Haftalık Kripto Bülteni - 30 Eylül 2023

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftalık Kripto Bülteni - 30 Eylül 2023
Çınar Küçükay
30.09.2023 18:21

Kripto para piyasası yasal düzenlemeler ve yeni yatırım haberleri ile dalgalanmaya devam ederken Kraken’in menkul kıymet ticaretine girişi ve Binance’in Fransa’da yaşadığı operasyonel sorunlar bu hafta kripto para dünyasında öne çıkan gelişmeler oldu.

Geçtiğimiz hafta kripto piyasaları önemli gelişmelere sahne oldu.

Bu gelişmelerden en çok dikkat çekenleri ise Kraken’in menkul kıymet ticaretine girişi, Tether’in yeni yatırımları, Binance’in Fransa’da yaşadığı operasyonel sorunlar, MicroStrategy’in Bitcoin alımları ve CBDC’lerin geleceğine yönelik gerçekleşen tartışmalar oldu.

Bu gelişmelerin ortasında bu hafta BTC %1,57'lik bir artış gösterirken, ETH fiyatında ise %5,60 yükseliş kaydedildi.

Haftalık görünümde en çok yükselen kripto para MKR olurken en çok düşen ise XRD oldu.

Kaynak: CoinGecko

Tellor Tributes (TRB) ise geçtiğimiz hafta %63’ün üzerinde bir artış yaşayarak yükseliş trendini devam ettirirken, son 1 ayda kaydettiği %290 yükseliş ile dikkatleri üzerine çekti.

Kaynak: TradingView

Piyasa değeri açısından en büyük 10 kripto para biriminin haftalık performansına bakıldığında ise genel olarak durumun kötü olmadığı görüldü.

XRP %0,83, SOL %4,58, TRX %6,24, ADA %2,21 ve BNB %1,93  yükseliş gösterirken, TON %3,7 değer kaybetti. DOGE fiyatında ise önemli bir değişiklik yaşanmadı.

Bu hafta kripto borsalarındaki toplam hacim ise 316 milyar doları aştı.

Kaynak: CoinGlass

Geçtiğimiz haftanın önemli başlıkları

Kraken, Menkul Kıymet Ticaretine Atılıyor

Kraken, kripto para alım satımına ek olarak 2024 yılında menkul kıymet ticaretine başlamayı planlıyor. "Kraken Securities" adı altında Amerika ve İngiltere’de bu yeni hizmeti sunacak olan Kraken, bu genişleme ile birlikte sektördeki rekabeti daha da kızıştıracak. Böylece, Kraken, pazarda eToro ve Robinhood gibi rakiplerine karşı daha kuvvetli bir pozisyona geçmeyi ve Binance gibi yaşadığı sorunlarla sürekli gündeme gelen firmalardan ayrışmayı amaçlıyor.

İLGİLİ HABER Binance, kripto ödeme hizmeti Binance Connect'i kapatıyor İşlem hacmine göre kripto para piyasasının lider borsası Binance, kripto ödeme hizmeti Binance Connect'i kapatma kararı aldı.

Tether Alman Firmaya Yatırım Yaptı

Stablecoin lideri Tether (USDT), Almanya merkezli Northern Data Group’a 420 milyon dolar yatırım yaparak şirketin önemli bir hissedarı oldu. Yatırımla birlikte Tether, sektör çeşitliliğini artırırken, Northern Data Group'un kripto madencilik ve yapay zeka projelerine önemli bir katkı sağlamış oldu.

Binance Fransa’da Sıkıntıda

Binance’in Fransa’daki müşterileri, ödeme işlemci ortağı Paysafe ile olan ortaklığın bitmesi üzerine, hesaplarına para yatırma ve çekme konusunda sorunlar yaşıyor. Binance, müşterilerine sorunsuz bir geçiş vaat etse de birçok kullanıcı hesaplarının bloke olduğunu belirtiyor.

Binance, Paysafe ile ortaklığı uzatma konusunda görüşmeler yaparken, bu süreçte para çekme ve yatırma işlemleri erişilemez durumda. Bu kritik durum, Fransa'da platform için yasal ve düzenleyici zorluklarla karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor.

İLGİLİ HABER Binance, Rusya’daki faaliyetlerini sonlandıracağını açıkladı İşlem hacmine göre dünyanın en büyük kripto borsası olan Binance’in, varlıklarını satarak Rusya pazarından çıkma kararı aldığı bildirildi.

MicroStrategy Bitcoin Portföyünü Genişletiyor

MicroStrategy, Bitcoin yatırımlarını artırmak amacıyla 5.445 BTC daha satın aldı. Bu alım sonrasında şirketin toplamda elinde 158.245 BTC bulunmakta ve MicroStrategy, dünya üzerindeki en büyük kurumsal Bitcoin sahibi olma ünvanını sürdürmekte.

SEC Başkanı Gary Gensler Sorgulandı

Gary Gensler, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi tarafından bir dizi soru ile sorgulandı. Gensler, Komite Başkanı Patrick McHenry ve Rep. Richie Torres’in sert sorularına maruz kaldı.

Komite Başkanı Cumhuriyetçi Temsilci Patrick McHenry, Gensler'i sert bir şekilde eleştirerek, SEC'in kural koymaya yönelik mevcut yaklaşımının finansal piyasaların bütünlüğünü tehlikeye düşürdüğünü ve yatırımcıları riske attığını iddia etti.

İLGİLİ HABER SEC Başkanı Gensler: Bitcoin, menkul kıymet değil SEC Başkanı Gary Gensler, Bitcoin'in "menkul kıymet" olmadığını yineleyerek, kripto para birimini "emtia" olarak nitelendirmekten kaçındı.

Bitcoin Spot ETF İncelemeleri Ertelemeye Aldı

SEC’nin ETF erteleme döngüsü devam ediyor. Perşembe günü, SEC Blackrock’ın iShares Bitcoin Trust ETF İncelemesini ertelediğini duyurdu. SEC, Bitwise, Invesco ve Valkyrie spot ETF başvurularını da erteledi.

Bu, 2023’te bir Bitcoin Spot ETF’in onaylanma olasılığını azaltıyor. SEC, bir yandan spot ETF incelemelerini erteleyerek endüstriyel tepkilere neden oldu.

ETF'ler için beklenen tarihten önce erteleme kararları almaya devam eden SEC, birkaç ETH-Futures ETF'i onayladı.

İLGİLİ ANALİZ SEC ve Bitcoin ETF başvurularının ertelenme döngüsü SEC, 7 finans kuruluşunun sunduğu spot Bitcoin ETF başvurusunu erteledi. Bu ertelemeler ise sektöre yönelik belirsizliklerin daha da artmasına yol açtı.

Merkez Bankası Dijital Paralar (CBDC) Tartışması

Bu hafta CBDC’ler, merkez bankaları, düzenleyiciler ve meclis üyeleri arasında önemli tartışma konularından biri olmaya devam etti.

ECB Başkanı Christine Lagarde, CBDC’nin tam anlamıyla anonim olmayacağını vurgularken, ABD’de ise bazı yasama üyeleri CBDC’lerin gizlilik ihlaline yol açabileceği konusunda endişelerini dile getirdi.

Bu durum ise CBDC’leri hayatımızın merkezine almaya çalışan merkez bankalarının gelecek dönemlerde daha fazla tartışma yaşayabileceğine işaret etti.

İLGİLİ ANALİZ Merkez Bankası djital para için kolları sıvadı: CBDC nedir? Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program’ın detaylarını çarşamba günü kamuoyuna duyurdu. Bu planın içerisinde her ne kadar ekonomi alanındaki gelişmeler yer alıyor olsa da, “Dijital Türk Lirası” adının geçmesi kripto piyasalarının da ilgisini çekti.
REKLAMI KAPAT X