Bu hafta piyasaların takip edeceği 4 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 4 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
18.12.2023 08:59

Bu hafta piyasalar, BoJ ve TCMB’nin vereceği 2023 yılının son faiz kararını, İngiltere TÜFE rakamlarını ve ABD kişisel tüketim harcamaları verilerini takip edecek. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), perşembe günü 2023 yılının son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştirdikten sonra aralık ayına ilişkin faiz kararını açıklayacak. Aralık ayı toplantısında TCMB’nin 250 baz puan daha faiz artışına giderek politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını yüzde 42,5 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.

Kasım ayında TCMB’nin politika faizini yüzde 35 seviyesinden yüzde 37,5 seviyesine çıkarması beklenirken Merkez Bankası sürpriz bir hamle ile politika faizini yüzde 40 seviyesine yükseltmişti. Kasım ayında aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 3,28, yıllık TÜFE ise yüzde 61,98 olarak açıklanmıştı.

Buna ek olarak 15 Aralık 2023 Cuma günü yayımlanan TCMB aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre aralık ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 3,26, yıl sonu TÜFE artış beklentisi ise yüzde 65,39 olarak kaydedilmişti. Piyasa Katılımcıları Anketi’nde TCMB'nin aralık ayı faiz kararına yönelik beklenti ise yüzde 42,50 oldu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 29,62 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 65,39 oldu.

Asgari ücrette ikinci görüşme

2024 yılına ilişkin asgari ücretin belirlenmesine yönelik ilk toplantı 11 Aralık 2023 Pazartesi günü gerçekleşmişti, ikinci toplantı ise 18 Aralık 2023 Pazartesi tarihinde gerçekleştirilecek. 2024 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere gerçekleşen görüşmelere önceki yıllardan farklı olarak, 5 kişilik Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) heyetinden ilk kez 4 işçi birden katılıyor. Buna göre kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan bir taşeron işçi süreç boyunca toplantılarda yer alarak 2024 yılı asgari ücretinin belirlenmesine katkı sağlayacak.

İlk görüşmede dile getirilen 2024 yılına ilişkin herhangi sayı ya da teklif kamuoyuyla paylaşılmadı. Gerçekleşecek ikinci toplantıda ekonomik veri ve raporlar görüşülecek.

İLGİLİ HABER Asgari ücrette gözler ikinci toplantıda: Süreç nasıl işleyecek? Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısı yarın yapılacak. Toplantıda, ekonomik veri ve raporların görüşülmesi bekleniyor.

ABD kişisel tüketim harcamaları

ABD’de bu hafta açıklanacak önemli verilerden biri Amerikan Merkez Bankasının (Fed) ana enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim harcamaları endeksi verisi olarak not ediliyor. İlgili veri, yatırımcılara kasım ayı TÜFE verisi hakkında fikir vermesi ve Fed’in sonraki hamlelerinin tahmin edilebilmesi açısından önem teşkil edecek. Cuma günü açıklanacak verinin kasım ayında yıllık kişisel tüketim harcamaları endeksinin yüzde 3’ten yüzde 2,8’e inmesi beklenirken aylık kişisel tüketim harcamaları endeksinin ise ekim ayında olduğu gibi değişmemesi bekleniyor. Ekim ayında yıllık çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksinin yüzde 3,5’ten yüzde 3,4’e inmesi beklenirken aylık verinin ise ekim ayında olduğu gibi yüzde 0,2’de sabit kalması bekleniyor.

Buna ek olarak tüketici güveni, ilk işsizlik başvuruları, dayanıklı tüketim malları siparişleri, yeni ve mevcut konut satışı verileri takip edilecek.

İngiltere TÜFE verisi

Çarşamba günü açıklanacak kasım ayı TÜFE verileri İngiltere Merkez Bankasının (BoE) enflasyonla mücadele kapsamında izlediği stratejinin etkileri konusunda fikir verecek. Kasım ayında yıllık TÜFE verisinin yüzde 4,6’dan yüzde 4,4’e inmesi beklenirken ekim ayında değişmeyen aylık TÜFE verisinin kasım ayında yüzde 0,2’ye yükselmesi bekleniyor.

BoJ aralık ayı faiz kararı

Japonya Merkez Bankası (BoJ) salı günü gerçekleştireceği toplantının ardından faiz kararını açıklayacak. Ultra düşük faiz politikasını sürdüren BoJ’nin salı günkü toplantıda da bir faiz değişikliğine gitmemesi ve yüzde eksi 0,10’luk faiz seviyesini koruması bekleniyor. Öte yandan BoJ Başkanı Kazuo Ueda’nın son açıklamalarıyla birlikte piyasalar BoJ’nin ultra düşük faiz politikasını terk edebileceğini fiyatlarken salı günkü toplantının ardından yapılacak açıklamalarda buna ilişkin ipuçları arayacak.

İLGİLİ ANALİZ Altın fiyatlarına yükselen trend engeli Geçtiğimiz hafta önemli trend desteklerinden dönerek yönünü yukarı çeviren altın bu kez de yükselen trend direncine takılarak haftalık kapanış aldı.
İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (18 Aralık 2023) Kripto piyasası, bu hafta ABD verilerine odaklanacak. Fed politikalarını etkileyebilecek bu veriler ve bazı kripto paraların kilit açılımları, piyasanın ana gündem maddelerini oluşturuyor.
REKLAMI KAPAT X