Haftalık kripto bülteni - 2 Eylül 2023

Okuma Süresi: 3 Dakika
Haftalık kripto bülteni - 2 Eylül 2023
Çınar Küçükay
02.09.2023 15:29

Kripto piyasalarında geçtiğimiz haftalarda yaşanan sakin seyir bu hafta yerini yüksek volatiliteye bıraktı. İşte kripto piyasalarında haftanın öne çıkan gelişmeleri..

Grayscale ile SEC arasındaki hukuk savaşı ve SEC’nin 7 farklı kurumun spot Bitcoin ETF başvurusuna erteleme kararı vermesi bu hafta kripto piyasasındaki en önemli gelişmeler oldu.

Kripto piyasa verileri

Kripto piyasası için geçtiğimiz hafta oldukça hareketliydi. Haftalık ölçekte Bitcoin (BTC) %0,87 düşüş yaşarken, Ethereum (ETH) ise %1,14’lük bir aşağı yönlü hareket gerçekleştirdi.

Kaynak: Coin360

Haftalık görünümde en çok yükselen kripto para birimi CyberConnect (CYBER) olurken, en çok düşen ise Akash Network (AKT) oldu.

Kaynak: CoinGecko

Buna göre, CyberConnect (CYBER) geçtiğimiz hafta %354’ten fazla bir yükseliş yaşadı. Ulaştığı zirvesinden %41’i aşkın bir düşüş yaşamasına rağmen bu artış oranı şu anda ise %189’a tekabül etti. Öte yandan son düşüşe rağmen günlük mum kapanışından bu yana CYBER %30’dan fazla geri çekilme kaydetti.

Kaynak: TradingView

Piyasa değeri açısından en büyük 10 kripto para arasında ise durum çok da kötü değil.

Buna göre haftalık ölçekte BNB %1,10, XRP %4,83, ADA %1,42, SOL %3,36 ve TRX %1,20 düşüş yaşarken DOGE %0,8’lik bir artış yaşadı.

Bitcoin Korku ve Açgözlülük Endeksi ise geçtiğimiz hafta ile neredeyse aynı seviyede kaldı.

Kaynak: alternative.me

Bitcoin oynaklığı ise son haftalarda yükselmeye devam ediyor. Ağustos ayının 14’ünde 2016 yılındaki seviyelere gerileyen oynaklık oranı şu anda %2,08 seviyelerinde bulunuyor. Ancak hala 2021 yılında ulaşılan %6,16 seviyesinden oldukça uzak bir konumda bulunuyor.

Kaynak: CoinGlass

Geçtiğimiz Haftanın Önemli Başlıkları

Grayscale'in SEC’ye karşı zaferi

Geçtiğimiz hafta, ABD merkezli kripto varlık yöneticisi Grayscale, SEC ile yaşadığı hukuki mücadeleyi kazandı. Mahkeme, SEC'nin Grayscale'in GBTC'sini Spot Bitcoin ETF'ye dönüştürme başvurusunu reddetme kararını iptal etti. Bu kararın ardından Bitcoin'in fiyatı hızla yükselerek son iki haftanın en yüksek seviyesi olan 28.100 dolara ulaştı.

İLGİLİ ANALİZ Grayscale kazandı, SEC kaybetti: Gelecekte kripto para yatırımcılarını neler bekliyor? ABD yetkililerinin Spot ETF başvurularına yönelik keskin tavrı, son zamanlarda kripto para piyasalarının büyük bir baskıyla mücadele etmesine yol açmıştı. Ancak Grayscale Investments'ın SEC’ye karşı açtığı dava kripto piyasalarını yeniden hareketlendirdi.

SEC 7 ETF başvurusunu erteledi

Ancak, kripto topluluğu, Spot Bitcoin ETF'nin onayını beklerken SEC'nin WisdomTree, Invesco, Valkyrie, Fidelity, VanEck, Bitwise ve BlackRock şirketlerinin başvurularını 45 gün daha ertelemesiyle karşılaştı. Bu durum Bitcoin ve diğer kripto paraların fiyatında düşüşe neden oldu. Bitcoin, Grayscale'in etkisiyle yaşadığı yükselişe rağmen bu düşüşle 25.500 doların altına geriledi.

İLGİLİ ANALİZ SEC ve Bitcoin ETF başvurularının ertelenme döngüsü SEC, 7 finans kuruluşunun sunduğu spot Bitcoin ETF başvurusunu erteledi. Bu ertelemeler ise sektöre yönelik belirsizliklerin daha da artmasına yol açtı.

BTC borsa net akışları 26,000 doların altına düştü

Glassnode tarafından önemli bir veri yayınlandı. BTC'nin büyük fiyat düşüşünden önce borsalara olan net akışların 4 ayın en yüksek seviyesine çıktığını belirtti. Bu durum satış baskısını artırarak büyük fiyat düşüşünü öngörüyordu.

Kaynak: Glassnode

Binance Rusya’dan çekilmeyi düşünüyor

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, Batı'nın Rus bankalarını uluslararası ödeme ağlarından çıkarmasının ardından Rus kullanıcılarına sadece Rus rublesi ile işlem yapma şansı sundu. Bu kararın ardında, ABD Adalet Bakanlığı'nın Binance'i Rusların ABD yaptırımlarını aşmalarına yardımcı olup olmadığını araştırdığı bilgisi bulunuyor. Binance, Rusya'dan çekilme olasılığını değerlendiriyor. Bu durum, diğer kripto borsalarının da bazı Rus bankalarını ödeme seçenekleri listelerinden çıkarmasına yol açtı.

İLGİLİ HABER Binance, Rusya'dan çıkış sinyali verdi Binance, Rusya’daki faaliyetlerine yönelik radikal bir adım atmaya hazırlanıyor. Şirket sözcüsünün aktardığına göre, Rusya'dan tamamen çekilme de dahil tüm seçenekler Binance tarafından değerlendiriliyor.

SEC Binance’in peşini bırakmıyor

SEC, Binance'e karşı açtığı davada Pazartesi günü 35'ten fazla ek içeren gizli bir dilekçe sundu. Bir dilekçenin gizli olması, bilgilerin kamudan gizlendiği anlamına gelir ve bu tür bir durum bu tür davalar için oldukça nadirdir. Uzmanlar, bu durumun muhtemelen Adalet Bakanlığı'nın bir suç soruşturmasını engellememek veya bir tanığı ya da şirketi korumak amacıyla yapıldığını düşünüyorlar.

SEC, Haziran ayında ABD'de kayıtlı olmayan menkul kıymet piyasalarını işletmekle suçladığı iki büyük kripto borsası olan Binance ve Coinbase'e karşı dava açmıştı. Ayrıca, Binance'e, ABD yasalarını kasıtlı olarak ihlal etme, piyasa manipülasyonu ve müşteri fonlarının yanlış yönetimi gibi ek suçlamalar da yöneltilmişti. Bu gizli dilekçenin muhtemelen bu ek suçlamalardan biri veya daha fazlasıyla ilgili olduğu düşünülüyor.

İLGİLİ HABER SEC, Binance’in ardından Coinbase'e dava açtı SEC, Binance’in ardından kripto para borsası Coinbase'e Manhattan Federal Mahkemesi'nde dava açtı.
REKLAMI KAPAT X