Bu hafta piyasaların takip edeceği dört önemli gelişme

Okuma Süresi: 3 Dakika
Bu hafta piyasaların takip edeceği dört önemli gelişme
Hamit Alp Ünlü
06.05.2024 08:36

Geçen haftaki yoğun gündemin ardından nispeten sakin geçmesi beklenen haftada iç piyasada işsizlik verisi ve TCMB enflasyon raporu, dış piyasada ise ABD verileri ve BoE faiz kararı takip edilecek.

Geride bıraktığımız hafta hem iç hem de dış piyasalarda oldukça yoğun bir gündem ve arka arkaya açıklanan veriler ile tamamlandı. Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz kararı, S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu B+’ya yükseltmesi, açıklanan nisan ayı enflasyon verisi, açlık sınırının asgari ücretin üzerine çıkması, BIST 100 endeksinin tarihinde ilk kez 10 bin puanı aşması gibi gelişmeler geçtiğimiz hafta ekonomi gündemini fazlasıyla meşgul etti.

İLGİLİ HABER Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (29 Nisan - 4 Mayıs) Yurt içi piyasada S&P’nin Türkiye’ye ilişkin kararı ile enflasyon rakamlarının takip edildiği haftada, küresel çapta ise ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı öne çıktı. İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 gelişmesi:

Bu hafta ekonomi gündemi ise nispeten daha sakin olacak. İç piyasalarda mart ayı işsizlik oranı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kamuoyu ile paylaşılacak enflasyon raporu takip edilecek. Dışarıya baktığımızda ise piyasalar, ABD verileri ile İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz kararını takip edecek.

Mart ayı işsizlik oranı

Mart ayı işsizlik oranına ilişkin veri cuma günü sabah saatlerinde açıklanacak. Açıklanacak verinin işsizlikte sınırlı bir artışa işaret etmesi bekleniyor.

İşsizlik oranı, geçtiğimiz yılın mayıs ayından itibaren tek hanelerde bulunuyordu. Geçtiğimiz yılın sonbaharından beri de yüzde 8,5-9 bandında artış ve düşüşler yaşanıyordu. TCMB’nin faiz politikası ise işsizlik oranı üzerinde çok da etkili olmadı. Dolayısıyla istihdam piyasasının güçlü bir durumda olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu sebeple benzer tablonun mart ayı verisinde de görülmesi bekleniyor. Bu kapsamda şubat ayında yüzde 9’dan yüzde 8,7’ye düşen işsizlik oranının mart ayında tekrar yüzde 9’a yükselmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABER İşsizlik oranı 10. ayında da tek hanede Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin işsizlik rakamlarını açıkladı.

TCMB Enflasyon Raporu

TCMB perşembe günü bu yılın ikinci enflasyon raporunu yayımlayacak. Üç ayda bir paylaşılan raporun ilki şubat ayının başında mevcut TCMB yönetiminin göreve gelmesinin hemen ardından yayımlanmıştı.

Piyasalar enflasyonun ve enflasyonla mücadelenin seyrine ilişkin bilgiler ve öngörüler bulmak adına raporu yakından takip edecek. Ayrıca yıl sonu enflasyon hedeflerinde görülecek olası bir revizyon da izlenecek.

Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz haftanın son gününde nisan ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklanmış ve Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) yıllık bazda yüzde 68,50’ten yüzde 69,80’e, aylık bazda ise yüzde 3,16’dan yüzde 3,18 seviyesine yükseldiği; Üretici Fiyat Endeksinin (ÜFE) ise yıllık bazda yüzde 51,47 seviyesinden yüzde 55,66 seviyesine, aylık bazda ise yüzde 3,29’dan yüzde 3,60’a yükseldiği görülmüştü.

İLGİLİ ANALİZ Enflasyonda hedefler tutacak mı? Bugün açıklanan nisan ayı enflasyon verileri, beklentinin altında kalsa da tüketici enflasyonundaki artışın devam ettiğini gösterdi. Bu durum ise Bakan Şimşek ve TCMB kanadından gelen enflasyon konusundaki iyimser açıklamaların ne kadar gerçekçi bir tabloya işaret ettiği sorusunu akıllara getirdi.

ABD verileri ve Fed konuşmaları

Küresel çapta ise ABD’de bu hafta açıklanacak verilerden iki tanesi yakından takip edilecek. Bunlardan ilki perşembe günü açıklanacak olan işsizlik haklarından faydalanma başvuruları, ikincisi ise cuma günü açıklanacak ve mevcut ekonomik görünüm hakkında fikir verecek olan tüketici güveni verisi olacak.

Buna ek olarak küresel piyasalar, Fed yetkililerinin konuşmalarını da takip edecek. Geçtiğimiz hafta açıklanan Fed’in faiz kararı sonrası Başkan Powell, enflasyonda istenilen seviyeye gelinemediğini yinelemiş ancak 2024 yılı içerisinde faiz indirimi beklediğini de sözlerine eklemişti. Bu hafta piyasalar ise diğer Fed üyelerinin görüşlerini dinleme fırsatı bulacak.

Pazartesi New York Fed Başkanı John Williams ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, salı günü Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, cuma günü Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ve Fed Yöneticisi Michelle Bowman konuşmalar gerçekleştirecek.

İLGİLİ HABER Fed Başkanı Powell'dan faiz mesajı Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarını düşürmeye başlamak için ihtiyaç duydukları enflasyonun düştüğüne dair güvenin kazanılmasının beklenenden daha uzun sürebileceğini ifade etti.

BoE faiz kararı

İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise faiz kararını perşembe günü açıklayacak. Piyasalar faizin uzun süredir olduğu gibi yüzde 5,25 oranında sabit kalmasını bekliyor ancak BoE kararında 2024 yılı içinde başlaması beklenen faiz indiriminin zamanına ilişkin ipuçları merakla bekleniyor.

İLGİLİ ANALİZ Kripto piyasasını bu hafta neler bekliyor? (6 Mayıs 2024) Kripto piyasasının gündeminde bu hafta önemli bir gelişme bulunmuyor. İşte sakin geçmesi beklenen 6 Mayıs haftasının öne çıkan gelişmeleri..
İLGİLİ ANALİZ Altında baskılı süreç devam ediyor Ons altın, yükselen kanal desteğini aşağı kırdığı günden itibaren satış yönlü baskının sürdüğü bir süreç içinde buldu kendisini. İşte baskılı sürecin devam ettiği bu günlerde takip etmemiz gereken önemli seviyeler..

**Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

REKLAMI KAPAT X