Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
11.12.2023 08:59

Piyasalar bu hafta Fed, ECB ve BoE’nin faiz kararlarıyla birlikte ABD enflasyon verisi ve Türkiye işsizlik rakamlarını takip edecek.

Amerikan Merkez Bankası (Fed), 2023 yılının son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını 12-13 Aralık 2023 tarihlerinde gerçekleştirecek ve 13 Aralık 2023 Çarşamba günü 2023 yılının son faiz kararını açıklayacak. Piyasaların beklentisi Fed’in eylül ve kasım ayı toplantılarının ardından aralık ayında da politika faizini yüzde 5,50 seviyesinde sabit bırakacağı yönünde. Piyasalar Fed’in faizleri sabit bırakma ihtimalini yüzde 97,1 olarak, 25 baz puanlık faiz artış kararı alınmasını ise yüzde 2,9 olarak fiyatlıyor.

Ülkede son olarak geçtiğimiz cuma günü açıklanan kasım ayı tarım dışı istihdam verisi 199 bin ile beklentilerin üzerinde açıklanmış, işsizlik oranı ise yüzde 3,7 ile beklentilerin altında kalmıştı. Salı ve çarşamba günleri açıklanacak olan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri de faiz kararı öncesinde Fed’e enflasyonun mevcut durumu hakkında bilgi verecek. Faiz kararının ardından ise ise kameralar karşısında açıklamalar yapacak olan Fed Başkanı Jerome Powell’ın ifadeleri, 2024 yılındaki yol haritasının anlaşılması ve faiz indirimlerinin başlangıç tarihinin fiyatlanabilmesi açısından piyasalarca yakından izlenecek.

ABD kasım ayı enflasyon verisi

ABD’de salı ve çarşamba günleri kasım ayına ilişkin tüketici ve üretici enflasyonu verileri açıklanacak. Piyasalar enflasyon rakamlarında Fed politikalarının etkilerini görmeye çalışacak.

Salı günü açıklanacak TÜFE rakamlarına bakıldığında ekim ayında yüzde 3,2 olan yıllık TÜFE’nin kasım ayında yüzde 3,1’e gerilemesinin beklendiği görülüyor. Ekim ayında sabit kalan aylık TÜFE’nin ise kasım ayında da sabit kalması bekleniyor. Gıda ve enerji kalemleri dışarıda bırakılarak hesaplanan çekirdek göstergelere bakıldığında, yıllık çekirdek TÜFE’nin ekim ayında olduğu gibi yüzde 4’te sabit kalmasının beklendiği görülürken aylık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 0,2’den yüzde 0,3’e çıkması bekleniyor. Fed’in uzun süredir devam eden sıkılaşma politikasıyla mevcut yıllık enflasyon oranları bir nebze kontrol altına alınmış olmakla birlikte halen yüzde 2’lik Fed hedefinin hayli üzerinde bulunuyor.

ECB aralık ayı faiz kararı

Bu hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) gerçekleştireceği para politikası toplantısının ardından perşembe günü, 2023 yılının son faiz kararını açıklayacak. ECB’nin de tıpkı Fed gibi faizleri sabit bırakması bekleniyor. ECB’nin eylül ayı toplantısında refinansman faizinin yüzde 4,50'ye, mevduat faizinin yüzde 4'e ve marjinal fonlama faizini de yüzde 4,75'e yükselttiği açıklanmıştı.

Son açıklanan verilere göre Euro Bölgesi’nde yıllık TÜFE yüzde 2,4 ile yüzde 2’lik ECB hedefine biraz daha yaklaşmış durumda. Aylık TÜFE ise son açıklanan verilerde yüzde eksi 0,5 olarak kaydedildi.

BoE aralık ayı faiz kararı

İngiltere Merkez Bankası (Bank of England - BoE) da bu hafta faiz kararı açıklayacak olan merkez bankaları arasında. Uzun süre yüksek enflasyonla mücadele eden ülkede TÜFE verisi yüzde 4,6 seviyesine dek düşmüş durumda. BoE’nin son üç ayda olduğu gibi perşembe günü açıklanacak olan aralık ayı kararında da faiz oranını yüzde 5,25’te sabit bırakması bekleniyor.

Türkiye ekim ayı işsizlik oranı ve perakende satış verileri

Ülkemizde pazartesi günü ekim ayına ilişkin işsizlik oranı ve çarşamba günü de ekim ayına ilişkin aylık ve yıllık perakende satış verileri açıklanacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre göre eylül ayında işsizlik yüzde 9,1 ile 2014 yılından bu yana en düşük seviyesini gördü. Açıklanacak olan ekim ayı verisinde de yüzde 9,1’lik işsizlik oranının sabit kalması bekleniyor.

Temmuz, ağustos ve eylül aylarında düşüş gösteren yıllık perakende satış verisinin ekim ayında da yüzde 13,8’den yüzde 12,9’a düşmesi beklenirken ağustos ve eylül aylarında negatif bölgede açıklanan aylık perakende satışların ekim ayında yüzde eksi 0,7’den yüzde 0,3’e yükselmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABER Dolar/TL ne kadar?: Döviz kurlarında haftanın ilk rakamları İstanbul serbest piyasada dolar 28,9840 liradan, euro 31,2020 liradan haftaya başladı.
İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (11 Aralık 2023) Bu hafta, kripto piyasası önemli gelişmelerle karşı karşıya. Özellikle ABD tarafındaki gelişmeler piyasalar üzerinde belirleyici olacak. Bu nedenle yatırımcıların gözü ABD tarafına çevrilmiş durumda.
İLGİLİ ANALİZ Altın kritik Fed haftasına yükselen trendinin altında giriyor Ons altın, Fed’in kritik faiz kararının açıklanacağı haftaya önemli yükselen trendinin altında giriyor.
REKLAMI KAPAT X