Bu hafta piyasaların takip edeceği beş önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği beş önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
10.06.2024 08:57

Kurban Bayramı tatili öncesindeki son haftada içeride perakende satış verileriyle birlikte işsizlik oranı ve bütçe dengesi, dışarıda ise Fed’in faiz kararı ile ABD mayıs ayı enflasyon verisi takip edilecek.

Dokuz günlük Kurban Bayramı tatili öncesinde piyasalar hareketli bir hafta geçirecek. Pazartesi günü nisan ayı işsizlik oranı, salı günü perakende satış verileri, cuma günü ise bütçe dengesi açıklanacak. Bunun dışında bu haftanın en önemli iki verisi olan ABD mayıs ayı enflasyon verisi ve Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz kararı da çarşamba günü açıklanacak. Bu hafta ayrıca İngiltere verileriyle Japonya Merkez Bankası (BoJ) kararı da piyasalar tarafından takip edilecek.

Nisan ayı işsizlik oranı

Haftanın ilk gününde 2024 yılı nisan ayına ilişkin işsizlik oranı açıklanacak. İşsizlik oranı bir süredir tek hanelerde ve yüzde 8 ile 9 bandı arasındaki seyrediyordu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından enflasyonu düşürmek adına atılan kısıtlayıcı para politikası adımları bile işsizlik oranında harcama alışkanlıklarını kıracak belirgin bir değişikliğe vesile olmamıştı.

Bu gelişmelerin ardından mart ayında yüzde 8,6 olarak açıklanan işsizlik oranının nisan ayında yüzde 8,5’e düşmesi bekleniyor.

Türkiye nisan ayı perakende satış verileri

Salı günü açıklanacak olan perakende satış verileri de piyasaya ve ekonomi kurmaylarına tüketici harcamaları ve tüketici güveninin mevcut durumu hakkında bir görüntü çizecek olması açısından önem teşkil edecek.

Şubat ayında yüzde 13,7’den yüzde 25,1 seviyesine yükselen yıllık veri, mart ayında yüzde 19,4’e düşmüştü. Yıllık perakende satışların nisan ayında yüzde 22’ye yükselmesi bekleniyor.

Şubat ayında yüzde 3,6 olan ve mart ayında sıfır seviyesine düşen aylık perakende satışların ise nisan ayında düşüşünü devam ettirerek yüzde eksi 0,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Mayıs ayı bütçe dengesi

Cuma günü mayıs ayına ilişkin bütçe dengesi açıklanacak. Bütçe 2023 yılı Kasım ayından bu yana açık vermişti. Mart ayında görülen 209 milyar liralık açık nisan ayında 177,83 milyar liraya düşmüştü. Bu hafta açıklanacak mayıs ayı verisinin hayata geçirilen kamuda tasarruf planının da etkisiyle 75 milyar liralık bir bütçe açığına işaret etmesi bekleniyor.

ABD mayıs ayı enflasyon verisi

ABD mayıs ayı enflasyon verisi, bilhassa da tüketici fiyat endeksi (TÜFE), bu hafta için hayli önemli bir veri durumunda. Zira mayıs ayı TÜFE verisi çarşamba akşamı, Fed’in faiz kararından önce açıklanacak ve belki de Fed’in alacağı faiz kararı üzerinde büyük bir etki yaratacak.

Nisan ayında yüzde 0,3 olan aylık çekirdek TÜFE’nin mayıs ayında da aynı seviyede kalması beklenirken nisan ayında yüzde 3,6 olan yıllık çekirdek TÜFE’nin mayıs ayında yüzde 3,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Nisan ayında yüzde 3,4 seviyesinde açıklanan yıllık manşet TÜFE’nin mayıs ayında aynı seviyede kalması beklenirken nisanda yüzde 0,3 olarak açıklanan aylık manşet TÜFE’nin ise yüzde 0,1 seviyesine inmesi bekleniyor.

Fed'in haziran ayı faiz kararı

Fed Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) haziran ayı toplantısı salı ve çarşamba günü gerçekleştirilecek ve çarşamba akşamı, mayıs ayı TÜFE verisini takiben Fed faiz kararını açıklayacak. Piyasalar Fed’in bu ay da politika faizini yüzde 5,50 oranında sabit tutmasını bekliyor. Faiz kararının ardından kameraların karşısına geçecek olan Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları ise faiz indiriminin zamanına ve izlenecek yol haritasına ilişkin bir fikir vermesi açısından hayli önemli olacak.

İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (10 Haziran 2024) ABD enflasyon oranı bu haftanın en önemli başlıklarından birisi olacak. Diğer yandan, bu haftayı önemli kilit açılımları bekliyor. İşte 10 Haziran itibarıyla haftanın öne çıkan gelişmeleri..
İLGİLİ ANALİZ Geçtiğimiz hafta altında yaşanan sert geri çekilmenin şifreleri Ons altın cephesinde bir süredir devam eden zayıf seyir, geçtiğimiz cuma günü büyük bir geri çekilme ile taçlandı. Yaşanan bu sert geri çekilmenin teknik taraftan ziyade temel nedenleri olduğu için haftaya ons altında yaşanan sert geri çekilmenin şifrelerini inceleyerek başlayacağız.
REKLAMI KAPAT X