,7’den yüzde 3,3’e inmesi beklenen yıllık TÜFE ise yüzde 3,2 seviyesine geriledi. ABD’de ekim ayı enflasyonuna dair açıklanan tüm kalemler beklentilerden daha olumlu gelmiş oldu.

Hisse senedi piyasaları artışa geçti

Salı günü açıklanan TÜFE verisinin ardından küresel hisse senedi piyasası yükselişe geçti. Wall Street endeksleri salı günü yüzde 2 civarı yükseliş kaydetmesinin ardından, çarşamba günü vadeli işlemlerde pozitif hava devam etmekte.

Salı günü 20 baz puanlık bir düşüşle yüzde 4,8360 seviyesinde kapanan ABD 2 yıllık tahvil getirisi çarşamba günü sınırlı bir yükselişle 4,84 seviyesinde olsa da zayıf görüntüsünü devam ettiriyor. Benzer biçimde dün 19 baz puan gerileyerek yüzde 4,4473 seviyesinde kapanan ABD 10 yıllık tahvil getirisi de çarşamba günü bir miktar daha düşüşle 4,440 seviyesinde.

Salı günü kapanışta 104,05 seviyesine dek inen ABD dolar endeksi ise çarşamba günü yazının yazıldığı dakikalarda 104,13 seviyesinde. Ons altın fiyatı ise yüzde 0,40’lık artışla 1971 dolar seviyesinde.

Dolar/TL çaprazı da veri sonrası tarihi zirvesini yineledi. Asya piyasalarında çapraz 28,70 ile yeni rekor seviyeyi görürken şu dakikalar 28,67 seviyesine gerilemiş durumda. TÜFE verisinin yarattığı oynaklık euro/TL ve altın fiyatlarını da destekledi. Euro/TL çarşamba günü 31,20 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktıktan sonra 31,14 civarına gerilerken gram altın ise 1816,60 seviyesine çıktı.

Yatırım devlerinden fazla iyimser olunmaması uyarısı

ABD enflasyonunun yumuşadığına dair kanıtlar görülmesi piyasalarda uzun süredir beklenen bir durumdu ve çok yüksek heyecanla karşılandı. Yukarıda açıklanan piyasa tepkilerine ek olarak Asya-Pasifik piyasalarının da çarşamba günü, beklentilerden daha olumlu gelen ABD enflasyon verisinin ardından yükseldi. Piyasalardaki bu tepkinin ana sebebi TÜFE’nin zayıflamasının, piyasalarda Fed'in faiz artış döngüsünde sonuna geldiği yönündeki umutları ve beklentileri artırması olarak özetlenebilir.

Piyasalar, TÜFE kararı sonrası Amerikan Merkez Bankasının (Fed) atacağı sonraki adımları da fiyatlamaya başladı. TÜFE sonrası, Fed’in 13 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştireceği ve faiz kararı açıklayacağı yılın son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz artışı gerçekleştirmeme ihtimali yüzde 99,8 olarak fiyatlanıyor. Annex Wealth Management, JPMorgan, Bank of America gibi kuruluşlar bünyesindeki uzmanlar yaptıkları açıklamalarla aralık ayında faiz artırımına gidilmesi ihtimalinin ekim ayı TÜFE verisinin ardından daha da azaldığını kaydettiler.

Buna ek olarak piyasalar, Fed’in faiz indirimine ne zaman başlayacağı hakkında da spekülasyonlarda bulunuyor. Ancak bu konuda aralık ayı Fed kararının aksine henüz bir yeknesaklık bulunmuyor. Fed’in faiz indirimine 2024 yılının mayıs ayında başlayabileceği söylentisine ek olarak temmuz ayına dek 50 baz puanlık faiz indirimi ihtimali fiyatlanırken Goldman Sachs ise 2024 yılının son çeyreğine dek faiz indirimi beklemediğini açıkladı. Ancak faiz indirimi konusu, faiz artış döngüsü bittikten sonra netleştirilebilecek bir konu.

Bu noktada belirtmek gerekiyor ki yatırım devlerinden, coşkulu piyasalara fazla iyimser olunmaması uyarısı geldi. JPMorgan CEO’su Jamie Dimon ABD piyasasının salı günü açıklanan TÜFE verisine gereğinden fazla tepki verdiğini ve bu davranışın bırakılması gerektiğini, enflasyonun arzu edilen kadar çabuk ortadan kalkmayabileceğini ifade etti. Citadel kurucusu Ken Griffin de şayet Fed faiz oranlarını gereğinden hızlı düşürürse bu durumun itibarının kaybı riski yaratabileceğini ifade etti. Hatırlanacağı üzere Fed üyeleri de temkinli açıklamalarda bulunurken Fed Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz hafta, yüzde 2’lik enflasyon hedefine dönmek için gerekirse daha çok faiz artışı yapabileceklerini dile getirmişti. Süreç artık veri odaklı ilerleyecek ve aralık ayındaki FOMC toplantısında Fed’in açıklamalarının tonu, piyasa fiyatlamaları açısından çok önemli olacak.

REKLAMI KAPAT X