Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
15.01.2024 08:33

Piyasalar, yoğun bir gündeme sahip olan haftada, ABD perakende satış verilerini, 2024 yılı Davos Zirvesi’ni, devam eden kazanç sezonunu, Çin büyüme verilerini ve Türkiye bütçe dengesi verisini takip edecek.

Geçtiğimiz hafta piyasaların takip ettiği en önemli gelişme şüphesiz ki ABD aralık ayı enflasyon verisi idi. ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tüketici enflasyonu aralık ayında yıllık bazda yüzde 3,4 artış kaydederek beklentilerin üzerinde geldi.

Ülkemizde ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan veriler kasım ayında işsizlik oranının ekim ayına göre artmış olsa da arka arkaya yedinci ayda da tek hanelerde kaldığını ve yüzde 9 seviyesinde gerçekleştiğini gösterdi. Bir diğer önemli gelişme ise dolar/TL çaprazının tarihinde ilk kez 30 seviyesini geçmesi olarak kaydedildi. Ayrıca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu "B3" seviyesinde bırakırken, not görünümünü "durağan" seviyededen "pozitif" seviyeye çevirdi.

İLGİLİ HABER Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (8 Ocak - 13 Ocak) Bu hafta küresel finans piyasaları ABD’de açıklanan enflasyon verilerini izlerken, kripto piyasaları ise Bitcoin ETF’lerine ilişkin kararı bekledi. Yurt içinde de işsizlik rakamlarıyla Moody’s’in Türkiye’ye ilişkin kararı piyasalar tarafından yakından takip edildi.

Bu hafta ise özellikle yabancı piyasalarda yoğun bir takvim izlenecek. İşte bu hafta piyasaların takip edeceği 5 gelişme:

ABD aralık ayı perakende satış verisi

ABD aralık ayı perakende satış verisi çarşamba günü açıklanacak. Söz konusu veri, Amerikan Merkez Bankasının (Fed) izlediği sıkılaşma politikasına ve yüksek faiz oranlarına karşılık tüketici harcamalarının halen yüksek seviyede seyredip seyretmediğine ilişkin ipuçları vermesi açısından önemli olacak.

Piyasalar çoğunlukla Fed’in faiz artış döngüsünü muhtemelen tamamladığını ve 2024 yılı içinde faiz indirimleri gerçekleştireceğini fiyatlıyor. Ancak geçtiğimiz hafta Fed kanadından gelen açıklamalar, faiz indirimi için henüz erken olabileceğini ve bazı Fed üyelerinin halen gerçekleşebilecek bir faiz artışı ihtimalini masadan kaldırmadığını gösterdi. Buna ek olarak perşembe günü açıklanan aralık ayı TÜFE verileri ise beklentiler doğrultusunda sabit kalan aylık çekirdek TÜFE dışındaki tüm kalemlerin piyasa beklentilerinden daha kötü açıklandığını gösterdi. Bu durum ise yüksek faiz ortamının bir süre daha devam edebileceğine işaret etti.

Aralık ayı aylık perakende satış verisinin ise yüzde 0,3’ten yüzde 0,4’e yükselmesi bekleniyor. Bu hafta ayrıca perşembe günü açıklanacak konut başlangıçları ve cuma günü açıklanacak mevcut konut satışları verileri ve hafta boyunca Fed yetkililerinin açıklamaları takip edilecek.

2024 yılı Dünya Ekonomi Forumu

2024 yılı Dünya Ekonomi Forumu pazartesi günü İsviçre’nin Davos kentinde "Güveni Yeniden İnşa Etmek" teması ile başlayacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ekonomi dünyasının aktörleri Davos’ta bir araya gelerek küresel ekonominin mevcut durumunu tartışacak. Bu yıl Ukrayna ve Gazze’de devam eden savaşlar ve bunların küresel ekonomi üzerindeki etkileri de tartışmaların odak noktalarından biri olacak.

Forum boyunca, G7 liderleri arasından foruma katılan tek lider olan Çin Başbakanı Li Qiang ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un birer konuşma yapması beklenirken Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Christine Lagarde'ın ise üç konuşma gerçekleştirmesi planlanıyor.

2023 yılı son çeyrek kazanç sezonu

ABD'de 2023'ün son çeyreğine ilişkin bilançolar geçtiğimiz cuma günü dört büyük banka ile açıklanmaya başladı. ​​JPMorgan, BofA, Citigroup ve Wells Fargo cuma günü bilançolarını açıkladı. Açıklanan kazançlar kâra işaret etse de sonuçlar piyasa beklentilerinin altında kaldı.

Banka bilanço raporları salı günü Goldman Sachs ve çarşamba günü açıklanacak Charles Schwab ile devam edecek.

Çin 2023 yılı büyüme verisi

Çarşamba günü Çin, 2023 yılına dair gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) oranını açıklayacak. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 2023 yılı için resmi büyüme hedefi yüzde 5 seviyesindeydi. Açıklanacak verinin yüzde 5,2 ile hedefleri karşılaması bekleniyor.

Türkiye aralık ayı bütçe dengesi

Pazartesi günü aralık ayına dair bütçe dengesi açıklanacak. Ekim ayında 95,46 milyar TL açık veren bütçe, kasım ayında ise 75,63 milyar TL fazla vermişti. Bütçenin aralık ayında 90 milyar TL açık vermesi bekleniyor.

İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (15 Ocak 2024) Kripto piyasası nispeten bu hafta sakin geçecek gibi görünse de ekonomik gelişmeler volatilite yaratabilir. ABD tarafındaki ekonomik gelişmelerin yanı sıra ETF alanında adım atmaya hazırlanan Çin için de önemli gelişmeler söz konusu.
İLGİLİ ANALİZ Altın haftaya umut tazeleyerek başlıyor Ons altın geçtiğimiz hafta zayıf bir seyir izleyerek yükselen trendini aşağı yönde test etmiş olsa da hafta kapanışını önemli bir tepki yükselişi yaparak yükselen trend üzerinde yapmayı başardı. Bu nedenle ons altının bu haftaya umut tazeleyerek başladığından bahsedebiliriz.
REKLAMI KAPAT X