Bu hafta piyasaların takip edeceği beş önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği beş önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
12.02.2024 09:01

Bu hafta piyasalar ABD ile İngiltere’nin enflasyon verileriyle birlikte Japonya’da büyüme ve Türkiye’de işsizlik rakamlarını takip edecek. Yurt içi piyasa katılımcıları ayrıca 2024 yılının ilk halka arzlarının performansını da yakından izleyecek.

Geçtiğimiz hafta özellikle iç piyasada epey hareketli geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yeni Başkan Fatih Karahan liderliğinde gerçekleşen enflasyon raporu toplantısı, ocak ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisi ve talep toplanan iki halka arz takip edilen gelişmelerden bazıları idi.

İLGİLİ HABER Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (5 Şubat - 10 Şubat) Bu hafta yurt içi piyasalarda, Merkez Bankasında yaşanan bayrak değişimi sonrasında yılın ilk Enflasyon Raporu’nun sunumuyla birlikte enflasyon verileri piyasa katılımcıları tarafından yakından takip edildi.

Bu hafta iç piyasalar ise ocak ayı işsizlik, perakende satışlar verileri, bütçe dengesi ve halka arz takvimi ile meşgul olacak. Uluslararası piyasalarda takip edilecek en önemli gelişme ise ABD enflasyon verisi olarak kaydedilirken İngiltere enflasyon ve büyüme verileri ile Japonya büyüme verisi de piyasaların odağında olacak.

ABD ocak ayı enflasyon verisi

Küresel çapta bu haftanın takip edilecek en önemli gelişmesi şüphesiz ki ABD ocak ayı enflasyon verisi olacak. ABD’de salı günü TÜFE, cuma günü ise üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri açıklanacak. Açıklanacak olan bu veriler enflasyonun istenilen düzeye gelip gelmediğini ortaya koyacak ve Amerikan Merkez Bankasının (Fed) bir sonraki toplantısında faiz politikasına ilişkin alacağı kararın fiyatlanmasında çok önemli olacak.

Salı günü açıklanacak verilerden TÜFE’nin yüzde 3,3’den yüzde 2,9’a gerilemesi beklenirken aylık TÜFE’nin ise yüzde 0,2 oranında sabit kalması bekleniyor. Yıllık çekirdek TÜFE’nin yüzde 3,9’dan yüzde 3,8’e inmesi beklenirken aylık çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 0,3 seviyesinde sabit kalması beklenmekte.

Cuma günü açıklanacak yıllık ÜFE verisinin yüzde 1’den yüzde 0,7’ye inmesi beklenirken aylık verinin ise yüzde eksi 0,1’den yüzde 0,1’e yükselmesi bekleniyor. Yıllık çekirdek ÜFE’nin yüzde 1,8’den yüzde 1,7’ye inmesi, aralık ayında sabit kalan aylık çekirdek ÜFE’nin ise ocak ayında yüzde 0,1’e yükselmesi bekleniyor.

Bu hafta ayrıca hafta boyunca Fed üyelerinin açıklamaları, perşembe günü perakende satışlar, imalat endeksi ve işsizlik başvuruları izlenecek.

İngiltere ocak ayı enflasyon ve dördüncü çeyrek GSYH

İngiltere’de çarşamba günü enflasyon perşembe günü ise büyüme verileri açıklanacak. İngiltere’de ocak ayında aylık TÜFE’nin yüzde 0,4’ten yüzde eksi 0,3’e gerilemesi beklenirken yıllık TÜFE’nin ise yüzde 4’ten yüzde 4,1’e yükseleceği düşünülüyor.

Perşembe günü açıklanacak gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisinin ise daha karışık bir tabloya işaret etmesi bekleniyor. 2023 yılı dördüncü çeyrek ve aralık ayı GSYH verilerinin yüzde eksi 0,1 ile küçülmeye işaret etmesi beklenirken dördüncü çeyrek yıllık GSYH verisinin ise yüzde 0,5 seviyesinde bir büyüme gerçekleştirmesi bekleniyor.

Japonya dördüncü çeyrek GSYH

Dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi olan Japonya’da da bu hafta GSYH verileri açıklanacak. Ultra düşük faiz politikası izleyen ülkenin perşembe günü açıklanacak GSYH verilerinin pozitif bir görüntü sergilemesi bekleniyor. 2023 yılı dördüncü çeyrek çeyreklik GSYH verisinin yüzde 0,3’e yıllık verinin ise yüzde 1,4’e yükselmesi bekleniyor.

Türkiye’de işsizlik, perakende satışlar ve bütçe dengesi

Haftanın ilk işlem gününde aralık ayı işsizlik oranı açıklanacak. TCMB’nin faiz artış politikasına karşın düşük seyretmeye devam eden işsizlik oranı kasım ayında beklentilerin üzerinde olacak şekilde yüzde 9 olarak açıklansa da tek hanelerde kalmıştı. Aralık ayında işsizlik oranının yüzde 9,2’ye yükselmesi bekleniyor.

Tüketici güveni ve tüketici harcamaları ile ilgili fikir verecek olan perakende satış verileri de salı günü açıklanacak. Buna göre aralık ayı verilerinin aylık bazda yüzde 0,2’den yüzde 0,1’e, yıllık bazda ise yüzde 12,8’den yüzde 9’a düşmesi bekleniyor.

Öte yandan perşembe günü ocak ayı bütçe dengesi açıklanacak. Bütçe son olarak aralık ayında 842,53 milyar TL açık vermişti.

Halka arz takvimi

2024 yılı halka arz takvimi, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri A.Ş. (PATEK) ve Bor Şeker A.Ş. (BORSK) halka arzlarıyla başladı. Bu hafta takvimde Limak Doğu Anadolu Çimento San. ve Tic. A.Ş. (LMKDC) var. Limak Doğu Anadolu Çimento San. ve Tic. A.Ş. 14 - 16 Şubat 2024 tarihleri arasında talep toplayacak. Halka arz fiyatı ise hisse başına 16,20 TL olarak açıklandı.

İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (12 Şubat 2024) Bu hafta ABD’yi makro ekonomik açıdan kritik gelişmeler bekliyor. Bu nedenle kripto piyasasında da gözler ABD tarafına çevrilmiş durumda. İşte 12 Şubat itibarıyla haftanın öne çıkan gelişmeleri..
İLGİLİ ANALİZ Altın, ABD enflasyon verisini bekliyor: Yeni haftada takip edilecek seviyeler Altın, bu hafta salı günü açıklanacak olan ABD enflasyon verisi öncesi haftaya sakin bir başlangıç yapıyor.
REKLAMI KAPAT X